Skola kan rädda Oscars förfallna lyxiga projektplan

Primushuset på Lilla Essingen har stått och förfallit under ett bra tag. Nu kan byggnaden bli hem för Franska skolan, skriver tidningen Mitt i. Enligt uppgift till FV är lokalerna i så fall för systerskolan Lycée Français. Därmed kan Oscar Properties och Starwood få ett kassaflöde tills det är dags att byggstarta det vattennära bostadsprojektet.

Annons

Oscar Properties smider planer för 424 bostäder på fastigheten Primus 1 på Lilla Essingen. Det nya bostadsområdet går under namnet Primus Park.

Oscar Properties, och JV-partnern Starwood, avser att uppföra nio hus med olika karaktär, utformade i samarbete med fyra arkitektkontor.

Oscar Properties köpte fastigheten redan för snart fem år sedan (från Vasakronan) men hade tillträde först för ett år sedan. Det gemensamma bolaget ägs till 70 procent av Starwood.

I samband med att JV:t presenterades i januari 2018 uppgav parterna att byggstart beräknades under det andra kvartalet 2019 – så har det ju inte blivit. Den byggnad som står på fastigheten förfaller och har sedan länge varit klotterdrabbad, vilket alla bilister på Essingeleden kan se.

Oscar Properties plan har hela tiden varit att riva kontorsbyggnaden och istället uppföra nya, moderna bostadsbyggnader. Men nu kanske det istället blir utbildning i lokalerna ett tag framöver. Tidningen Mitt i berättar att bolaget Prim Holding, som är en del av Oscar Properties, har ansökt om tillfälligt bygglov för att Franska skolan ska kunna flytta in i Primushuset. Franska skolan är enligt ansökan akut trångbodda i sina nuvarande lokaler. I ansökan, som Mitt i läst, står bland annat att man vill bygga till paviljonger och en bullerskärm för att bättre passa skolverksamhet. Det framkommer inte av ansökan om skolan helt eller delvis ska flytta till Primushuset – eller under hur lång tid.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden så är det troligen Franska skolans systerskola Lycée Francais (Lycée Français Saint Louis de Stockholm) som söker lokaler. Den skolan, som etablerades 1959, finns sedan 70-talet på Essingestråket 24 på Stora Essingen efter att tidigare även den funnits på Döbelnsgatan där Franska Skolan finns.

Fler Nyheter från förstasidan

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Tillbaka till förstasidan