Volito på hög offensiv – investerar 777 miljoner

Karl-Axel Granlund bakom köp – näst största ägare i Peab och medlem av styrelsen. Volito gör dubbla affärer med Peab i Hyllie i Malmö. Totalt fastighetsvärde i transaktionerna är 777 miljoner kronor. Dels handlar det om ett nyöppnat hotell och dels ett planerat höghus om 21 våningar. Båda fastigheterna ligger precis intill Hyllie station.

Bolaget förvärvar Peabs hotellfastighet i Hyllie för 565 miljoner. Den affären gäller Värdshuset 5 som är en utvecklad hotellfastighet vid Hyllie stationstorg. Fastigheten består av cirka 15.000 kvm uthyrningsbar yta samt cirka 60 parkeringsplatser i källaren. Hyresgäster är bland annat Choice Hotels, Parkering Malmö samt en butiksyta där uthyrning pågår. Den totala hyresintäkten från Värdshuset 5 uppgår till cirka 22 miljoner kronor per år. Hotellet Quality Hotel View öppnade 11 januari 2016 och har 302 rum. Byggnaden är 65 meter hög.

Volito förvärvar även 50 procent av aktierna i ett bolag som äger fastigheten Värdshuset 4 där det sedan länge har planerats för en 110 meter hög profilbyggnad med 29 våningar med kontorsytor, butiksytor, reception samt loungedel. Köpeskillingen för Värdshuset 4 är 212 miljoner kronor och avser Värdshuset 4 (byggrätterna inklusive kostnader för projektering och bygglov). Totalt planeras det för cirka 20.000 kvm kontorslokaler.

Affären skulle medföra en positiv resultateffekt i Peab om cirka 100 miljoner kronor under andra kvartalet 2016. En tilläggsköpeskilling kan också utgå om vissa nyckeltal uppnås kopplat till omsättningen för fastigheten Värdshuset 5 under verksamhetsåret 2016. Tilläggsköpeskillingen kan högst uppgå till 15 miljoner kronor.

Volito Fastigheter är ett Malmöbaserat fastighetsbolag som har flera förvaltningsfastigheter i Malmö. Volitos fastighetsbestånd har för närvarande ett värde om cirka 2,6 miljarder kronor. Volito Fastigheter ett helägt svenskt dotterbolag till Volito AB, vilket i sin tur ägs till 88 procent av AB Axel Granlund som i sin tur ägs till 60 procent av Karl-Axel Granlund. Den senare är styrelseordförande i Volito AB och Volito Fastigheter AB. Granlund, tillsammans med bolaget, är näst största ägare i Peab sett till kapitalet.

Karl-Axel Granlund är även ordinarie stämmovald styrelseledamot i Peab. Han har varit med i Peab en längre tid. Styrelsen i Peab gör bedömningen att transaktionen därför är en sådan närståendetransaktion som enligt Leo-regler och god sed i övrigt på aktiemarknaden ska villkoras av bolagsstämmans godkännande med särskild majoritet. Peabs styrelse har därför beslutat att Transaktionen ska underställas årsstämman den 10 maj 2016.

Fastighetsvärlden Idag 2016-04-11

Fler Nyheter från förstasidan

Bildextra: JM bygger spektakulärt

26 våningar högt. Totalt 157 bostäder. Priset högst upp: Över 15 miljoner kronor.

SBB får sin första markanvisning i Stockholm

Ser stora utvecklingsmöjligheter intill sitt bestånd i huvudstaden.

Han pekas ut som ny bostadsminister

Flera personer med insyn i både socialdemokraterna och bostadsmarknaden uttalar sig för Fastighetsvärlden.

Klart: Domen mot näringslivstopparna

Det blir påföljden för Nilsson och Olofsson.

FV-film: Mäktiga satsningen Space

Nytt innehåll mitt i Stockholm. Se Fastighetsvärldens producerade film från Space. 

Bilder: Så är nya Space

FV har besökt de häftiga lokalerna om 7.500 kvm inför öppning. Följ med in!

”Ursprungliga målet uppnås på riktigt nu”

Avgående vd:n Mats Hederos om storsatsningen.

Bilder: Se förändringen – öde i 4.624 dagar

Bilder från när Hötorgsskraporna och Sergels torg började växa fram.

Operatör klar för nytt centralt hotell

Kombineras med kommunhus.

Budgetbeslutet rycker bort investeringsstödet

Den direkta följden av turbulensen i riksdagen igår på bygg- och fastighetssektorn är att investeringsstödet till hyresbostäder tas bort.

Toppolitikern om mässflytt, Nobel och Kistas revansch

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr i intervju med Fastighetsvärlden.

Norsk hotellkung säljer till SBB

Den svenska snabbväxaren stärker greppet ytterligare.

Tar sats för nytt toppmöte i februari

Populär konferens i Åre tillbaka efter ett år i ”lockdown”.

Willhem 10 år: ”Vi kan bli tre gånger så stora”

Vd Mikael Granath blickar framåt och bakåt i intervjun med FV.

Tillbaka till förstasidan