Uppstickarna som utmanar – med stora namn

Att segmentet lager- och logistikfastigheter är hett är alla överens om. Och det handlar inte bara om de gamla etablerade bolagen. FV har tittat närmare på två av de nya uppstickarbolagen – Odd Molly och Swedish Logistics Property.

(Artikeln är ursprungligen publicerad i Fastighetsvärlden #1/2021 som bland annat innehåller ett tema om logistikfastigheter).

Det fanns en tid då Odd Molly förknippades med trendiga kläder och entreprenören Per Holknekt. Den tiden är förbi. Det börsnoterade bolaget är numer en spelare att räkna med på marknaden för lager- och logistikfastigheter, efter en minst sagt snabb tillväxtresa under 2020. Nu utmanar man på allvar de stora drakarna som NREP Logicenters, Bockasjö och Catena.

– I slutet av förra året nådde vi en första milstolpe när vi nådde en miljard i fastighetsvärde, säger Patrik Tillman, ordförande och delägare i Odd Molly.

Det är ett minst sagt namnkunnigt och rutinerat gäng som styr skutan. Ilija Batljan, Jennie Högstedt Björk, Rutger och Mia Arnhult samt Lars Thagesson är några av dessa. Odd Molly är otvivelaktigt ett fastighetsbolag i dag, och har som ett exempel på detta för avsikt att lägga modeverksamheten i ett eget dotterbolag.

– Utifrån ett koncernperspektiv så är långt över 90 procent av balansvärdet från fastighetsverksamheten.  Vi har en väldigt aktiv idé om att växa inom det här området. Vi vill bli en ordentlig utmanare och ett stort fastighetsbolag på sikt, säger Patrik Tillman.

Hur stora?

– Vi vill använda den stora kompetensen som vi har bland våra ägare. Men vi har inte sagt exakt hur stora vi ska bli. Vi kommer fortsätta växa snabbt – men under bra finansiell balans och kontroll. Vi bygger en balansräkning som är stark.

Vilken typ av bolag ska man då vara? Snabba klipp och sälja vidare? Inte om man ska tro Patrik Tillman.

– Vi vill dels vara ett förvaltande fastighetsbolag men på den här marknaden så finns dock ett väldigt mervärde i att ha ett eget byggande och utvecklande verksamhet. Vi vill jobba med förädling.

Ett exempel är att man i mitten av december tillträdde ett stort markområde i Vaggeryd om nästan 400 000 kvadratmeter med en logistikpark om
240 000 kvadratmer. Där bedriver man tillsammans med kommunen detaljarbete med ambition att bygga mellan 150 och 180 000 kvadratmeter med moderna lager- och logistikfastigheter.

Att satsa på det här segmentet handlar till stor del om stabilitet.

– Koncentrerar vi oss på bra lägen som inte alltid är i en storstad, så blir det en fin stabilitet. Det är ett affärsområde som är närbesläktad med samhällsfastigheter med långa kontrakt. Nu har vi 16 fastighets-bolag i koncernen, med många olika orteri portföljen. Då blir det bättre riskspridning, säger Patrik Tillman.

Några negativa reaktioner från konkurrenterna har han inte märkt av.

– Vi växer på vår kant och än så länge är vi inte bland de största. Men vi har aktie-ägare som tycker om att växa snabbt.

Ett bolag som ännu inte finns på börssidorna är Swedish Logistics Property, grundat 2018. Dock ska man enligt målsättningen vara där till 2022. Inte heller där saknas kända namn.  Styrelseordförande och grundare är Erik Selin – Greg Dingizian har posten som vice ordförande. Syrelsen består av bland annat Sofia Ljungdahl (vd Obos Nya Hem), och Jacob Karlsson (grundare, vd och delägare i K-Fastigheter).

På vd-posten återfinns medgrundaren Peter Strand.

– Läget är väldigt positivt på den här marknaden. Vi gjorde rätt mycket under 2020 och har nu 45 fastigheter fördelat på drygt 400 000 kvadratmeter, med ett totalt värde om ungefär 3,5 miljarder. Vi bemannar för vidare expansion, säger Peter Strand.

Med siktet inställt på börsnoteringen ska man fortsätta växa under 2021.

– I det här läget är fokus på förvärv och utveckling. Vi har många befintliga kunder i södra Sverige där vi förädlar efter deras önskemål och dessutom bygger vi nytt. Sedan får vi se vart vi växer vidare, säger han.

Lager och logistik är det nya svarta, och internationella jätten Blackstones närvaro gör sig allt mer påmind med stora förvärv. Peter Strand räds inte konkurrensen.

– Vi är i grunden väldigt positiva till den. Det accentuerar den bilden vi hade, att konsumtionen och e-handelns förändringar talar för det här segmentet, säger han.

Odd Molly och SLP är långt ifrån ensamma som nya inom segmentet. Flera mindre bolag dyker upp, och kommer fortsätta att göra det. Där gäller en annan strategi.

–  Vi ser en trend där mindre bolag köper enskilda fastigheter till en portfölj om en till två miljarder, för att sedan göra exit, säger Kristoffer Sandberg, Head of Capital Markets på Cushman & Wakefield.

Fler Nyheter från förstasidan

Adam Backström har gått ur tiden

Framgången med bostadsinvesteringar drev honom ur landet.

Jätten öppnar för ett högre affärstempo

Flera anledningar till förändringar.

Affärsanalys

Volymhandel till lågpris

Lukas Theander på Savills analyserar en affär med en handelsfastighet i Stockholmsområdet.

Bianca Ingrossos CAIA hyr av Humlegården nära Stureplan

Fick 30 lokalförslag. ”Vi hoppas locka många framtida talanger att jobba hos oss”.

Bröder oense: Fem fastigheter säljs på auktion

Fem flerfamiljshus auktioneras ut. FV berättar om beståndet.

Köper för hela 1,6 miljarder – nytt landmärke ingår

Ett känt och prisbelönt landmärke ingår i affären, liksom en utmanande fastighet.

Bastards erövrar landet – tar över efter McDonalds

Läs om vilka orter, fastigheter och fastighetsägare som är aktuella för snabbväxande Bastard Burgers. En av lokalerna finns mitt i Stockholm. Tagit över efter tre McDonalds.

Reser 9 miljarder kronor till "ständig" fond

Fokus på bostäder, samhällsfastigheter och logistik.

Aros dubblat försäljningen – siktar på börsen under Q2

”En rekordstark försäljning och ett väsentligt förbättrat resultat”.

C&W värvar tre efter tappet

Anställt tre nya medarbetare.

Hyr helt hus vid Odenplan

Tecknat hyreskontrakt om nästan 4.000 kvm. Savills bakom uthyrningen.

Nu vill han robotisera uthyrningsprocessen

Lämnar konsultbolag för egen satsning.

Köper för 720 mkr i Barkarby

Ny stor bostadsaffär.

Vann kamp om Synsam

Hyr ut 8.100 kvm. Köpte fastigheter från statliga Vasallen 2011.

Tillbaka till förstasidan