Stjärnkrogen Frantzén öppnar hos Axfast i city

Stjärnkrogen Frantzén återuppstår i city. Tre våningsplan i Klarakvarteren hyrs från Axfast. Frantzén blir granne med Vetekatten – men intar även två takvåningar.

Sommaren 2016 stängde stjärnkocken Björn Frantzén sin tvåstjärniga restaurang i Gamla Stan.

Snart, 30 augusti 2017, öppnar Frantzén sin nya skapelse på Klara Norra Kyrkogata 26 i centrala Stockholm, i en fastighet som ägs av Axfast.

Förhyrningen är på 515 kvadratmeter och avser fastigheten Bryggmästaren 7.

I fastigheten för nya Frantzén pågår sedan ett år tillbaka en total ombyggnation av restaurangens totalt tre våningar samt terrass. Trots att ytan blir mer än fem gånger större än den gamla restaurangen behålls de 23 sittplatserna.

– Jag känner inte till någon restauranglokal i världen som liknar det vi skapar, säger Björn Frantzén. Ett besök på Frantzén blir både en gastronomisk resa och en resa i ett totalrenoverat 1800-talshus med egen hiss för restaurangen.

Restaurangen tar upp hela tre våningsplan med entré, restaurang samt lounge högst upp i en gammal vindsvåning med hemkänsla.

Kontraktet med Axfast skrevs för länge sedan och var undertecknat när man stängde den hyllade restaurangen i Gamla stan.

– Vi har tittat på rätt många lokaler innan vi bestämde oss, i såväl  i city som på Kungsholmen, Gamla stan och Östermalm. Läget var inte det viktiga. Vi var inte heller i första hand på jakt efter en klassisk restauranglokal även om vi tittade på sådana också liksom kontorslokal. Vi ville ha något som ger en exklusiv känsla och det var viktigt med en egen ingång, säger VD Thomas Gynning till Fastighetsvärlden.

I entrén från Norra Kyrkogata, som förbinder Kungsgatan med Gamla Brogatan, kommer Frantzén att ha en mottagningsyta där man kan invänta sitt sällskap. Därifrån åker gästerna i restaurangens egna hiss till plan sju, takvåningen där det finns en lounge och ett mindre kök samt tillgång till terrassen. Själva restaurangen och det större köket hamnar på sjätte våningsplanet.

Angående att det fortfarande endast kommer att finnas 23 sittplatser, trots den betydligt större ytan.

– Vi har en flexibilitet i de nya lokalerna som medför att vi skulle kunna möblera om för större sällskap, säger Gynning.

I köket kan man även laga mat till en öppen eld, vilket inte gick i gamla stan.

– I de nya lokalerna kommer vi att kunna erbjuda en vassare gästupplevelse än vi kunde tidigare. Dessutom är köket betydligt större, säger Gynning som svar på Fastighetsvärlden s fråga hur många ”stjärnor” den nya restaurangen siktar på.

I väntan på att ombyggnationen blir klar har tiden utnyttjats maximalt i Frantzéns provlagningskök. Genom ett kreativt och metodiskt arbete har ett flertal nya rätter skapats som får premiär på restaurangen.

Björn Frantzén:

– Nya Frantzén har samma gastronomiska inriktning och filosofi som den tidigare restaurangen, säger Björn Frantzén. Den stora skillnaden är tillgången till alla de tekniker vi tidigare saknat på grund av platsbrist i köket, exempelvis matlagning över öppen eld. Vår främsta målsättning med nya Frantzén är dock att skapa en helhetsupplevelse som inte var möjlig i den förra lokalen.

Nya Frantzén har skapats i samarbete med inredningsarkitekterna på Joyn Studio. Restaurangen kommer att drivas av Björn Frantzén samt köksmästaren Marcus Jernmark. Ansvarig förmatsalsarbetet står Carl Frosterud som tidigare arbetade på Operakällaren och chefssommelier är Anna Rönngren.

Axfast har sedan en tid utvecklat hela det centrala kvarteret. Delen med restaurangen är den sista etappen. Bild/illustration: Axfast.

Fler Nyheter från förstasidan

Lars Göran Bäckvall avliden

Medgrundaren till NP3 och tillika styrelseledamoten i bolaget och i Emilshus har avlidit.

Stor jätte ännu osåld

Försäljningsplan gick inte i mål. 57.000 kvm omtyckt handel – men med minst ett stort frågetecken.

Lämnar Rikshem – blir vd för stor allmännytta

Äger cirka 10.000 bostäder.

Skiftar Selin-bolag som motpart i affär om 440 mkr

”Vi är mycket glada över att ha förvärvat denna fastighet”.

Bolagen som höjer hyrorna mest 2023

Snittet för hyreshöjningarna landar på 4,12 procent.

”Ingen ljusning i sikte under resten av 2020-talet”

Ny marknadsrapport för bostadsmarknaden.

Cibus nyemission växte

Ökades på med 130 mkr under torsdagskvällen – med rabatt om 10 procent mot börskursen. Ska lösa obligationslån.

Snabb affär nära Östermalmstorg

Från start till full betalning tog processen endast 15 dagar.

Vill sälja klassisk arena

FV berättar om fastighetsägandet runt om i landet.

Miljardaffär med köpcentrum

Två välkända handelsanläggningar byter ägare.

Köparens 7:e och 8:e köpcentrum

Proppen ur. FV summerar att 16 välkända anläggningar bytt ägare sedan 2020.

Realplay

En säsong med återbruk – och obligationer

Det senaste året har Realplay producerat ett 30-tal program, några av dem väckte extra intresse och FV listar här dessa godbitar.

JM säljer för 676 miljoner

Plötsligt en stor bostadsaffär. FV berättar om köparen.

Bostäder i clinch med stigande räntor

De ”säkra” intäkterna räcker inte för att försvara aktiekurserna.

Tillbaka till förstasidan