Albin Rännar, vice vd för TGIF och Tony Challma, ägare av TGIF framför restaurangen i Kungsträdgården.

Friday’s förbereder stämning när de lämnar

Restaurangen TGI Friday’s i Kungsträdgården kommer att flytta ut den 27 januari då deras hyreskontrakt går ut. Dagen efter kommer de att lämna in en stämningsansökan för indirekt besittningsskydd om cirka 100 miljoner kronor.

Annons

Thank God It’s Fridays i Kungsträdgården kommer att hålla öppet för sista gången den 27 januari för att sedan lämna lokalerna för gott. Hyresvärden sade upp avtalet i oktober 2022 och ville i de nya förhandlingarna ha en tredubblad hyreshöjning från cirka 5,5 miljoner kronor om året, till närmare 15 miljoner kronor. Dagen efter att nycklarna lämnats tillbaka kommer TGI att lämna in en stämningsansökan om mer än 100 miljoner kronor för indirekt besittningsskydd som innefattar bland annat uteblivna intäkter och brutna avtal med bryggerier och andra verksamheter.

Enligt ägarna till TGI skulle hyreshöjningen i princip innebära att verksamheten inte skulle kunna drivas vidare. I detaljplanen står det att det måste bedrivas serveringsverksamhet på platsen, och enligt nuvarande hyresavtal måste verksamheten vara av ”folklig karaktär” och ha en prisnivå liknande den vid tomträttensöverenskommelsen tillkomst. Enligt krögaren Tony Challma, som tog över bolaget som driver fem TGI-restauranger i Sverige 2020, är det tveksamt om någon annan skulle kunna driva restaurang med sådana hyror.

– Det som händer när man drar upp hyran mer än vad som är rimligt är att kvaliteten går ner och på sikt kan inga seriösa aktörer agera där. Då återstår bara lycksökarna som oundvikligen kommer att gå i konkurs på bara några år, säger han till Fastighetsvärlden.

Till hyresnämnden samlade Tony Challma in uppgifter från närliggande krogar om hyresnivåer för att bestämma vad är en marknadsmässig hyra och kom då fram till att den nuvarande nivån till och med låg något över snittet. Enligt fastighetsägaren Jakob Johansson ska det inte vara några problem att få in en ny hyresgäst. Men Tony Challma tvivlar på att så kommer ske och han menar att det med största säkerhet inte finns någon hyresgäst på gång.

Tidigare har Jakob Johansson även sagt att hyran inte indexerats och att det är därför de nu höjts. Men enligt Tony Challma är det inte sant att indexering inte skett.

Tony Challma beklagar även att det i media kan ha framstått som att hyresnämnden har beslutat till hyresvärdens fördel och gått med på att hyreshöjningarna varit skälig. Men så är inte fallet menar han.

– Läser man det som skrivits låter det som det kommit ett avgörande från hyresnämnden till hyresvärdens fördel, men det stämmer inte. Vi har egentligen haft två alternativ: antingen skriver vi på avtalet eller så kliver vi av och stämmer för indirekt besittningsskydd. Det enda hyresnämnden beslutat om är uppskovstiden, och visst vi ville ha längre uppskovstid till sommaren, då det skulle ha gynnat oss alla. Men hyresnämnden beslutade om den sista januari, säger han.

Under uppskovstiden som hyresnämnden beslutade om gällde alltså oförändrad hyra vilket enligt TGIF indikerar att hyran skulle förbli oförändrad vid besked om marknadshyra.

Sedan 2015 har det, från tidigare och nuvarande ägare, även påpekats stora brister i underhåll som inte har åtgärdats gällande allt från mögel, vatten som runnit in, kollapsade ledningar, sprickor i taket, fettavskiljare som inte bytts, ventilationskontroller som inte genomförts med mera. En påtaglig lukt gör att man även misstänker att en avloppsledning gått sönder och i ett elskåp står elledningar direkt i vatten.

Problemen, som inte åtgärdats, och som funnits i byggnaden i flera år har ärvts från tidigare ägare. Bland dessa ägare återfinns Apple som ville bygga en flaggskeppsbutik på platsen men fick ge upp planerna och sökte sälja tillbaka fastigheten till staden för att komma överens med Jakob Johanssons  bolag Maelir om försäljning för en summa beräknades ligga runt 143 miljoner kronor.

Sedan 2017 har en tvist om underhållet men även utebliven uteservering och förlorade glasskiosker pågått där kravet nu ligger på 40 miljoner kronor, vilket alltså är en tvist utöver den kommande tvisten som gäller besittningsskyddet. I kostnaderna ingår även de ökande kostnader som tillkommit på grund av uteblivna åtgärder.

Fastighetsägaren Jakob Johansson meddelar Fastighetsvärlden att han avböjer att kommentera den pågående fejden.

Elledningar under vatten som kommit in utifrån är ett av problemen som inte åtgärdats.
Taket har skador som inte åtgärdats på flera år.
Fläckar som kan vara svartmögel i taket.

Fler Nyheter från förstasidan

Säljer för kvarts miljard i kanonaffär – 26% upp

Affär i Stockholm. ”Vi vill inte sälja, men det finns gränser för hur mycket huskramare man kan vara”, säger Sven-Olof Johansson till FV.

Öppnar flaggskepp i city

Öppnar första i Sverige.

Växande coworking redo att bredda verksamheten

”Som en schweizisk armékniv under utveckling.”

Lista: Tio största coworkingaktörerna

Fastighetsvärlden listar de tio största coworkingaktörerna i Sverige utifrån antal kvadratmeter.

SOJ: ”En snabb sänkning är nödvändig”

Anser att Riksbanken och ECB inte kan låta Fed vara styrande.

Affärsanalys

Bostäder på attraktiva nivåer i innerstan

En bostadsaffär på Södermalm i Stockholms innerstad analyseras av Adam Tyrcha på Newsec.

”Hyresnivån är inte nyckeln i förhandlingarna”

Gattberg: ”Hyresnivåer är inte nyckelfaktorn i förhandlingar. Allt handlar om EU:s taxonomiförordning”.

Castellum säljer bilhallar i Stockholm för 347 mkr

Tre byggnader med Porsche och Audi.

Spring för Livet – två veckor kvar

Pekar mot nytt rekord – igen. Separerade starttider nytt för i år.

Köper från Alma – Nyfosa tappar

Stor hyresgäst bantar förhyrningen mer än 40 procent. FV berättar om köpeskillingen.

Tar över efter McDonalds

Ny restaurang tar över efter den amerikanska hamburgerjättens tidigare lokal på gatuplan under Gondolen.

Vectura snor finanschef från Corem

25 års erfarenhet från fastighetsbranschen.

Niam köper för 1,5 miljarder

Byggnad om 64.000 kvm lokaler uppförs.

Ny vd till Ikano Bostad

Går från vd-rollen på Besqab.

Tillbaka till förstasidan