Stjärnkrogen Frantzén öppnar hos Axfast i city

Stjärnkrogen Frantzén återuppstår i city. Tre våningsplan i Klarakvarteren hyrs från Axfast. Frantzén blir granne med Vetekatten – men intar även två takvåningar.

Sommaren 2016 stängde stjärnkocken Björn Frantzén sin tvåstjärniga restaurang i Gamla Stan.

Snart, 30 augusti 2017, öppnar Frantzén sin nya skapelse på Klara Norra Kyrkogata 26 i centrala Stockholm, i en fastighet som ägs av Axfast.

Förhyrningen är på 515 kvadratmeter och avser fastigheten Bryggmästaren 7.

I fastigheten för nya Frantzén pågår sedan ett år tillbaka en total ombyggnation av restaurangens totalt tre våningar samt terrass. Trots att ytan blir mer än fem gånger större än den gamla restaurangen behålls de 23 sittplatserna.

– Jag känner inte till någon restauranglokal i världen som liknar det vi skapar, säger Björn Frantzén. Ett besök på Frantzén blir både en gastronomisk resa och en resa i ett totalrenoverat 1800-talshus med egen hiss för restaurangen.

Restaurangen tar upp hela tre våningsplan med entré, restaurang samt lounge högst upp i en gammal vindsvåning med hemkänsla.

Kontraktet med Axfast skrevs för länge sedan och var undertecknat när man stängde den hyllade restaurangen i Gamla stan.

– Vi har tittat på rätt många lokaler innan vi bestämde oss, i såväl  i city som på Kungsholmen, Gamla stan och Östermalm. Läget var inte det viktiga. Vi var inte heller i första hand på jakt efter en klassisk restauranglokal även om vi tittade på sådana också liksom kontorslokal. Vi ville ha något som ger en exklusiv känsla och det var viktigt med en egen ingång, säger VD Thomas Gynning till Fastighetsvärlden.

I entrén från Norra Kyrkogata, som förbinder Kungsgatan med Gamla Brogatan, kommer Frantzén att ha en mottagningsyta där man kan invänta sitt sällskap. Därifrån åker gästerna i restaurangens egna hiss till plan sju, takvåningen där det finns en lounge och ett mindre kök samt tillgång till terrassen. Själva restaurangen och det större köket hamnar på sjätte våningsplanet.

Angående att det fortfarande endast kommer att finnas 23 sittplatser, trots den betydligt större ytan.

– Vi har en flexibilitet i de nya lokalerna som medför att vi skulle kunna möblera om för större sällskap, säger Gynning.

I köket kan man även laga mat till en öppen eld, vilket inte gick i gamla stan.

– I de nya lokalerna kommer vi att kunna erbjuda en vassare gästupplevelse än vi kunde tidigare. Dessutom är köket betydligt större, säger Gynning som svar på Fastighetsvärlden s fråga hur många ”stjärnor” den nya restaurangen siktar på.

I väntan på att ombyggnationen blir klar har tiden utnyttjats maximalt i Frantzéns provlagningskök. Genom ett kreativt och metodiskt arbete har ett flertal nya rätter skapats som får premiär på restaurangen.

Björn Frantzén:

– Nya Frantzén har samma gastronomiska inriktning och filosofi som den tidigare restaurangen, säger Björn Frantzén. Den stora skillnaden är tillgången till alla de tekniker vi tidigare saknat på grund av platsbrist i köket, exempelvis matlagning över öppen eld. Vår främsta målsättning med nya Frantzén är dock att skapa en helhetsupplevelse som inte var möjlig i den förra lokalen.

Nya Frantzén har skapats i samarbete med inredningsarkitekterna på Joyn Studio. Restaurangen kommer att drivas av Björn Frantzén samt köksmästaren Marcus Jernmark. Ansvarig förmatsalsarbetet står Carl Frosterud som tidigare arbetade på Operakällaren och chefssommelier är Anna Rönngren.

Axfast har sedan en tid utvecklat hela det centrala kvarteret. Delen med restaurangen är den sista etappen. Bild/illustration: Axfast.

Fler Nyheter från förstasidan

Karamell i Gamla stan till salu

Ligger nära fastigheten som såldes för brutala 200.000 kr/kvm. FV berättar vad som är till salu.

Tung dom för Kilenkrysset

Sålde marken för 20 mkr 2012 med avtal om återköp: ”Ett handslag räcker tydligen inte i den här kommunen.”

Offensiv bostadsaktör köper för över halv miljard

En av säljarna blir ny delägare i bolaget.

Så blir nya NK i Göteborg

Arkitekttävling avgjord. Hufvudstaden planerar för en om- och tillbyggnad.

Med Lady Gaga in i framtiden

Med Lady Gaga som dragplåster länkar Westfield ihop det fysiska och digitala.

Miljardköparen Barings om strategin för framtiden

FV summerar även bolagets offensiv sedan vd-rekyteringen.

Raketkonsult värvar två

Den lilla rådgivningsbyrån ligger bakom riktigt många affärer. Nu växer firman med två anställda.

Kilenkrysset hyr ut 4.300 kvm

Först kontrakt med Fabege om 17.000 kvm. Nu har ännu ett hyreskontrakt signerats.

50 Mäktigaste 2021
50 Mäktigaste

50 Mäktigaste: Halva listan nu presenterad – åtta nya

För 16:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast. Årets Rookie finns på plats 36. Hela åtta nya namn i år.

Porträtt

Söker handelns vinnare

Framåt. När andra investerare flydde från handelsfastigheter gick Jan Björks Redito in och storköpte utvalda delar. Nu ger sig bolaget in i flera nya investeringar.

Slättö slår till för 590 mkr på Kvarnholmen

Den totala uthyrningsbara ytan är 11.000 kvm.

Svensk bolag säljer för 500 mkr vid lyxiga Florida Keys

”Vi har blivit en väl ansedd fastighetsaktör i Florida”.

Ska hitta privat ägare vid stor kommunal försäljning

29.000 kvm i attraktivt läge i haussad ort.

Succé för nytt magasin om innovation – läs gratis

Fastighetsvärldens nya magasin om Innovation och fastigheter har fått ett mycket positivt mottagande.

Tillbaka till förstasidan