Vasakronan börjar riva vid SEB-komplexet vid halvårsskiftet

Annons

Flyttar fram hotellingång till Sergels torg. Den sista juni flyttar SEB ut från de stora lokalerna vid Sergels torg. I början av juli går fastighetsägaren Vasakronan igång med omdaningen av fastigheten, först genom invändig rivning och därefter av delar av stommen. Totalt ska cirka 10.000 kvm rivas och 24.000 kvm nya ytor tillskapas.

Detaljplanen för projektet, som heter Sergelhuset, vann laga kraft på nyårsafton, utan att det föregåtts av något överklagande. Processen tog rekordkorta 2,5 år.

Vasakronan har sedan tidigare skissat på ett hotell på Malmskillnadsgatan. Nu kan Fastighetsvärlden berätta att entrén till hotellet kommer bli genom SEB:s stora ingång vid Sergels torg, vid Sveavägen 2. Där blir det bland annat konferensytor och bar i bottenplanet och med en koppling genom huset till restaurang på Malmskillnadsgatan.

– Det är för närvarande en gammal klassisk bankhall med väldigt fina material och högt i taket. Den historien vill vi bygga vidare på och lyfta fram, säger Eva Philipson, fastighetsutvecklare vid Vasakronan, till Fastighetsvärlden.

Genom att placera hotellentrén mot Sergels torg så vill Vasakronan skapa ett stort flöde av människor dygnet runt där den breda trappan upp till Malmskillnadsgatan skapas.

Projekt Sergelhuset omfattar cirka 60.000 kvm uthyrbar yta.

Längs Sveavägen blir det främst kontor och butiker. I den nya huskroppen längs Hamngatan, den gamla ska rivas, blir det ungefär samma innehåll. I byggnaden på östra sidan av Malmskillnadsgatan blir det hotell och restaurangkluster samt bostäder (i den norra delen). Ungefärlig fördelning av ytorna: 26.500 kvm kontor, 12.200 kvm butik/restaurang, 13.000 kvm hotell, 1.500 kvm konferens, 4.400 kvm förråd och 1.000 kvm cykelparkering samt 32 bostäder.

Vasakronan räknar med att allt kan vara klart efter 3,5 år.

Fastighetsvärlden Idag 2016-02-06

Längs Sveavägen blir det främst kontor och butiker. Den lilla byggnaden längs Hamngatan ska rivas och den får ett liknande innehåll. Byggnaden på östra sidan av Malmskillnadsgatan blir hotell samt bostäder. Illustrationer: Marge Arkitekter/Vasakronan.
Lokalerna i entréplanet längs Malmskillnadsgatan får ett helt annat och inbjudande innehåll. Idag är entréplanen helt stängda och saknar nästan helt ingångar. På den östra sidan blir det hotell och bostäder, vilket även det bidrar till ett ökat folkliv längs gatan.
Så här kommer att se ut framöver.Dagens påbyggda glasdel vid Sergels torg försvinner.
Ny från Mäster Samuelsgatan österut. Först till höger syns kontorshuset längs Sveavägen och därefter huset som innehåller hotell och bostäder.
Vid Sergels torg byggs en bred trappa upp till Malmskillnadsgatan för att skapa en bättre förbindelse mellan Sergels torg och området uppe på Malmskillnadsgatan.

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan