Rutger Arnhult, ny styrelseordförande Castellum.

Rutger Arnhult tar klubban i Castellum

Rutger Arnhult har valts till styrelseordförande i Castellum. Därmed vann valberedningens förslag och Arnhult, som äger 23 procent av bolaget, tar därmed över klubben i ett av Sveriges största fastighetsbolag.

Omslaget till magasinet Fastighetsvärlden nr 2/2021. Där granskas i en kartläggning de innehav som Rutger Arnhult, Erik Selin och Ilija Batljan har, både när det gäller fastigheter och inom andra segment.

Visa faktaruta

Striden om ordförandeklubban har nästan förts inför öppen ridå. Valberedningen hade föreslagit Arnhult som klubbförare. Men två ledamöter i valberedningen hade föreslagit Per Berggren, och inte alls haft med Arnhult som ledamot.

Men nu är det alltså avgjort.

Till ny styrelseordförande valdes Rutger Arnhult.

Stämman beslutade att styrelsen ska bestå av sju styrelseledamöter och beslutade om om­val av Per Berggren, Christina Karlsson Kazeem, Zdravko Markovski och Joacim Sjöberg samt om nyval av Rutger Arnhult, Anna Kinberg Batra och Anna-Karin Celsing till styrelse­leda­möter för tiden intill nästa årsstämma.

– Det är nu skönt att äntligen få lämna denna såpa bakom sig, säger Arnhult i en kommentar till Fastighetsvärlden. Läs hans övriga kommentarer här.

Rutger Arnhult passerade 10 procents ägare, i september 2019. Därmed fick hanen corner i bolaget och Castellum fick för första gången på länge fått en tydlig storägare. Inför stämman kontrollerade han hela 23,5 procent av Castellum, varav en andel om 20,5 procent ägs via hans privata maktbolag M2 Asset Management och 3 procent av Corem, som i sin tur kontrolleras av Arnhult.

Rutger Arnhult är storägare även i Sagax, Corem och Klövern. Han har även direkthet fastighetsägande i privata M2 där det även ingår flera investeringar utanför fastighetssegmentet. Innehavet i Castellum har varit Arnhults värdemässigt största i drygt ett och ett halvt år.

Per Berggren, som var utmanare om ordförandeklubban, har varit styrelseledamot i Castellum ända sedan stämman i april 2007. Han är även styrelseledamot i Slättö, White och Fasticon.

Per Berggren var vd vid Hemsö från 2010 till 2016. Dessförinnan var han vd vid Jernhusen mellan 2005 och 2010. Tidigare har Berggren jobbat vid Fabege, Drott och Skanska.

Berggren äger 4.500 aktier i Castellum.

Charlotte Strömberg, som avgår som styrelseordförande efter att valt att inte ställa upp till omval, har varit ordförande i Castellum sedan 2012.  Hon har tidigare haft toppjobb vid JLL, Carnegie Investment Bank och Alfred Berg. Strömberg äger 19.800 aktier i Castellum.

Rutger Arnhult har tidigare kommunicerat att han lämnar vd-stolen i Klövern. Han lämnar även sin plats som styrelseledamot i Klövern och Corem. Arnhult är storägare i båda.

Läs en stor kartläggning över Arnhults imperium i magasinet Fastighetsvärlden nr 2/2021. I den granskningen ingår även Erik Selin och Ilija Batljans investeringar. Kartläggningen är över sex sidor och avser både investeringar i fastigheter och i andra segment.

Fler Nyheter från förstasidan

Stor bostadsutvecklare lägger större varsel

FV berättar om ännu ett bolag som tvingas agera på den förändrade marknaden.

Skanska gör stort förvärv

Stor tomt om nästan 40.000 kvm i attraktivt läge.

Hackspett stoppar 130 bostäder i Söderort

Bostadsbolag tvingas lägga stort projekt i papperskorgen.

Juryns val: Bästa transaktionskonsult

Juryn har utsett fem ledande mäklare som gått till final.

Juryns val: Fem i final om Årets lokalkonsult

Läs om vilka fem som är nominerade.

Skanska hyr ut 2.500 kvm

Uthyrningsgraden når 75 procent.

Coworkingfirma hyr hel byggnad i Gamla stan

Palatsbyggnad. ”Finns ingen byggnad med samma wow-faktor.”

Affärsanalys

Rekordnivå men med en högre yield

Daniel Holmkvist vid CBRE har analyserat en uppmärksammad affär nära Stureplan.

Besqab i nyemission om 825 miljoner

Kommer att använda pengarna till att i förtid helt återbetala den obligation man gav ut för två år sedan.

”Kontorsvägrarna” – så kan de lockas åter

De anställda berättar vad som krävs för att lämna hemmet.

Hyr ut över 3.000 kvm på Södermalm

Fortsatt högt tryck efter lokaler.

De fem kan vinna priset Bästa uthyrning 2022

Svårt uppdrag för juryn. Många spridda röster.

Realplay

Helheten ger rätt skattelösning

För fastighetsbranschen spelar skattefrågor ofta en stor roll. Om det handlar det senaste avsnittet från Realplay där ”dokumentera” blir ett viktigt råd.

Satsar nära Stureplan

Driver flera välkända krogar. Har nu tecknat kontrakt för ytterligare en lokal.

Tillbaka till förstasidan