Norrportens väg till slaktbänken

Annons

Provballong för börsen. När Castellum nu förvärvar Norrporten så sluts cirkeln. Företagen har nämligen en gemensam bakgrund i att de bildades ur Securums hantering av nödlidande krediter som man övertagit från Nordbanken ett par år in på 90-talet. Det handlade om att sortera upp dessa och försöka få grepp på de panter som fanns, vilket främst var fastigheter.

Under 1992 bildade Securum Norrporten och Anders Wiklander, som sedan skulle vara VD i omkring 20 år, fick ansvaret för verksamheten.

Det mesta var avklarat redan under 1993. Det visade sig att volymen fastigheter var överkomlig och det fanns många fastigheter med tydlig potential. Man beslutade sig för att använda Norrporten som provballong för om börsen kunde vara möjlig som exit för pantfastigheter.

Noteringen ägde rum sommaren 1994 och i erbjudandet fanns ett skyddsnät i form av en återköpsgaranti från Securum. Om aktiekursen, två år efter introduktionen, låg tio procent under introduktionskursen 75 kronor hade aktieinnehavarna rätten att sälja tillbaka till introduktionskursen.

Strax innan kontrolltidpunkten för återköp handlades aktien för 65 kronor. Men genom en affär med Skanska tog man över deras fastigheter i tre norrlandsorter samtidigt som byggföretaget blev ägare till en fjärdedel av bolaget.

Affären med Skanska gav ökat förtroende för bolaget och aktien, någon återköpsgaranti utlöstes aldrig. Norrporten gjorde flera andra beståndsaffärer åren därefter, bland annat med Skandia och Realia.

Securums stora börspost förvärvades av bilhandlaren Ingemar Pettersson och med köp av även Skandias post ägde han nära 45 procents ägande i början av år 2000, innan han tragiskt gick bort. 70 procent av ägandet kontrollerades då av ett dödsbo samt Skanska.

Ett konsortium lade ett bud på hela bolaget. Allra största delägaren i det var 6:e AP-fonden. Senhösten 2000 begärde man avnotering från börsen.

Utanför börsen fortsatte man med stora affärer. Bland annat förvärvades fastigheter från Vasakronan för 5 miljarder, som genom den affären klarade en stor del av sin fokuseringsstrategi.

Det gamla konsortiet som köpt ut Norrporten löstes upp och nu blev 6:e AP-fonden, 2:a AP-fonden samt Vasakronan lika stora ägare med varsin tredjedel.

De senaste tio åren har man fortsatt att både sälja av ”hela orter” och gå in på nya marknader. Till Köpenhamn sökte sig Norrporten under 2005 och två år senare satsade man på projekt i Hamburg. Den satsningen skrotades härom året när en ny strategi för bolaget lades fast.

Norrporten har över tiden satsat mycket på att förädla beståndet, både genom omfattande projekt och förvärv av fastigheter i nyskick. Man har dessutom satsat på att behålla de stora statliga hyresgäster man fick med i förvärvet från Vasakronan. Den strategin har gett bra resultat i form av hög uthyrningsgrad.

Text Willy Wredenmark

Fastighetsvärlden Idag 2016-04-13

Läs mer om affären Castellums förvärv av Norrporten här:

Castellum köper Norrporten – ”Kung Henrik” växlade upp
Lista: 42 största affärerna i Sverige sedan 2003

Här är de mest kända fastigheterna som ingår i jätteaffären
Därför säljer AP2 och AP6 – ovanligt med försäljningar

 

 

Fler Nyheter från förstasidan

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

K-Fastigheter i mål med dansk miljardförsäljning

Genomför affär för 1,1 miljarder kronor.

Axfast köper dubbelt vid Hötorget

Miljardaffär i centrala Stockholm. Två fastigheter byter ägare i transaktion.

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Tillbaka till förstasidan