Vasakronans 08-hyror upp med drygt 35 procent

Vasakronan redovisar siffrorna för första halvåret. Rapporten innehåller kraftig ökning av hyror och driftnetto. Värdeökningen var starkast i Uppsala. Fastighetsbeståndet värderas till 121 miljarder kronor.

Annons

Driftnettot ökade i ett jämförbart bestånd med 6 procent. Ökningen förklaras främst av genomförda nyuthyrningar och omförhandlingar till högre hyresnivåer. Uthyrningsgraden steg till 94,1 procent.

  •   Hyresintäkterna ökade totalt till 3.246 mkr (3.058). I ett jämförbart bestånd var ökningen 6 procent.
  •   Uthyrningsgraden uppgick till 94,1 procent (93,6).
  •   Fastighetskostnaderna uppgick totalt till -915 mkr (-882). I ett jämförbart bestånd var ökningen 6 procent. Ökningen förklaras främst av högre kostnader för fastighetsskatt.
  •   Driftnettot ökade totalt till 2.331 mkr (2.176). I ett jämförbart bestånd var ökningen 6 procent.
  •   Resultat före värdeförändringar och skatt ökade till 1.704 mkr (1.578), förklarat av högre hyresintäkter.
  •   Värdeförändring på fastigheter uppgick till 4.705 mkr (6.186), vilket motsvarar en värdeökning på 4,1 procent (6,0), främst till följd av stigande marknadshyror. Beståndets värde uppgick vid periodens utgång till 121.403 mkr (per 30 juni 2017 har hela fastighetsbeståndet värderats externt av Cushman & Wakefield och Forum Fastighetsekonomi.)
  •   Värdeförändring på finansiella instrument uppgick till 403 mkr (-1 607) till följd av höjda långa marknadsräntor under perioden.
  •   Resultat efter skatt uppgick till 5.321 mkr (4.949).
  •   Andelen miljöcertifierade fastigheter uppgick till 83 procent (73) vid periodens utgång .

Värdeökningen förklaras främst av stigande marknadshyror framför allt i beståndet i Stockholm. Värdeökningen var störst i Uppsala där värdet på beståndet ökade med 5 procent. Direktavkastningskravet i beståndet uppgick i genomsnitt till 4,53 procent, att jämföra med 4,63 procent för motsvarande fastigheter vid utgången av 2016.

Av fastighetsbeståndets värde finns hela 64,5 procent i Stockholmsområdet. 19 procent finns i Göteborg, 10 procent i Öresundsområdet och 6 procent i Uppsala.Av hyresintäkterna kommer 74 procent från kontor och 18 procent från handel (18 procent är övrigt).

Under perioden genomfördes omförhandlingar och förlängningar motsvarande en årshyra om 532 mkr (427) och till en hyra som översteg den tidigare med i genomsnitt 10,4 procent (6,9). För Stockholm är motsvarande siffra 18 procent och enligt vad Fastighetsvärlden erfar är siffran för Stockholms CBD runt 30–35 procent. Det alltså jämför med de kontrakt som tecknades för, vanligtvis, för tre till fem år sedan.

Dessutom genomfördes nyuthyrningar motsvarande en årshyra om totalt 302 mkr (240). Bl.a. tecknade Livsmedelsverket ett 15-årigt hyresavtal om 8.300 kvm i Uppsala Science Park i en fastighet som kommer uppföras med start 2018. I och med uthyrningen till Livsmedelsverket är 83 procent av fastigheten uthyrd innan byggstart.

Som en av de största fastighetsägarna i Kista fortsätter Vasakronan att utveckla området till att bli en mer levande och urban stadsdel. Under kvartalet tecknades en avsiktsförklaring med Aros Bostad att tillsammans utveckla 230 bostadslägenheter med förskola och service, totalt 14.000 kvm. Samtidigt flyttar Transportstyrelsen till nytt kontor på 3.500 kvadratmeter i Kista Entré.

Strax efter utgången av perioden påbörjades om- och tillbyggnaden av Sergelhuset i centrala Stockholm. Totalt kommer 3,1 mdkr att investeras i fastigheten som kommer att innehålla både kontor, hotell, bostäder och butiker. Investeringen kommer att finansieras med gröna banklån från Nordiska och Europeiska investeringsbanken.

– Sergelhuset är ett av våra största projekt någonsin. Här omvandlar vi ett anonymt kvarter mitt i Stockholms city och skapar en helt ny levande mötesplats. Det är dessutom glädjande att våra framgångar inom miljöarbetet och våra höga miljöambitioner ger oss möjlighet till en grön finansiering av projektet, säger Fredrik Wirdenius, vd Vasakronan.

Läs mer om Sergelhuset här och här.

Efter periodens utgång har avtal tecknats om förvärv av den nyproducerade fastigheten Stockholm Seaside i Hammarby sjöstad från Skanska, för ett fastighetsvärde om 900 mkr (läs mer här).

Fler Nyheter från förstasidan

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

K-Fastigheter i mål med dansk miljardförsäljning

Genomför affär för 1,1 miljarder kronor.

Axfast köper dubbelt vid Hötorget

Miljardaffär i centrala Stockholm. Två fastigheter byter ägare i transaktion.

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Tillbaka till förstasidan