Fastighetsägarna vill att förslaget skrotas. Foto: Riksbanken, illustration: Pixabay.

”Regeringen kan skapa en egen fastighetskris”

Paketeringsutredningens förslag på skärpta skatteregler för fastighetsförsäljningar via bolag får skarp kritik från flera håll. Fastighetsägarna menar att förslaget hotar den finansiella stabiliteten.

Annons

Ulla Werkel, skattejurist på Fastighetsägarna, är starkt kritisk till förslaget. Hon varnar för att bostadsbyggandet kommer att minska.

– Fastighetsbranschen kommer om utredningens förslag genomförs att bli överbeskattad. Färre kommer vilja investera i fastigheter och stabiliteten i det finansiella systemet hotas. Förslaget måste hamna där det hör hemma, i papperskorgen, säger hon i en kommentar.

Samtidigt som Paketeringutredningen presenterat sitt förslag arbetar regeringskansliet med att implementera ett EU-direktiv som kommer att innebära begränsningar av ränteavdrag för bolag. Ökade kapitaltäckningskrav på bankerna, genom de så kallade Baselreglerna, gör dessutom att lånekostnaderna för fastighetsbolag ökar enligt Fastighetsägarna.

– Ökade upplånings-, transaktions- och finansieringskostnader för fastighetsföretagen riskerar att leda till kreditförluster och sänkta marknadsvärden på fastigheterna. Eftersom fastigheter utgör en väsentlig del av panterna i banksystemet finns det risk för att den finansiella stabiliteten hotas. På sikt kan det leda till att regeringen skapar en egen fastighetskris, säger Ulla Werkell.

Lantbrukarnas riksförbund är kritiska till förslaget om en generell stämpelskatt vid fastighetsbildning eftersom det försvårar fastighetssammanslagningar inom skogs- och jordbruket.

– Förslaget borde enbart förhindra förvärv som görs för att undvika skatt. Nu innebär det istället ökade transaktionskostnader med flera tiotals miljoner kronor årligen för svenska jord- och skogsbrukare. Det kommer motverka viktiga fastighetsbildningar som är en förutsättning för en nödvändig strukturomvandling inom jord-och skogsbruket, kommenterar Annika Bergman, ledamot i LRF:s förbundsstyrelse.

Andreas Adolphsson, skatterådgivare på Grant Thornton, tror att delar av förslaget kan bli svåra att tillämpa på ett rättvist sätt.

– Som skatterådgivare är förslaget om avskattning mest överraskande för mig. Det innebär i princip att beskattning sker i det bolag som säljs. Avskattning sker med utgångspunkt i marknadsvärdet på fastigheten. Genom detta får bolaget i och för sig nya skattemässiga värden, men det finns flera tillämpningsproblem. Jag är tveksam till om det överhuvudtaget går att åstadkomma en rättvis och likformig beskattning. Detta kan initialt leda till en form av retroaktiv beskattning, säger han i en kommentar.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan