Stockholmsmässan kvar i minst fem år

Styret i Stockholm vill sälja Stockholmsmässan och bygga bostäder på området. Enligt Stockholmsmässans vd Christian Clemens är en flytt dock inte nära förestående.
– Verksamheten kommer fortsätta som vanligt i Älvsjö i minst fem år till.

Annons

Stockholms Stadshus AB, som samlar alla kommunala bolag inom Stockholms stad, har fått i uppdrag att förbereda en överlåtelse av Stockholmsmässan AB till extern part. Det betyder att Stockholmsmässans operativa verksamhet ska säljas, medan moderbolaget Mässfastigheter AB fortsätter att ägas av Staden.

När nyheten om den planerade försäljningen kom ut berättade Stockholms stad även att den långsiktiga planen för Älvsjö som stadsdel är att i framtiden bygga bostäder och kontor i området där Stockholmsmässan ligger i dag. Många uppfattade detta som att flytten från Älvsjö skulle vara nära förestående, men Stockholmsmässans vd Christian Clemens är tydlig med att detta absolut inte är fallet.

– Den som köper Stockholmsmässan AB måste självklart vara med och diskutera hur lokalfrågorna ska lösas längre fram, tillsammans med Staden och med oss i den operativa ledningen, men sådana här stora stadsutvecklingsprojekt tar tid och vår mäss- och kongressverksamhet kommer att fortsätta som vanligt i Älvsjö under minst fem år till, säger han.

– Programutvecklingsarbetet beräknas starta vid årsskiftet 2023/24, sedan ska detaljplaner tas fram och därefter kan Stadens projektering inledas. Så fram till och med 2028 kommer detta inte att påverka Stockholmsmässans verksamhet i dess nuvarande lokalisering, säger Staffan Ingvarsson som är vd för Stockholms stads näringslivs- och destinationsbolag Stockholm Business Region.

Arbetet med att söka efter lämpliga köpare till Stockholmsmässans operativa verksamhet kommer att påbörjas under 2024, något som både Staffan Ingvarsson och Christian Clemens ser positivt på.

– Det finns privata aktörer på marknaden som vill driva mässverksamhet och jag vet att flera sådana aktörer redan tidigare spontant har hört av sig och sagt att de är intresserade om det skulle bli aktuellt för Staden att avyttra bolaget, säger Staffan Ingvarsson.

– Jag ser absolut fördelar med att Stockholmsmässan får en ägare från näringslivet som kan ge oss helt andra muskler och internationell räckvidd. En ägare inom mäss- och eventbranschen kan bidra med egna event, nätverk och ytterligare kompetens, vilket skulle ge oss möjligheter att växa och utvecklas, säger Christian Clemens.

Stockholmsmässans verksamhet genererar varje år många arbetstillfällen och stora summor till det regionala näringslivet.

– Stockholmsmässans besökare bokar hotellrum, handlar, besöker attraktioner, äter på caféer och restauranger, åker taxi och kollektivtrafik. Så det är viktigt för Stockholmsregionen att det finns en stor mäss- och kongressverksamhet här, men den behöver inte vara kommunalt ägd. Som stadens näringslivs- och destinationsbolag ser vi fram emot att fortsätta arbetet med att locka hit kongresser, möten och evenemang i nära samarbete med Stockholmsmässan, akademi, föreningsliv och näringsliv, säger Staffan Ingvarsson.

Missa inte! Fastighetsdagen Uppsala 2024

Den 9 april är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Uppsala. Seminariet äger rum på Uppsala Konsert & Kongress, Uppsala.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Växande möjligheter i mörka utrymmen

Bergutrymmen och gamla cisterner behöver inte bara vara garage, utan kan även ge plats åt odlingar, skyttebanor och gym. Bara fantasin sätter gränser.

Deka sålt hotell till Sinoma

Hotellfastigheten med 300 rum precis vid Centralstationen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Chocken: Värdefall på 23 procent

Tappade nära 1,5 miljarder i fastighetsvärde.

”Stor potential i tio år till”

Logistikjättens prognos om den svenska marknaden.

Stormöte på gång för coworkingaktörer

”Vi har en otrolig fördel om vi får en samsyn”.

Bolaget bakom Sätra Centrum i konkurs

Det skulle inte bli några fler konkurser – nu blev det tre till.

Ny generaldirektör för SFV

Tidigare finansmarknadsminister tar över som generaldirektör. M-topp blir överdirektör.

Vasakronan hyr ut 3.100 kvm kontor till SGU

Större projektfastighet om 15.000 kvm fullt uthyrd.

AL hyr ut 1.300 kvm i Hagastaden

Lämnar lokaler mitt i city. Flyttar svenska huvudkontoret till Mineralvattenfabriken.

Podcast: Om stadsutveckling i Stockholm city

Anna Nordin från Vasakronan gästar senaste avsnittet för att prata om omvandlingen av Sergelstråket.

Liseberg: Skadan mindre än väntat

Större delar bedöms vara helt eller delvis oskadade.

Välkänd arkitektfirma flyttar till Gamla stan

Beslutat sig för att lämna landmärke.

Flyttar till Sergels torg

”Läget gör att det fortsatt är enkelt att ta sig till kontoret”.

Tillbaka till förstasidan