Lindholmen Science Park har haft en mycket positiv utveckling de senaste åren.

Vill dubbla Lindholmen Science Park

Kan byggas ut med 40 000 kvm kontor – Ska säljas. Lindholmen i Göteborg glöder. Det kanske är här som efterfrågan på kontorslokaler är allra störst i hela Sverige.

Fastighetsvärlden kan berätta att kommunala Älvstranden Utveckling planerar för att bygga ut Lindholmen Science Park med cirka 40.000 kvm, via några etapper.

– Efterfrågan är stor och det finns möjlighet att bygga. Den nya delen skulle kopplas ihop med Lindholmens station för den nya linbanan, säger Lena Andersson, VD vid Älvstranden Utveckling, till Fastighetsvärlden.

Totalt innehåller teknikklustret i dag 36.400 kvm lokaler, med flera välkända hyresgäster, efter en fördubbling av ytorna 2010.

Fastighetsvärlden har tidigare berättat att kommunen avser att på sikt sälja fastigheten (läs mer här).

Den första byggnadsdelen av Lindholmen Science Park stod klar 2003. Den var från början inte precis någon succé utan drogs med höga vakanser och andra fastighetsägare i stan ansåg att det kommunala bolaget erbjöd subventionerade hyror för att locka hyresgäster.

Att Älvstranden Utveckling även ska ta hand om den kommande utbyggnationen av Lindholmen Science Park är långt ifrån självklart.

– Vi ska vara draglok i lågkonjunktur samt i nya områden. Nu är situationen annorlunda, säger Lena Andersson till Fastighetsvärlden.

Hur den kommande byggnationen påverkar den planerade försäljningen av den existerande delen av Lindholmen Science Park är för tidigt att avgöra.

Allt fler fastighetsägare har genom åren visat allt större intresse för Lindholmen. Det har under en längre tid varit nästan omöjligt att hitta lediga lokaler här – nästan allt tillgängligt har snabbt sugits upp av främst fordonsindustrin i form av Volvo, Cevt och Geely.

Det är på Lindholmen som Serneke/NREP bygger Karlastaden, med det höga Karlatornet som klenod. Här har Castellum funnits länge och gjort flera framgångsrika uthyrningar under den senaste tiden. Under de senaste åren har även Balder (läs mer här och här), Platzer (läs mer här och här) och Atrium Ljungberg (läs mer här och här) gjort förvärv i området och Fastighetsvärlden känner till flera stora bolag som vill förvärva här.

Linbanan över älven ska stå klar till Göteborgs 400-årsjubileum sommaren 2021. Den utgår från Järntorget och Lindholmen är det första stoppet på Hisingen. Därefter fortsätter den till Västra Ramberget-Wieselgrensplatsen. Total längd är tre kilometer.

Även Chalmersfastigheter har byggplaner nära Lindholmen Science Park. Liksom förstås Geely/Cevt som planerar för ett jätteprojekt om 130.000 kvm BTA, varav 55.000 kvm BTA kontor, läs mer här.

Karta över de fyra föreslagna stationerna för linbanan. Karta: Göteborg stad.
Framtidens Lindholmen. Illustration: UNStudio/Kjellgren Kaminsky Architecture.

Fler Nyheter från förstasidan

Corona i Cannes bekräftat – arrangör ändå optimist

En person i Cannes bekräftad virussmittad efter resa till Milano. Arrangören skickade ut positivt budskap strax efteråt. FV berättar om andra inställda mässor.

Nordic Party vid Mipim ställs in

Det blir ett konstigt Mipim i år. Fastighetsvärlden har tagit beslutet att ställa in det omåttligt populära Nordic Party.

Även Skanska, JLL och CBRE hoppar av Mipim

Läs om hur flera svenska bolag resonerar inför Mipim, att åka eller inte åka. FV sammanställer läget.

Bildextra: Från Solnaborg till lyxskrapa

5.000 personer anmält sitt intresse.

Klövern kopierar SBB – köper mindre klenod

Läs om det väldigt udda objektet som Rutger Arnhult & Co förvärvat. Priset är hela 160.000 kr/kvm.

Corona: Fler hoppar av Mipim – liksom brittiska jättar

FV avslöjade tidigare Vasakronans beslut. Nu kan FV berätta att en handfull bolag skippar Mipim. Även flera brittiska jättar hoppar av.

Affärsanalys

Hyresrätter lika dyra som bostadsrätter

Adam Tyrcha och Annika Drotz vid Newsec sätter analyspennan i en stor bostadsaffär.

Selin om Balders 2019

Erik Selin nöjd med året och kommenterar även ”krisrubriker”.

Rekord: Andresen trumfade Selin – köper för 5 miljarder

En av Norges rikaste ligger bakom förvärvet.

Storbolag hoppar av Mipim av rädsla för coronaviruset

”I vårt fall kom vi fram till beslutet att vi avstår från att åka i år.” Läs om hur fler bolag resonerar.

Trianon hyr ut till bibliotek för 69 miljoner

Hög hyra när bolaget fortsätter att fylla på med kommunala hyresgäster.

Bostadsbolaget sparkar två chefer

Vd:n: ”Man har brutit mot de riktlinjer som vi har”.

Upp 20 procent för If-huset

Redovisar nya siffror efter budet på bolaget.

Kungsleden flyttar egna HK

För några år sedan gick flytten från city till västra Kungsholmen. Nu väljer bolaget att åter flytta sitt huvudkontor. ”Vi ska inspirera”.

Tillbaka till förstasidan