Klicka på kameraikonerna för att se bilder.

Kraftig sågning av Apples planer – punkt för punkt

Motståndet mot Apples planer för sin planerade flaggskeppsbutik i Kungsträdgården blir allt bredare. Se de senaste projektbilderna – ur olika vinklar – ovan.

Apples förslag till ny flaggskeppsbutik i Kungsträdgården i Stockholm sågas rejält av Norrmalms stadsdelsförvaltning.  Förvaltningen förespråkar en lägre, mindre och nättare byggnad. Vidare anser man att en servering är mer lämplig på platsen än en butik. Det konstateras vidare att det inte behövs fler butiker i det redan butiksdominerade området, och dessutom stänger en butik tidigt (planeras vara öppen 9–19 vardagar och 9–18 på helgen) vilket påverkar tryggheten i området negativt. Att en trädrad tas bort utmed Hamngatan ogillas även det. Det finns en risk för att parkkaraktären lokalt försvagas, konstateras det.

Politikerna i Norrmalms stadsdelsnämnd valde vid sitt möte 27 september att instämma i förvaltningens tjänsteutlåtande. Socialdemokaterna och Vänsterpartiet underströk dessutom platsens historia och att verksamhet ska knyta an till den. Moderaterna konstaterade bland annat att Apples reviderade förslag är en förbättring men konstaterade att ”Kungsträdgården ska vara en park, en mötesplats för rekreation, restaurang- och caféliv och för evenemang av skilda slag”. Miljöpartiet slog fast att Norrmalm har ett kraftigt underskott på grönytor och parkmiljöer och att dessa kommer att framgent nyttjas av allt fler då stadsdelen får fler bostäder och fler kontor hotell med mera.

Tidigare har Apples planer fått kritik från flera håll, bland annat Skönhetsrådet två gånger. Skönhetsrådet har dock inget emot byggnadens utseende, utan man är mer kritiska till byggnadens placering.

På den politiska makthimlen finns numera ett brett motstånd mot den amerikanska teknikjättens planer. Ursprungligen var åsikterna delade hos de politiska partierna i Stockholms fullmäktige, men i valrörelsen var åsikterna klart övervägande negativa.

Faktum är dock att Apple har köpt fastighet, som formellt heter Sju Sekel 1, under sommaren 2015. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden var köpeskillingen 129 miljoner kronor. Säljare var Stockholms Handelskammare som avyttrade den i en bolagsaffär off market. Planen omfattar även delar av fastigheten Norrmalm 2:41 (park) som ägs av Stockholm stad.

Apple planerar för att riva den existerande byggnaden, som har restaurangen TGI Fridays som hyresgäst, för att istället uppföra en ny byggnad. Det ursprungliga förslaget innebar en byggnad i två plan. Därefter har förslaget omarbetats. Befintlig byggnad på platsen uppfördes på 1980-talet.

Planförslaget som Apple driver innebär att cirka 375 kvm mark som i dag är parkmark övergår i kvartersmark. Föreslagen byggnad är en våning över mark, cirka 5,7 meter hög. Befintlig byggnad är generellt cirka 4,3 m hög över befintlig mark. Befintlig källarvåning avses behållas. Till lokalytan innehåller Apples förslag lika stor yta som dagens restaurang plus de ytor som finns för uteservering.

Apple har idag tre butiker i Sverige. Den första öppnade i Täby Centrum (ägt av Unibail-Rodamco), den andra i Emporia i Malmö (Steen & Ström) och den tredje i Väla i Helsingborg (Skandia Fastigheter). I Danmark, Norge och Finland finns ännu inga Applebutiker.

Ovan visar Fastighetsvärlden de senast tillgängliga illustrationerna/bilderna för fastigheten i Kungsträdgården. Klicka på kartikonerna för att se ”före/efter”-planerna.

Fler Nyheter från förstasidan

Intea in i spelet om 27.000 kvm centralt

Förvärvar 57 procent av aktierna.

Max vill öppna ytterligare 50 i Sverige

Vill även ha ytterligare tre i centrala Stockholm. Vd:n berättar var kedjan söker nya etableringar.

Rekyl på börsen

En handfull fastighetsbolag upp med mer än 4 procent.

Klarabo i mål med rekordköpet i norr

Morfiadakis: ”Finansieras delvis med banklån till väldigt förmånliga villkor”. Nära målet för 2025.

AMF utvecklar Ringen

Arbetet med upprustningen inleds i början av 2023.

Bilder: Från förslummat till hetast i Sverige

Nordstan firar 50 år – och två av de ursprungliga ägarna är kvar. Nu väntar expansion.

Flera storbolag kraftigt nedåt – SBB nästan under 10 kronor

En nästan blodröd torsdag för herrarna Batljan, Selin och Arnhult.

Så kan rekordaffären inom tullarna tas i mål

FV berättar om den nya strategin för vad som kan bli en av de största affärerna i området någonsin. Läs om fastigheterna som ingår.

Rejlers hyr av Bonnier

Fyller upp efter den stora utflytten.

Kjell A. Nordström: ”Ett omfattande paradigmskifte”

”Vi har sannolikt den största industriella revolutionen i mänsklighetens historia framför oss”.

Utspel: Sänk elmomsen och frys energiskatten

Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta lanserar sex förslag.

Bildextra: Spahotell och pirbyggnad

Projektet Roslagens Hamn omfattar 21.500 kvm ljus BTA

Intar ny mötesplats på Kungsholmen

Ägaren: ”Fastigheten ska vara mer än bara ett vanligt kontor”. Se bilder på den nya satsningen.

Debatt

”Omsättningsbaserad hyra för coworking vore bättre”

Tim Andersson spanar på upplägget för hotell och butikslokaler. Skriver debattartikel.

Tillbaka till förstasidan