Geely väljer Newsec som partner för storprojektet i Göteborg

Den globala fordonsgruppen Zhejiang Geely Holding Group (Geely) bygger Geely Innovation Center in Europe på Lindholmen i Göteborg. Newsec har valts som affärsmässig huvudrådgivare och nyckelsamarbetspartner i projektet.

Annons

Fastighetsvärlden har tidigare kunnat berätta att det som Geely planerar är en jättesatsning som omfattar cirka 130.000 kvm BTA. Ytan kommer att fördela sig enligt följande: 55.000 kvm kontor, 16.000 designcenter, 11.000 kvm hotell/long stay, 1.500 kvm showroom, 20.000 expansionsyta, 25.000 källare (med bland annat garage och teknikutrymmen).

Geely är ägare till flera kända bilvarumärken såsom Geely Auto, Volvo Personvagnar, Lotus och malaysiska Proton. Sedan Geely förvärvade Volvo Personvagnar 2010 har kopplingen till Göteborg blivit allt viktigare.

– Göteborg blir Geelys andra hem. Utvecklingen av innovationscentret kommer att befästa Lindholmen som Sveriges innovationshubb. Vi sökte efter en långsiktig samarbetspartner som kan leverera på helheten i vår plan och är övertygade om att Newsec som the Full Service Property House är rätt val för oss, Gang Wei, projektledare, Geely Innovation Centre i Europa.

Centrets huvudsakliga vision är att uppmuntra till öppenhet och samarbete för att alstra ny innovation. Det ska bli en ny länk i den långa historien som förbinder Göteborg och Kina med entreprenörskap och utveckling: från det blomstrande 1700-talets handel till 2000-talets bilindustri.

– Vi är stolta över förtroendet att få vara med och göra verklighet av det här prestigefulla projektet. Geely Innovation Center in Europe är strategiskt viktigt för att placera Sverige i framkant vad gäller forskning och innovation inom fordonsindustrin. Geelys val av Lindholmen för uppförandet av fastigheten är dessutom en viktig pusselbit i utvecklingen av hela Göteborgsregionen, säger Max Barclay, chef Newsecs svenska rådgivningsverksamhet.

Som en öppen plattform kommer centret att samla människor och företag med en mångfald av bakgrunder och möjliggöra tvärkulturellt utbyte, ömsesidigt lärande och innovativa teknologiers framväxt. Det kommer att omfatta en eklektisk kombination av restauranger, hotell, caféer och butiker utöver toppmoderna kontor och konferensanläggningar.

–Målet är att skapa en miljö som bjuder in till dialog och samarbete och Newsecs uppdrag är att bistå Geely med allt från strategisk analys och rådgivning till ekonomisk förvaltning och projektstyrning. Det här är en perfekt resa för en aktör som oss att få vara med på och bidra till genom alla våra olika kompetenser, säger Mattias Johansson, chef Newsecs svenska förvaltningsverksamhet.

Byggstart ägde rum i augusti. Det är BRA (Billström Riemer Andersson) som har bygguppdraget som är bolagets största någonsin. Entreprenaden sträcker sig till 2022.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösundavik

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan