Vasakronan säljer tre hus i centrala Lund till Stena

Vasakronan säljer samtliga sina tre fastigheter i centrala Lund till Stena. Affären baseras på ett fastighetsvärde om 370 miljoner kronor. Vasakronan har efter affären endast två fastigheter i Lund – och avser behålla dessa.

Försäljningen avser fastigheterna Repslagaren 31, Galten 25 och Apotekaren 12.

Catella var rådgivare till säljaren Vasakronan.

De tre fastigheterna inrymmer främst kontor men även bostäder, handel och en biograf. Totalt rör det sig om 11.500 kvm uthyrbar yta.

Apotekaren 12 är en äldre profilfastighet belägen vid Stortorget i centrala Lund. Byggnaden uppfördes ursprungligen som bankpalats och inrymmer drygt 3.900 kvadratmeter lokaler varav ca 2.100 kvadratmeter är kontor och resterande yta främst bostäder om 1.100 kvadratmeter samt en biograf om 500 kvadratmeter.

Repslagaren 31 är en fastighet av samhällskaraktär belägen i södra delen av centrala Lund. Den uppfördes 1980 och omfattar totalt 5.750 kvadratmeter, främst kontor.

Galten 25 är en mindre fastighet med adress Mårtenstorget 12 och även denna uppfördes på 80-talet. Byggnaden inrymmer 1.900 kvadratmeter varav 800 kvadratmeter kontor och resterande främst restaurang och butik.

Samtliga tre fastigheter är i princip fullt uthyrda.

Efter försäljningen äger Vasakronan inte längre några fastigheter i centrala Lund. Bolaget äger dock fortfarande två fastigheter i Ideon/Brunnshögsområdet i nordöstra Lund.

Vasakronans vd Fredrik Wirdenius berättar för Fastighetsvärlden att de båda fastigheterna blir kvar inom bolagets bestånd.

– Vi har inte de båda fastigheterna på någon säljlista. De fastigheterna i centrum som vi säljer är inte direkt ”Vasakronanaktiga”, det är äldre och ganska små fastigheter. Beståndet som vi har kvar är helt annan typ av fastigheter, moderna och större, säger Wirdenius och konstaterar vidare att det inte är aktuellt att förvärva något i Lund.

De båda fastigheter Vasakronan fortfarande äger, fastigheten Glasgow och fastigheten Greenland (profilerad som Mobile Heights Center), rymmer cirka 25.000 kvm lokaler vardera.

Stena Fastigheter har sedan tidigare ca 600 bostäder och 12.000 kvm kommersiella lokaler och kontor i Lund.

– Som långsiktig fastighetsägare tror vi starkt på Lund där betydande satsningar sker i framtida forskningsanläggningar vilket attraherar såväl nationell som internationell kompetens, säger Cecilia Fasth, vd och koncernchef Stena Fastigheter.

Fler Nyheter från förstasidan

SBB köper för 1,5 miljarder

Gör ännu en stor affär en vecka efter storklippet.

Logicenters redo för nästan 500.000 kvm nytt

”Vi upplever ett enormt tryck just nu”, säger Eva Sterner.

Savills värvar duo från Cushman & Wakefield

Fortsätter offensiven, nu inom nytt affärsområde.

Bildextra: Skanska bygger 144 meter höga Citygate

Se även en kort film från det som blir Nordens högsta kontorshus.

Så ändras Göteborgs skyline – men det mesta missar 400-årsfesten

Bildextra från dussintalet projekt.

SBB och stor kommun begraver samarbete

Projektet var stort – men kalkylen höll inte måttet.

Oscar kämpar för ändrad användning av Unité

Fick nej till ändrat bygglov – men exploateringskontoret gör tummen upp för bolagets förslag.

Småhuskoncernen satsar åter i Falkenbergs centrum

Gjorde bra affär för 12 år sedan – nu är det dags igen. Precis som då spelar Coop en betydande roll för affärens genomförande.

Porträtt

Tuffa grepp ger nystart

TURNAROUND. Nu har Tomas Carlsson städat i tre kvartal och dragit fram den ena surdegen efter den andra. Nyligen gav styrelsen dessutom aktieägarna en råsop med halverad utdelning. Men han är övertygad om att NCC kommer att bli bättre för var dag som går.

Nytt hopp efter politikernas kovändning

Alla var för projektet, men plötsligt blev det i stället stopp. Nu förs bostadsprojektet i Stockholms innerstad åter fram, men i bantat skick.

Förberedelser för nyemission i Prime Living

Det krävs kapitaltillskott för att bolaget ska kunna ro i land sina projekt.

Skanska redo att sälja Juvelen

Har hyrt ut två tredjedelar. Hyror på historisk toppnivå.

Sju markanvisningar har lämnats tillbaka

För några år sedan sågs det som otänkbart att återlämna en markanvisning, det skulle innebära dålig relation till kommunen i fråga. Nu har det blivit en överlevnadsfråga.

Amasten köper av sin storägare

Med hjälp av nyemitterade aktier förvärvar Amasten bostäder för över 200 miljoner i Mälardalen.

Tillbaka till förstasidan