Rutger Arnhult, ny styrelseordförande Castellum.

Rutger Arnhult tar klubban i Castellum

Rutger Arnhult har valts till styrelseordförande i Castellum. Därmed vann valberedningens förslag och Arnhult, som äger 23 procent av bolaget, tar därmed över klubben i ett av Sveriges största fastighetsbolag.

Omslaget till magasinet Fastighetsvärlden nr 2/2021. Där granskas i en kartläggning de innehav som Rutger Arnhult, Erik Selin och Ilija Batljan har, både när det gäller fastigheter och inom andra segment.

Visa faktaruta

Striden om ordförandeklubban har nästan förts inför öppen ridå. Valberedningen hade föreslagit Arnhult som klubbförare. Men två ledamöter i valberedningen hade föreslagit Per Berggren, och inte alls haft med Arnhult som ledamot.

Men nu är det alltså avgjort.

Till ny styrelseordförande valdes Rutger Arnhult.

Stämman beslutade att styrelsen ska bestå av sju styrelseledamöter och beslutade om om­val av Per Berggren, Christina Karlsson Kazeem, Zdravko Markovski och Joacim Sjöberg samt om nyval av Rutger Arnhult, Anna Kinberg Batra och Anna-Karin Celsing till styrelse­leda­möter för tiden intill nästa årsstämma.

– Det är nu skönt att äntligen få lämna denna såpa bakom sig, säger Arnhult i en kommentar till Fastighetsvärlden. Läs hans övriga kommentarer här.

Rutger Arnhult passerade 10 procents ägare, i september 2019. Därmed fick hanen corner i bolaget och Castellum fick för första gången på länge fått en tydlig storägare. Inför stämman kontrollerade han hela 23,5 procent av Castellum, varav en andel om 20,5 procent ägs via hans privata maktbolag M2 Asset Management och 3 procent av Corem, som i sin tur kontrolleras av Arnhult.

Rutger Arnhult är storägare även i Sagax, Corem och Klövern. Han har även direkthet fastighetsägande i privata M2 där det även ingår flera investeringar utanför fastighetssegmentet. Innehavet i Castellum har varit Arnhults värdemässigt största i drygt ett och ett halvt år.

Per Berggren, som var utmanare om ordförandeklubban, har varit styrelseledamot i Castellum ända sedan stämman i april 2007. Han är även styrelseledamot i Slättö, White och Fasticon.

Per Berggren var vd vid Hemsö från 2010 till 2016. Dessförinnan var han vd vid Jernhusen mellan 2005 och 2010. Tidigare har Berggren jobbat vid Fabege, Drott och Skanska.

Berggren äger 4.500 aktier i Castellum.

Charlotte Strömberg, som avgår som styrelseordförande efter att valt att inte ställa upp till omval, har varit ordförande i Castellum sedan 2012.  Hon har tidigare haft toppjobb vid JLL, Carnegie Investment Bank och Alfred Berg. Strömberg äger 19.800 aktier i Castellum.

Rutger Arnhult har tidigare kommunicerat att han lämnar vd-stolen i Klövern. Han lämnar även sin plats som styrelseledamot i Klövern och Corem. Arnhult är storägare i båda.

Läs en stor kartläggning över Arnhults imperium i magasinet Fastighetsvärlden nr 2/2021. I den granskningen ingår även Erik Selin och Ilija Batljans investeringar. Kartläggningen är över sex sidor och avser både investeringar i fastigheter och i andra segment.

Fler Nyheter från förstasidan

Krog med takservering till stora kontorssatsningen

En lokal återstår att hyra ut.

Lyfter storhotell med ny skybar och stor restaurang

Hotell med 323 rum i Stockholm. Avtal om 24 år när segdraget område ska få fart.

Satsar en miljard i Solna – utökar inför nya hot

44 procent uthyrt i fastigheten. Börsbolag avyttrar.

Pressat SBB gör upp med Kåpan – frigör kapital

Ska även sälja sin 50% stora andel i Svenska Myndighetsbyggnader, med fastigheter för 12 miljarder, under hösten.

Affär mellan Point och Diös kraschar

Avbryter affären med hänvisning till förändrade finansiella villkor.

Batljan: ”Vi är självkritiska”

SBB:s vd i intervju om bolagets kommunikation, om kommande miljardförsäljingar och hur han och kollegorna mår.

Alla elva dömda har överklagat

FV berättar vad som hänt och vad som väntar framöver.

Hotell byter ägare – option om att köpa fastigheten

1800-talsbyggnad med sjöläge.

Tio kända krogar får indraget alkoholtillstånd

Hufvudstaden har nobbat ägarskiften. FV redogör för mejl mellan parterna.

K2A skjuter upp byggstarter

Varslar majoriteten av personalen i bolag. Flyttar fram mål.

Hyr ut 2.500 kvm i historisk miljö

JV tecknar avtal. Advokatfirma flyttar in.

Slakt: Flykt från fastigheter

33 bolag i lista. Nio hade vid klockan 11 backat med mer än 5 procent. Endast ett bolag ligger på plus för de senaste 12 månaderna.

SBB:s drag – säljer för 436 miljoner

26.000 kvm ingår i affären.

Klart: Comeback som vd – vill känna affärstempo

Berättar för FV om återkomsten.

Tillbaka till förstasidan