En ”påtaglig skada” med en Applebutik

Även länsstyrelsen är kritisk till en Applebutik i den norra delen av Kungsträdgården. ”Föreslagen utformning riskerar att påtagligt skada riksintresse”, skriver länsstyrelsen i ett samrådsyttrande.

Annons

Apple har köpt tomträttsfastigheten Sju Sekel 1 som ligger vid Kungsträdgården, vid Hamngatan, från Stockholms Handelskammare.

Den amerikanska teknikjätten vill stänga nr den restaurang (TGI Fridays) som finns där nu för att istället riva byggnaden, därefter bygga en ny något större för att därefter öppna en egen flaggskeppsbutik i lokalerna.

Sedan tidigare har flera remissinstanser varit kritiska till planen. Även flera av de politiker som ursprungligen uttalade sig positivt har ändrat sig och sagt att de vill tänka en runda till.

Länsstyrelsen är kritisk till att en utveckling av Kungsträdgården inte tar avstamp i parkens kulturhistoria, både funktionellt och gestaltningsmässigt. Den föreslagna byggnaden har en skala, färgsättning, form och placering som förminskar upplevelsen av parken som helhet. Det, tillsammans med byggnadens funktion och trädfällningar, riskerar att förstärka Hamngatan på bekostnad av parkens funktion i stadsrummet. I praktiken skulle det innebära att Kungsträdgårdens norra del kopplas bort från parken och infogas i Hamngatans affärsstråk, konstaterar länsstyrelsen.

”En butik som tar parkyta i anspråk försvagar upplevelsen av Kungsträdgården som offentlig park. Länsstyrelsen bedömer att planen i sin nuvarande utformning påtagligt skulle skada riksintresset Stockholms innerstad med Djurgården”, skriver länsstyrelsen.

– En bättre utveckling av platsen skulle vara, enligt Länsstyrelsens bedömning, att utgå från de genomförda analyserna, med en funktion som anknyter till parken. Länsstyrelsen anser att staden bör värna och stärka de värden som parken har i stället för att ersätta restaurangen med en kommersiell verksamhet, säger Annsofi Edberg, handläggare på Länsstyrelsens enhet för planfrågor.

 

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan