Catella: Tillgången till banklån försämrats

Annons

I juniupplagan av Catellas kreditbarometer CREDI är banker och företag överens om det nuvarande klimatet för lånefinansiering. Den gemensamma synen är att tillgången till lånefinansiering i fastighetsbranschen försämrades under de senaste tre månaderna.

Delindexet för den nuvarande situationen föll till 35,4, vilket är delindexets lägsta nivå någonsin (inleddes maj 2012).

– I senaste upplagan av CREDI har åsikterna hos långivare och låntagare kommit allt närmare varandra, vilket inte var fallet i undersökningen från mars. Huvudindex sjönk med marginella 0,2 indexpunkter till 41,0, men de underliggande komponenterna som bygger upp huvudindexet förändrades avsevärt. Delindexet för nuvarande situation föll till sin lägsta nivå någonsin på 35,4, medan det framåtblickande delindexet ökade till 46,7. Det betyder att marknaden upplevde ett försämrat lånefinansieringsklimat, men att många anser att det värsta är över, säger Martin Malhotra, projektledare på Catella.

Delindexet för den nuvarande situationen sjönk med 5,6 indexpunkter till 35,4, vilket är den lägsta nivån som uppmätts sedan den första CREDI i maj 2012. Den historiskt låga nivån har delvis orsakats av ökande kreditmarginaler under det senaste kvartalet, något som både banker och företag är överens om. Däremot har delindexet för den kommande perioden ökat från 41,4 till 46,7 och det är den högsta nivå sedan september 2015.

– Under första kvartalet 2016 hade Sverige en historiskt hög tillväxt om 4,2 procent, vilket drevs av hushållens konsumtion och investeringar. Både den globala tillväxten och den svenska börsen förväntas dock fortsatt vara svag under det kommande året. Catella tror att fastighetsmarknaden kommer att påverkas av försämrad tillgång till lånefinansiering, vilket vi även ser i den senaste CREDI. Det kommer resultera i att yielder går upp för fastigheter i sekundära lägen, säger Arvid Lindqvist, analyschef på Catella.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösundavik

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan