Snabbanalys: Oscar får stryk av JM – rejält

Fastighetsvärlden har jämfört utvecklingen för Oscar Properties med jätten JM, som släppte sin delårsrapport under torsdagen.

Vid en snabb jämförelse med JM:s Stockholmsverksamhet kan det konstateras att JM haft en nedgång i antalet sålda lägenheter från 1.153 januari-september förra året till 955 stycken under samma period i år, en nedgång med knappt 20 procent.

Hos Oscar sålde man under årets första tre kvartal 164 lägenheter, att jämföra med 340 sålda lägenheter under motsvarande period 2016 – en halvering. Under enbart det tredje kvartalet såldes 22 lägenheter, mot 71 stycken under samma period förra året

Bedömningarna går isär bland analytiker om vilka som drabbas mest vid en vikande bostadsmarknad. Om det är de med stora volymer, inte så profilerade projekt och något lugnare prissättning – eller – om det är de som har betydligt mindre volymer men projekt som sticker ut och är mer ”offensivt” prissatta.

Medan JM har en mängd projekt på olika delmarknader och en ganska jämn rullande volym så har Oscar Properties en mer ryckig volym även om man arbetat metodiskt för att höja den och få större marknadsbredd. Nu senareläggs produktionsstarten av ett par projekt hos Oscar medan JM klarar att fortsätta rulla ut projekt även om man ”lättat på gasen” lite.

I ett avseende övertrumfar dock Oscar Properties kolossen JM, andelen sålda lägenheter.

För JM:s hela bostadsrättsaffär (inklusive övriga Sverige och utland) är nu 62 procent sålda och 9 procent bokade, dvs totalt 71 procent. Hos Oscar Properties är 86 procent av alla produktionsstartade lägenheter sålda, vilket är en ökning från 73 procent vid samma tid för ett år sedan. Samtidigt har Oscar Properties i år endast produktionsstartat 138 lägenheter (255).

En annan jämförelse är hur kassaflödet sett ut i år. När JM haft drygt 2 miljarder från den löpande verksamheten och 1 miljard i kassaflöde på sista raden (efter finansiering, amortering mm) så har Oscar ett kassaflöde om –992 mkr (inkluderar då investeringar i projektfastigheter) och på sista raden är kassaflödet -31 mkr.

För samma period förra året visade Oscar Properties ett kassaflöde från den löpande verksamheten om –200 mkr och ett totalt kassaflöde efter finansiering på drygt 50 mkr.

Enligt Oscar Properties kommer många färdigställda lägenheter under 2018 innebära goda kassaflöden då.

Läs mer om Oscar Properties delårsrapport och kommentarer från VD Oscar Engelbert här.

Läs även Fastighetsvärldens stora personporträtt på Oscar Engelbert här. Den har rubriken ”På väg till toppen med egen design”.

Fler Nyheter från förstasidan

Concent stämmer tidigare vd och styrelse

Stämningsansökan riktad mot sex personer.

Ny storägare i Emilshus

Förvärvar 25 procent av aktierna via fastighetsaffär  – blir näst största ägare efter grundarbolaget Aptare.

”Har gjort allt i sin makt för att prata ner fastigheterna”

Åtta centrala fastigheter säljs på smått historisk auktion.

Fastighetsjuridik

Sluta förlora på otillåten andrahandsuthyrning

Experter från advokatfirman Steinmann förklarar de nya reglerna som trädde i kraft 1 oktober.

Wihlborgs planerar för 30.000 kvm vid nya spårvägen

Den omdebatterade spårvägssträckningen förändrar Lund.

E-handlare slår till med butik mitt på Kungsgatan

Ännu en känd nätaktör satsar på fysisk butik. Öppnar i bästa läge.

Fastighetsoro – stort börsfall

Fabege faller som en sten – och drar med sig de andra jättarna.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2019

För 14:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast. Liksom tidigare år så redovisar Fastighetsvärlden resultatet via nedräkning.

Klart med ny SSM-vd

Den pressade bostadsutvecklaren har fått en ny vd.

Han blir ny tillförordnad vd för Rikshem

Rekryteras från den egna styrelsen.

Wilfast och NRP i flera affärer för totalt en miljard

Gör ett flertal affärer med logistikfastigheter.

Daniel Gorosch lämnar vd-stolen i SBF omedelbart

Kommenterar beslutet för Fastighetsvärlden.

Stort arkitektkontor i Stockholm varslar 25

Svag konjunktur slår mot en av landets största arkitektbyråer: ”Ett tungt besked att lämna och en svår process för medarbetarna”.

Tillbaka till förstasidan