Finansinspektionen varnar för kommersiella fastigheter

Via olika stresstester som Finansinspektionen genomfört har inspektionen funnit att kapitalkraven för utlåning till kommersiella fastigheter är alltför låga i förhållande till möjliga kreditförluster.

Annons

Finansinspektionen (FI) har publicerat en 30-sidig rapport om risker inom fastighetssektorn, med bäring på svenska banker och den finansiella stabiliteten.

FI bedömer att den byggts upp risker i den kommersiella fastighetsmarknadenden och att den är sårbar för störningar. God tillgång på kapital och låga räntor har bidragit till snabbt stigande fastighetspriser. Fastighetsföretagen har samtidigt ökat sina skulder för att investera i förvärv och nyproduktion.

Den största risken för minskad intjäning hos fastighetsföretagen ser FI i en nedgång av efterfrågan på lokaler vilket skulle leda både till ökade vakanser och sjunkande hyresnivåer. Samtidigt säger man att utsikterna för företagens intjäning framöver är stabila.

Dagens prisnivå på fastigheter kan motiveras med låga räntor och stigande driftnetton, men om synen på risk förändras liksom tron på framtida intäkter skulle visa sig överdriven är marknaden förmodligen mer sårbar, skriver inspektionen i analysen.

På finansieringssidan ser man förhöjda risker och säger att skulderna nu är historiskt hög i förhållande till driftnettot. Spridningen av finansiering från enbart banklån till en mer diversifierade finansiering via kapitalmarknaden är positiv om det är ett varaktigt förhållande. Men det bygger också upp större refinansieringsrisker om kapitalmarknadens aktörer vår ett mindre placeringsbehov eller minskar sitt intresse för utlåning till fastigheter.

FI har genomfört stresstester med tre scenarion:

  • Scenario 1: Minskade intäkter, driftnettot minskar med 15 procent, eller för bostads- och samhällsfastigheter med 5 procent.
  • Scenario 2: Ränteökning, genomsnittliga räntekostnaden stiger med 2 procentenheter (från 1,5 till 3,5 procent)
  • Scenario 3: Kombinerad stress, de två ovanstående scenariona kombineras.

Via dessa stresstester har FI funnit att andelen skulder med förhöjd kreditrisk ökar från omkring 6 procent i nuläget till nära 15 procent vid den kombinerade strassen. Scenario 1 innebär väldigt liten påverkan utan det är ränteökningsscenariot som påverkar utfallet starkt.

Finansinspektionen bedömer med ledning av detta att bankerna inte sätter av tillräckligt med kapital för att täcka förlustriskerna i denna utlåning. FI kommer nu att analysera hur mycket kapitalkravet bör höjas för att möta förlustriskerna i fastighetsutlåningen. Ett besked om det är att vänta under hösten.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan