Alf Karlsson, statssekreterare hos bostadsministern (MP); Josefin Malmqvist, kommunalråd (M) Sundbybergs stad; Erik Karlin, vd Tobin Properties; Emma Jonsteg, vd Utopia Arkitekter; Mikael Anjou, vice koncernchef Einar Mattsson och Charlotta Rosén, projektledare Sturekvarteret.

”I Norra Djurgårdsstaden är det Klondike”

Bygg nya hyresrätter, fördela om resurserna och uppför flerbostadshus i välbärgade villaområden. Det är några åtgärder som skulle kunna minska segregationen i Sverige, enligt en panel på Fastighetsvärlden och Labyrinths seminarium i Almedalen.

Annons

Går det att bygga bort segregationen? Den frågan diskuterade en namnkunnig panel under ett välfyllt seminarium som Fastighetsvärlden och The Labyrinth Public Affairs arrangerade under onsdagen i Visby.

Panelen var överens om att det inte räcker att bygga för att lösa problemen i socialt utsatta områden, men att det kan vara en del av lösningen.

Mikael Anjou är vice koncernchef på Einar Mattsson, som bland annat äger fastigheter i Hjulsta. Medan många anser att det är viktigt att bygga bostadsrätter i miljonprogramsområden vill han lyfta fram nya hyreslägenheter som ett bra alternativ.

– Den nyproducerade hyresrätten har ett fantastiskt stort värde. Då pratar jag om hyresrätter som har precis samma standard som nyproducerade bostadsrätter, men som människor har råd med.

Samtidigt konstaterar han att det viktigaste är att satsa på det befintliga beståndet. I Hjulsta jobbar Einar Mattsson bland annat med grannsamverkan och att motverka olovlig andrahandsuthyrning i sitt bestånd. Andra insatser är att byta fönster till inbrottssäkra alternativ.

– När vi gjorde vår senaste trygghetsundersökning hade tryggheten ökat med 3 procent i Hjulsta. Det låter inte så mycket men det är en massiv förbättring och vi tror att den beror på de insatser vi gjort.

Alf Karlsson, statssekreterare hos bostadsministern (MP), tror att man utöver att titta på utanförskapsområden även måste vända blicken mot de finare kvarteren om man ska förbättra integrationen.

– Visst kan man bygga bort segregation. Men det handlar lika mycket om att bygga bort segregation i det välbärgade medelklassområdet där jag bor, där jag och mina grannar alltid kommer att stoppa byggen av flerbostadshus eftersom vi tror att det kommer att sänka värdet på våra fastigheter.

Emma Jonsteg, vd på Utopia Arkitekter, uppmanar politikerna i Stockholms stad att se över fördelningen av resurser.

– Man behöver investera bort segregationen. Jag önskar att kommunerna skulle våga. En landskapsarkitekt vid Stockholms stad sa till mig: ”I Norra Djurgårdsstaden är det Klondike, vi får göra vad vi vill, vi kan bygga i granit!” Samma arkitekt berättade sedan att man i Skärholmen har råd med en ledningsflytt. Det borde vara i Skärholmen som man bygger i granit. Man behöver omfördela resurserna.

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan