Kontorsskrapan Citygate i mitten är Nordens högsta kontorshus, 144 meter högt.

Skanskas planer för rekordhöga 35:e våningen

Skanska planerar för att göra något extra av det översta kontorsplanet i Citygate, Nordens högsta kontorshus.
– Vi är öppna och lyhörda för förslag. Vi hör många önskemål om mötesfaciliteter här uppe, säger Mats Dynevik till FV och spanar ut över utsikten på 144 meters höjd.

Annons

Dynevik, som är marknads- och uthyrningschef Skanska Fastigheter Göteborg. konstaterar att det finns många som uttryckt en önskan om att vilja tillbringa en halvdag eller en heldag på det översta våningsplanet i Göteborgs nya höghus. För möten eller mindre konferenser.

– Det kan man begripa. Det är ju Nordens högsta kontorshus. Folk efterfrågar mötesfaciliteter och det kanske är det som det kommer att bli här, vi får se.

Härifrån syns det mesta, Karlatornet, Platinan, Stenabåtarna och Älvsborgsbron samt Nya Ullevi, som man får känslan av att arenan ligger precis under, och nästan allt annat syns.

Skanska har hela tiden under projektstadiet hållit planerna för delar av det översta våningsplanet öppna. Halva våningen, med utsikt söderut, har dock hyrts ut till en hyresgäst.

Lokalytan på 35:e våningen som återstår är cirka 400 kvadratmeter.

Mats Dynevik.

Skanska har hyrt ut totalt hela 27.000 kvm lokaler i Citygate. Det är sannolikt mest kontorsyta i Göteborg under de senaste åren. Uthyrningsgraden i den stora och höga byggnaden har nått 64 procent.

– VI hade förstås gärna sett att det varit högre, men det är en stor byggnad. Vi har ett stort intresse och har fler uthyrningar att kommunicera snart. Vi känner att det finns en tydlig framtid för kontoret som arbetsplats och att bolagen vill ha tillbaka sina anställda – och då måste man troligen locka med något modernt, bra och speciellt, säger Mats Dynevik som konstaterar att de som jobbar i Citygate inte ska behöva lämna byggnaden under en normal arbetsdag, all tänkbar service finns där.

Låghusdelen är nästan fullt uthyrd. Här finns bland annat Skanskas Göteborgskontor och snart flyttar WSP in. På delar av två våningsplan erbjuder Skanska även nästan 2.500 kvm coworkinglokaler, via det egna konceptet Atelier som nyligen lanserats. Det är enda stället i Sverige där bolaget driver egen coworkingverksamhet. På några marknader ute i Europa har bolaget ett eget coworkingkoncept.

Konceptet Atelier ger, förutom att en annan typ av förhyrning med korta hyresavtal även Skanska och hyresgästerna på annat håll i höghuset ett ”gummiband” om de skulle behöva mer lokaler. Coworkingkunderna har även tillgång till den stora terrassen på det tredje våningsplanet.

Ett helt våningsplan om 2600 kvm plus ett halv återstår att hyra ut i låghusdelen för vanliga kontorslokaler.

När det gäller höghusdelen, som är från våning 11 till 35, finns flera attraktiva våningsplan högt upp, exempelvis 29–33, kvar för uthyrning. Från 11–20 är det mesta uthyrt, bland annat till Visma som hyrt två och ett halvt våningsplan.

Citygate har en total uthyrningsbar yta om cirka 42.000 kvm.

I Göteborg har Skanska i nuläget främst tre kontorsprojekt i pipeline som väntar efter Citygate. Det handlar bland annat om projektet med fastigheterna Gårda 8:2, 8:5 samt 8:6, som ligger nära Citygate och som Skanska köpte av Lundbergs i början av 2021. Dessutom två projekt mellan Centralstationen och Gullbergsvass, dels fastigheten Tennet 3, dels kontorsprojekt ovanpå överdäckningen av Götaleden/E45:an.

Enligt Mats Dynevik kan det bli så att Tennet 3 står närmast på tur att utvecklas, och det är inte uteslutet att bolaget kan komma att bygga på spekulation.

– Det är inte omöjligt, men det finns inget investeringsbeslut. Det tar ett tag att planera och bygga. Just nu pågår väldigt lite nyproduktion av kontor i Göteborg – efter att det tidigare färdigställts stora volymer samtidigt under en kort tid. Så det skulle kunna vara ett bra läge.

Nordens högsta kontorsvåning väntar på sitt innehåll. Våning 35 ligger 144 meter upp i det blå. Bilder: Fastighetsvärlden
Här är våningsplanet där Skanska visar Citygate för potentiella hyresgäster.
Vy söderut från Citygate. Till vänster syns nya Kineum som ägs av Platzer och som är 110 meter högt. I mitten syns Gröna skrapan, som ägs av Folksam och som tidigare utvecklades av Skanska. Den avsågs tidigare var hög. Den är 60 meter hög, betydligt mindre än hälften av Citygates 144. Foto: Fastighetsvärlden
Citygate ligger nära Nya Ullevi och en kvarts promenad från Centralstationen. I fjärren till höger syns 246 meter höga Karlatornet och i mitten 104 meter höga Clarion Hotel Draken.
Gemensamhetsytor i låghusdelen.
Citygate innehåller coworkingytor om nästan 2.500 kvm.
Stora delar av coworkingytan består av ytor där hyresgästerna kan ha egna rum.
2020-talets bidrag till Göteborgs skyline, Citygate och Kineum, sett från 1958-bygget Nya Ullevi.

Fler Nyheter från förstasidan

Hyundai flyttar HK till Frösundavik

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Tillbaka till förstasidan