Genom att gångbanorna läggs närmre fasaderna skapas bättre kontakt med butikerna och en generös "grön" zon skapas under träden. Breda gångbanor med klassiskt "göteborgska" granithällar ger gott om plats att flanera. Visionsbild: Nyréns Arkitektkontor

Nyréns förslag vann tävlingen om Avenyns framtid

Tävlingen om Avenyns och Götaplatsens gestaltning är avgjord. Efter prekvalificering har fyra team under våren och sommaren arbetat fram sina förslag. Nu har Nyréns Arkitektkontor utsetts till tävlingens vinnare.

Annons

Arbetet i det vinnande teamet leds av landskapsarkitekterna Emelie Brunge och Bengt Isling, båda från Nyréns Arkitektkontor.

– Det är stort för oss att få arbeta med Avenyn, Sveriges mest kända gata. Vi vill återupprätta göteborgarnas gröna paradgata till en levande och attraktiv plats för alla, säger Emelie Brunge.

– Vi ser fram emot att få utveckla förslaget tillsammans med staden och Avenyns intressenter, det kan bli hur bra som helst, säger Bengt Isling.

Visionsbild från Nyréns Arkitektkontor.

I sin motivering skriver tävlingsjuryn bland annat:

”Teamet bakom AveNy visar tydligt att man har en förståelse för platsen. AveNy bedöms vara ett realistiskt och väl genomarbetat förslag, med bra förankring i områdets funktion, kvaliteter och kulturmiljö.”

”Sammanfattningsvis skapar AveNy förutsättningar för en ´Aveny för göteborgarna´, där det finns något för alla. Kulturinstitutionerna är synliga men här finns även plats för det tillfälliga. En fortsatt paradgata med stärkt rumslighet och med mat, nöjen, handel, och kultur som dragare.”

– Juryn har haft ett spännande arbete i att analysera de fyra tävlingsförslagen. Vi är eniga om att AveNy är en värdig vinnare, säger juryns ordförande Birgitta Lööf, arkitekt på stadsbyggnadskontoret och projektledare för utvecklingen av Avenyn och Götaplatsen.

Visionsbild från Nyréns Arkitektkontor

Det vinnande förslaget ska nu utvecklas vidare i ett brett samarbete med det vinnande teamet och där flera intressenter kommer att involveras. Detta arbete beräknas ta cirka 15 månader och alltså pågå under hela 2023.

– Det är en ära för oss och jag känner mig jättestolt. För den här viktiga uppgiften har vi satt ihop ett team med flera discipliner som samverkat på ett imponerande sätt. Det ska bli spännande att följa arbetet”, säger Ulrika Bergström, vd på Nyréns Arkitektkontor.

Bland tidigare uppdrag som Nyréns har arbetat med finns Yogapaviljongen i Vasaparken, Stockholm, Slakthusområdet i södra Stockholm och här i Göteborg – Slottsskogsvallens entrépark som nyligen utvecklades till en attraktiv aktivitetspark.

Visionsbild från Nyréns Arkitektkontor.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan