Stina Lindh Hök, vd för Nyfosa.

Storuthyrning av Nyfosa – kan bli gigantisk

Nyfosa har tecknat ett 12-årigt hyresavtal för Shenzhens batterisatsning i Eskilstuna, ett avtal som kan leda till en mycket större affär.

Nyfosa har tecknat ett 12-årigt hyresavtal med Shenzhen Senior Technology Material (Senior) som storsatsar i Sverige med en produktionsanläggning inom batteriindustrin i Eskilstuna. Etableringen gäller både en produktionsanläggning och ett europeiskt huvudkontor.

Initialt hyr man 13.900 kvm i en av Nyfosas industrifastigheter i Eskilstuna – och avsikten är att utöka produktionsytan till totalt cirka 70.000 kvm.

Planen är att utveckla ytterligare produktionsyta på befintlig fastighet samt intilliggande kommunal mark som Nyfosa kommer att förvärva enligt överenskommelse med Eskilstuna kommun.

Totalt beräknas anläggningen, när den är färdigställd 2025, uppgå till cirka 70.000 kvm och skapa förutsättningar för mellan 500–600 nya arbetstillfällen. Hyresavtalet gäller från den 1 mars 2021.

Etableringen i Eskilstuna planeras ske i tre etapper. I en första fas hyr Senior Nyfosas befintliga fastighet i Svista industriområde, varefter produktionsanläggningen byggs ut i två ytterligare faser fram till och med 2025. Seniors produktionsanläggning kommer att förse bland annat Northvolt med separatorfilm till deras nybyggda gigafabrik i Skellefteå.

– Vi är mycket glada över att få utveckla Seniors moderna produktionsanläggning i Eskilstuna. Det är positivt att denna framtidssatsning i den expansiva batteriindustrin sker i Sverige och att Nyfosa kan bidra till detta i ett långsiktigt samarbete, kommenterar Stina Lindh Hök, vd för Nyfosa.

Fler Nyheter från förstasidan

”Är som ett hajstim”

Ilija Batljan: ”När allt är bra är alla ens kompisar. Tills man börjar blöda. Då blir man uppäten.”

Besvikelsen över satsningen i New York

Vakanser på 93 respektive 60 procent i kontorsprojekt på Manhattan. FV går igenom läget.

Överväger försäljningar

Äger över 500.000 bostäder. Öppnar för att sälja för över 100 miljarder kronor till delägare. Per Ekelund berättar för FV.

CLS säljer för en halv miljard

Läs om ägarbilden i det ”svenska” bolaget.

Nej till fyra nya IES-skolor – bolag drabbas

Fv berättar vilka fyra fastighetsbolag som drabbas av beslutet.

SBB sålt allt i Stenhus

SBB har avyttrat sitt aktieinnehav i noterade Stenhus Fastigheter.

Storbolag faller tungt

Tufft för flera av de allra största fastighetsbolagen på börsen under tisdagen.

Domstol fäller Skanskas nya hotell

Tvingas börja om på ruta ett.

Akelius har miljardköpt – för 4,04 procent

Bolagets belåningsgrad är 9 procent.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2022

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2022, inklusive rådgivare till partnerna.

Jacob Karlssons känga till aktieanalytiker

K-Fastigheters vd om framtiden och bolagets mål.

Titania säljer ”hemligt” lyxprojekt i Kalifornien

Vd:n ”Det har varit otroligt kul och lärorikt att göra projektet men det är inget vi kommer att göra om”.

Elias Georgiadis, vd vid Stenhus Fastigheter.

Stenhus har sikte på ytterligare uppköp

Efter att ha tuggat i sig flera noterade bolag har Stenhus nu funnit ytterligare ett bolag som man går in tungt i, kanske för ett kommande uppköp.

Aktien som drabbade SBB:s resultat stenhårt

Det har pratats en hel del om värdet på JM-posten hos SBB. Men det var ett annat innehav som påverkade halvårsresultatet negativt med över en miljard.

Tillbaka till förstasidan