Heimstaden, SBB och Tornet blir ”allmännyttor”

Annons

Har tagits in som associerade medlemmar i Sveriges Allmännytta. Nu har Sveriges Allmännytta (tidigare SABO) tagit in tre privata bostadsbolag som nya medlemmar. Det är Heimstaden, Samhällsbyggnadsbolaget samt Tornet som gått statusen associerade medlemmar. Möjligheten för att ta in privata bolag i organisationen öppnades via ett kongressbeslut i våras.

– Jag är väldigt glad över det här eftersom jag är övertygad om att privata företag kan vara affärsmässiga samtidigt som de levererar samhällsnytta, säger Ilija Batljan vd och grundare av Samhällsbyggnadsbolaget till Fastighetsvärlden.

– Vi verkar alla inom samma system och i och med det här tror jag vi kan få större erfarenhetsutbyte vilket gynnar alla, fortsätter Batljan.

Han är en av dem som drivit frågan att privata företag skulle kunna ansluta sig till Sveriges Allmännytta, eller SABO som organisationen kallades då han tog upp frågan 2011 – under den tid han var verksam vid Rikshem.

Fram tills förra veckan bestod Sveriges Allmännytta av 311 företag varav i princip samtliga var kommunala bostadsföretag, antingen i aktiebolagsform eller stiftelseägda. Med de tre nyinvalda är de nu 314.

De associerade medlemmarna förbinder sig bland annat att lämna lägenheter till bostadsförmedlingen samt även lägenheter till kommunen för sociala ändamål. Vidare ska de inte ställa omotiverat höga krav på nya hyresgäster och de ska även delta i det sociala arbetet på orten.

– Ambitionen är att tillsammans vara starkare och tydligare som samhällsbyggare och att göra ännu mer samhällsnytta – det är en del av det förändringsarbete som påbörjats i Sveriges Allmännytta, säger Anders Nordstrand, vd Sveriges Allmännytta.

 – Vi arbetar med alla hållbarhetsaspekter som Sveriges Allmännytta har på sin dagliga agenda och därför har vi nytta av den kompetens och erfarenhet som organisationen kan erbjuda. Det är också ett val vi gör för att dela med oss av vår egen kunskap ur den privata sektorns perspektiv, säger Göran Wendel, vd för Tornet. 

– Vi är väldigt glada över att Heimstaden har beviljats associerat medlemskap i Sveriges Allmännytta. Som långsiktig fastighetsägare delar Heimstaden organisationens värdegrund för ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet. Tillsammans får vi nu ännu större möjligheter att påverka samhällsdebatten, säger Patrik Hall, koncernchef och vd för Heimstaden.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösundavik

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan