Stjärnkrogen Frantzén öppnar hos Axfast i city

Stjärnkrogen Frantzén återuppstår i city. Tre våningsplan i Klarakvarteren hyrs från Axfast. Frantzén blir granne med Vetekatten – men intar även två takvåningar.

Sommaren 2016 stängde stjärnkocken Björn Frantzén sin tvåstjärniga restaurang i Gamla Stan.

Snart, 30 augusti 2017, öppnar Frantzén sin nya skapelse på Klara Norra Kyrkogata 26 i centrala Stockholm, i en fastighet som ägs av Axfast.

Förhyrningen är på 515 kvadratmeter och avser fastigheten Bryggmästaren 7.

I fastigheten för nya Frantzén pågår sedan ett år tillbaka en total ombyggnation av restaurangens totalt tre våningar samt terrass. Trots att ytan blir mer än fem gånger större än den gamla restaurangen behålls de 23 sittplatserna.

– Jag känner inte till någon restauranglokal i världen som liknar det vi skapar, säger Björn Frantzén. Ett besök på Frantzén blir både en gastronomisk resa och en resa i ett totalrenoverat 1800-talshus med egen hiss för restaurangen.

Restaurangen tar upp hela tre våningsplan med entré, restaurang samt lounge högst upp i en gammal vindsvåning med hemkänsla.

Kontraktet med Axfast skrevs för länge sedan och var undertecknat när man stängde den hyllade restaurangen i Gamla stan.

– Vi har tittat på rätt många lokaler innan vi bestämde oss, i såväl  i city som på Kungsholmen, Gamla stan och Östermalm. Läget var inte det viktiga. Vi var inte heller i första hand på jakt efter en klassisk restauranglokal även om vi tittade på sådana också liksom kontorslokal. Vi ville ha något som ger en exklusiv känsla och det var viktigt med en egen ingång, säger VD Thomas Gynning till Fastighetsvärlden.

I entrén från Norra Kyrkogata, som förbinder Kungsgatan med Gamla Brogatan, kommer Frantzén att ha en mottagningsyta där man kan invänta sitt sällskap. Därifrån åker gästerna i restaurangens egna hiss till plan sju, takvåningen där det finns en lounge och ett mindre kök samt tillgång till terrassen. Själva restaurangen och det större köket hamnar på sjätte våningsplanet.

Angående att det fortfarande endast kommer att finnas 23 sittplatser, trots den betydligt större ytan.

– Vi har en flexibilitet i de nya lokalerna som medför att vi skulle kunna möblera om för större sällskap, säger Gynning.

I köket kan man även laga mat till en öppen eld, vilket inte gick i gamla stan.

– I de nya lokalerna kommer vi att kunna erbjuda en vassare gästupplevelse än vi kunde tidigare. Dessutom är köket betydligt större, säger Gynning som svar på Fastighetsvärlden s fråga hur många ”stjärnor” den nya restaurangen siktar på.

I väntan på att ombyggnationen blir klar har tiden utnyttjats maximalt i Frantzéns provlagningskök. Genom ett kreativt och metodiskt arbete har ett flertal nya rätter skapats som får premiär på restaurangen.

Björn Frantzén:

– Nya Frantzén har samma gastronomiska inriktning och filosofi som den tidigare restaurangen, säger Björn Frantzén. Den stora skillnaden är tillgången till alla de tekniker vi tidigare saknat på grund av platsbrist i köket, exempelvis matlagning över öppen eld. Vår främsta målsättning med nya Frantzén är dock att skapa en helhetsupplevelse som inte var möjlig i den förra lokalen.

Nya Frantzén har skapats i samarbete med inredningsarkitekterna på Joyn Studio. Restaurangen kommer att drivas av Björn Frantzén samt köksmästaren Marcus Jernmark. Ansvarig förmatsalsarbetet står Carl Frosterud som tidigare arbetade på Operakällaren och chefssommelier är Anna Rönngren.

Axfast har sedan en tid utvecklat hela det centrala kvarteret. Delen med restaurangen är den sista etappen. Bild/illustration: Axfast.

Fler Nyheter från förstasidan

Ica till Sturegallerian

Ica Sturehallen tar plats i nedre Marmorhallen i centrala Stockholm.

Microsoft köper fastighet för 320 miljoner

Planerar stor satsning.

Nära köpa för 270 miljoner

Icke bindande avtal för tio fastigheter.

Matjätte köper restaurangkedja i Stockholm

Har i dag sex enheter om 4.959 km. Restaurangkonceptet efterfrågas av fastighetsägare. Vill växa i Sverige.

Brunswick säljer sin andel i Hemmaplan till Bonnier

Förvärvat i områden som som präglas av socioekonomiska utmaningar.

2023 års vinnare i Sweden Green Building Awards

10 vinnare utsedda.

Förvärvar med potential på Ekerö

Söker ytterligare nya affärsmöjligheter.

Granitors multikvarter i Malmö fylls och växer

Ny målgrupp för andra etappen. Se flera bilder.

Affär för 340 mkr – har varit med sedan Odd Molly

Nybyggd logistikfastighet byter ägare.

Hyllie Terrass: Foto: Viktor Holm

Skanska avyttrar Hyllie Terrass för 730 miljoner

Femte affären till nya bolaget. Summerar drygt 5 miljarder kronor.

Savills IM säljer logistikportfölj

En total uthyrningsbar area om 93.000 kvm. FV berättar om fastigheterna som ingår – bland annat en av Sveriges största.

Förvärvar tre från SBB

FV listar avyttringarna som summerar till 1,3 miljarder kronor.

Internationell matjätte öppnar i Mall of Scandinavia

Har ytterligare sju restauranger i Sverige på gång under 2023 och 2024.

Cibus rekryterar vd

Nya vd:n har bakgrund hos Vasakronan, Ica Fastigheter och Catella. Berättar för FV om nya jobbet.

Tillbaka till förstasidan