Duo köper Uppsalas centrala skamfläck

Alma Property Partners och Mässing Properties förvärvar Sivia Torg, en av de mest centralt belägna utvecklingsfastigheterna i Uppsala. Säljer gör Rikshem.

Annons

Catella var rådgivare till säljaren.

Duon förvärvar utvecklingsfastigheten Fålhagen 3:1, allmänt känd som Sivia Torg, med ett unikt läge i ett av Uppsalas mest expansiva områden och i direkt anslutning till Uppsala centralstation och Uppsala Konsert & Kongress. Parterna uppger inte någon köpeskilling.

Fastigheten består idag av 13.000 kvm, fördelat över 112 lägenheter (varav flera med flexibla hyreskontrakt) samt kommersiella lokaler. Under 2018 vann en ny detaljplan för fastigheten laga kraft vilket möjliggör en omfattande utveckling av både kontor, handel, restauranger, hotell och bostäder. En framtida möjlig volym är cirka 20.000 kvm, utan att några av Uppsalas hela siktlinjer störs.

Sivia torg har ibland kallats för centrala Uppsalas skamfläck. Den ligger dessutom i blickfång för besökare till Uppsala Konsert & Kongress som tittar ut där mot domkyrkan och slottet – men först möts av Sivia Torg. Husen där byggdes i mitten av 1960-talet.

Tidigare fastighetsägare har tänkt att utveckla ytterligare bostäder på platsen. Med ändrade marknadsförutsättningar för kontor (betydligt högre hyror jämfört med för några år sedan) och hotell är det nu oklart vad som blir det framtida innehållet.

Alma tillträder fastigheten den 2 maj, 2019, och genomför förvärvet tillsammans med Mässing Properties.

– Vi har under en längre tid identifierat Sivia Torg som den mest intressanta utvecklingsfastigheten i Uppsala. Vår ambition är att i gott samarbete med Uppsala kommun och övriga intressenter i området förverkliga fastighetens fulla potential, säger Simon de Château, Partner och CIO för Alma Property Partners.

– Det känns otroligt spännande att tillsammans med Alma utveckla ett av de mest centrala kvarteren i Uppsala. Vi ska skapa ett attraktivt kvarter och mötesplats för Uppsalaborna med ett varierat utbud av olika verksamheter som kommer ge mer liv och rörelse i området, säger Fredrik Mässing på Mässing Properties, som är ansvarig för utvecklingen av kvarteret.

Fredrik Edlund, regionchef Mälardalen, Rikshem:

– Vi har arbetat länge med Sivia Torg som ligger centralt, mitt i Uppsala. Med möjligheter till såväl nya kontor, butiker och restauranger ser vi att utvecklingen av fastigheten kommer bidra positivt till centrala Uppsala. Intresset för fastigheten har varit stort och då Rikshems fokus ligger på att fortsätta utveckla bostäder och samhällsfastigheter ser vi det som naturligt att nu avyttra Sivia Torg.

Sivia torg har haft flera ägare som planerat för fastighetsutveckling. 2006 sålde Norrporten fastigheten till Vasakronan (i samband med att hela beståndet på orten såldes, som sedan knoppade av sitt  bostadsbolag Dombron till Första AP-fonden. Under det nya bolagsnamnet Rikshem har bolaget jobbat fram projektplaner som delvis innebär rivningar.

Sivia Torg inringat.
Sivia Torg. Bild: Rikshem.

Fler Nyheter från förstasidan

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

K-Fastigheter i mål med dansk miljardförsäljning

Genomför affär för 1,1 miljarder kronor.

Axfast köper dubbelt vid Hötorget

Miljardaffär i centrala Stockholm. Två fastigheter byter ägare i transaktion.

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Tillbaka till förstasidan