Rutger Arnhult, ny styrelseordförande Castellum.

Rutger Arnhult tar klubban i Castellum

Rutger Arnhult har valts till styrelseordförande i Castellum. Därmed vann valberedningens förslag och Arnhult, som äger 23 procent av bolaget, tar därmed över klubben i ett av Sveriges största fastighetsbolag.

Omslaget till magasinet Fastighetsvärlden nr 2/2021. Där granskas i en kartläggning de innehav som Rutger Arnhult, Erik Selin och Ilija Batljan har, både när det gäller fastigheter och inom andra segment.

Visa faktaruta

Striden om ordförandeklubban har nästan förts inför öppen ridå. Valberedningen hade föreslagit Arnhult som klubbförare. Men två ledamöter i valberedningen hade föreslagit Per Berggren, och inte alls haft med Arnhult som ledamot.

Men nu är det alltså avgjort.

Till ny styrelseordförande valdes Rutger Arnhult.

Stämman beslutade att styrelsen ska bestå av sju styrelseledamöter och beslutade om om­val av Per Berggren, Christina Karlsson Kazeem, Zdravko Markovski och Joacim Sjöberg samt om nyval av Rutger Arnhult, Anna Kinberg Batra och Anna-Karin Celsing till styrelse­leda­möter för tiden intill nästa årsstämma.

– Det är nu skönt att äntligen få lämna denna såpa bakom sig, säger Arnhult i en kommentar till Fastighetsvärlden. Läs hans övriga kommentarer här.

Rutger Arnhult passerade 10 procents ägare, i september 2019. Därmed fick hanen corner i bolaget och Castellum fick för första gången på länge fått en tydlig storägare. Inför stämman kontrollerade han hela 23,5 procent av Castellum, varav en andel om 20,5 procent ägs via hans privata maktbolag M2 Asset Management och 3 procent av Corem, som i sin tur kontrolleras av Arnhult.

Rutger Arnhult är storägare även i Sagax, Corem och Klövern. Han har även direkthet fastighetsägande i privata M2 där det även ingår flera investeringar utanför fastighetssegmentet. Innehavet i Castellum har varit Arnhults värdemässigt största i drygt ett och ett halvt år.

Per Berggren, som var utmanare om ordförandeklubban, har varit styrelseledamot i Castellum ända sedan stämman i april 2007. Han är även styrelseledamot i Slättö, White och Fasticon.

Per Berggren var vd vid Hemsö från 2010 till 2016. Dessförinnan var han vd vid Jernhusen mellan 2005 och 2010. Tidigare har Berggren jobbat vid Fabege, Drott och Skanska.

Berggren äger 4.500 aktier i Castellum.

Charlotte Strömberg, som avgår som styrelseordförande efter att valt att inte ställa upp till omval, har varit ordförande i Castellum sedan 2012.  Hon har tidigare haft toppjobb vid JLL, Carnegie Investment Bank och Alfred Berg. Strömberg äger 19.800 aktier i Castellum.

Rutger Arnhult har tidigare kommunicerat att han lämnar vd-stolen i Klövern. Han lämnar även sin plats som styrelseledamot i Klövern och Corem. Arnhult är storägare i båda.

Läs en stor kartläggning över Arnhults imperium i magasinet Fastighetsvärlden nr 2/2021. I den granskningen ingår även Erik Selin och Ilija Batljans investeringar. Kartläggningen är över sex sidor och avser både investeringar i fastigheter och i andra segment.

Fler Nyheter från förstasidan

NCC vann kampen om PwC

Hyr ut fyra våningar kontor i nytt projekt. Nu 60 procent uthyrt.

Randviken nära köp för 2.750 miljoner

”Ett stort steg närmare vårt mål om 10 miljarder kronor 2023”.

Corem hyr ut 3.800 kvm till filmbolag i NYC

”Vi ser att uthyrningsmarknaden återhämtar sig väl i New York”.

Karamell i Gamla stan till salu

Ligger nära fastigheten som såldes för brutala 200.000 kr/kvm. FV berättar vad som är till salu.

Tung dom för Kilenkrysset

Sålde marken för 20 mkr 2012 – med option om återköp: ”Ett handslag räcker tydligen inte i den här kommunen.”

Offensiv bostadsaktör köper för över halv miljard

En av säljarna blir ny delägare i bolaget.

Så blir nya NK i Göteborg

Arkitekttävling avgjord. Hufvudstaden planerar för en om- och tillbyggnad.

Med Lady Gaga in i framtiden

Med Lady Gaga som dragplåster länkar Westfield ihop det fysiska och digitala.

Miljardköparen Barings om strategin för framtiden

FV summerar även bolagets offensiv sedan vd-rekyteringen.

Raketkonsult värvar två

Den lilla rådgivningsbyrån ligger bakom riktigt många affärer. Nu växer firman med två anställda.

Kilenkrysset hyr ut 4.300 kvm

Först kontrakt med Fabege om 17.000 kvm. Nu har ännu ett hyreskontrakt signerats.

50 Mäktigaste 2021
50 Mäktigaste

50 Mäktigaste: Halva listan nu presenterad – åtta nya

För 16:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast. Årets Rookie finns på plats 36. Hela åtta nya namn i år.

Porträtt

Söker handelns vinnare

Framåt. När andra investerare flydde från handelsfastigheter gick Jan Björks Redito in och storköpte utvalda delar. Nu ger sig bolaget in i flera nya investeringar.

Slättö slår till för 590 mkr på Kvarnholmen

Den totala uthyrningsbara ytan är 11.000 kvm.

Tillbaka till förstasidan