Stjärnkrogen Frantzén öppnar hos Axfast i city

Stjärnkrogen Frantzén återuppstår i city. Tre våningsplan i Klarakvarteren hyrs från Axfast. Frantzén blir granne med Vetekatten – men intar även två takvåningar.

Sommaren 2016 stängde stjärnkocken Björn Frantzén sin tvåstjärniga restaurang i Gamla Stan.

Snart, 30 augusti 2017, öppnar Frantzén sin nya skapelse på Klara Norra Kyrkogata 26 i centrala Stockholm, i en fastighet som ägs av Axfast.

Förhyrningen är på 515 kvadratmeter och avser fastigheten Bryggmästaren 7.

I fastigheten för nya Frantzén pågår sedan ett år tillbaka en total ombyggnation av restaurangens totalt tre våningar samt terrass. Trots att ytan blir mer än fem gånger större än den gamla restaurangen behålls de 23 sittplatserna.

– Jag känner inte till någon restauranglokal i världen som liknar det vi skapar, säger Björn Frantzén. Ett besök på Frantzén blir både en gastronomisk resa och en resa i ett totalrenoverat 1800-talshus med egen hiss för restaurangen.

Restaurangen tar upp hela tre våningsplan med entré, restaurang samt lounge högst upp i en gammal vindsvåning med hemkänsla.

Kontraktet med Axfast skrevs för länge sedan och var undertecknat när man stängde den hyllade restaurangen i Gamla stan.

– Vi har tittat på rätt många lokaler innan vi bestämde oss, i såväl  i city som på Kungsholmen, Gamla stan och Östermalm. Läget var inte det viktiga. Vi var inte heller i första hand på jakt efter en klassisk restauranglokal även om vi tittade på sådana också liksom kontorslokal. Vi ville ha något som ger en exklusiv känsla och det var viktigt med en egen ingång, säger VD Thomas Gynning till Fastighetsvärlden.

I entrén från Norra Kyrkogata, som förbinder Kungsgatan med Gamla Brogatan, kommer Frantzén att ha en mottagningsyta där man kan invänta sitt sällskap. Därifrån åker gästerna i restaurangens egna hiss till plan sju, takvåningen där det finns en lounge och ett mindre kök samt tillgång till terrassen. Själva restaurangen och det större köket hamnar på sjätte våningsplanet.

Angående att det fortfarande endast kommer att finnas 23 sittplatser, trots den betydligt större ytan.

– Vi har en flexibilitet i de nya lokalerna som medför att vi skulle kunna möblera om för större sällskap, säger Gynning.

I köket kan man även laga mat till en öppen eld, vilket inte gick i gamla stan.

– I de nya lokalerna kommer vi att kunna erbjuda en vassare gästupplevelse än vi kunde tidigare. Dessutom är köket betydligt större, säger Gynning som svar på Fastighetsvärlden s fråga hur många ”stjärnor” den nya restaurangen siktar på.

I väntan på att ombyggnationen blir klar har tiden utnyttjats maximalt i Frantzéns provlagningskök. Genom ett kreativt och metodiskt arbete har ett flertal nya rätter skapats som får premiär på restaurangen.

Björn Frantzén:

– Nya Frantzén har samma gastronomiska inriktning och filosofi som den tidigare restaurangen, säger Björn Frantzén. Den stora skillnaden är tillgången till alla de tekniker vi tidigare saknat på grund av platsbrist i köket, exempelvis matlagning över öppen eld. Vår främsta målsättning med nya Frantzén är dock att skapa en helhetsupplevelse som inte var möjlig i den förra lokalen.

Nya Frantzén har skapats i samarbete med inredningsarkitekterna på Joyn Studio. Restaurangen kommer att drivas av Björn Frantzén samt köksmästaren Marcus Jernmark. Ansvarig förmatsalsarbetet står Carl Frosterud som tidigare arbetade på Operakällaren och chefssommelier är Anna Rönngren.

Axfast har sedan en tid utvecklat hela det centrala kvarteret. Delen med restaurangen är den sista etappen. Bild/illustration: Axfast.

Missa inte! Uppsalamarknaden 2020 – årets stora mötesplats om marknad, investeringsläge och stadsutveckling i Uppsala med omnejd

25 september 2020, Uppsala.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Hyrorna hos Akelius upp med 6,3 procent

Läs om hur beståndet förändrats och den nye vd:n kommentar.

UC: Blygsam minskning av konkurser i juli

”Hemestern” tycks inte påverka konkurser inom hotell- och restaurangbranschen.

Åtal för insideraffärer i Victoria Park

Kända företagsledare åtalas för insiderbrott i samband med Vonovias bud på Victoria Park.

Offentliga Hus renodlar inför börsnotering

Svevia-paketet och studentbostäderna berörs av affären.

HUI: Amazon till Sverige i höst

Uppger att uppgiften är bekräftad.

Statlig jakt efter citylokaler

Fyra aktörer i gemensam satsning för att finna 8.000–12.000 kvm.

Sommarshoppar för 182 miljoner på Österlen

Förvärvar tre fastigheter om totalt 25.000 kvm lokaler.

Cocozza ökar i SBB – och vill se flera förändringar

”Den senaste emissionen av konvertibler där abstraktionsnivån i prospekten var som hämtade från ett seminarium i matematik”.

Jubel vid Olav Thon när delar av gränsen öppnar

Olav Thon själv ger sin syn på den den nedslängda gränsen – och vill öppna mer.

Stordalen i miljardaffär på Kungsholmen

Mitt i hotellkrisen säljer Stordalens fastighetsbolag Strawberry Forever en hotellfastighet i Stockholms innerstad.

Redaktionens 10 heta tips för sommarläsning

Omskakande nyheter, rejäla fiaskon och underbara lösningar. FV:s redaktion lyfter här fram 10 läsvärda artiklar från första halvåret.

Fabege köper ”pusselbit” för 760 mkr

Går vidare med sin stora framtidssatsning söder om Stockholm.

Regio dubblar i Göteborg via storaffär med Nyfosa

Tar över stora fastigheter med låg uthyrningsgrad. FV berättar att priset är det dubbla jämfört med det vid rekordauktionen.

Dubblar sitt skånska bostadsbestånd

Förvärvar fem bostadsfastigheter i Landskrona från lokal investerare.

Tillbaka till förstasidan