Sitter på guldklimpen i striden mellan Castellum och SBB

Största ägare i 50-miljardersbolaget Entra, som SBB och Castellum strider om, är Folketrygdfondet. Att få över storägaren på sin sida kan bli avgörande. Men ännu tar Folketrygdfondet, som kan motsvaras av svenska AP-fonden, inte ställning – föga överraskande.

Folketrygdfondet är största ägare i Entra med 11,7 procent efter att ökat sin ägarandel ytterligare i mars. Fonden gillar fastigheter och är även storägare i Norwegian Property (15,5 procent, efter ha flaggat upp 17 november) och Veidekke (10,3).

Folketrygdfondet har uppvaktats hårt om sin ägarandel i Entra.

– Tyvärr kan vi inte säga något alls hur vi ser på läget, hur vi kommer agera eller när, säger kommunikationschef Marika Burvald til Fastighetsvärlden.

Uppdaterat: Folketrygdfondet nobbar båda buden, läs mer här.

I mitten av förra veckan sålde statliga Nærings- og fiskeridepartementet sin ägarandel om 8,24 procent i en snabb räd som Castellum gjorde,

De båda andelarna om totalt 20 procent utgjorde då det ”statliga innehavet” i Entra som annars fram tills noteringen hösten 2014 helt ägdes av norska staten. Folketrygdfondet köpte sina första aktier i Entra i samband med noteringen.

I norsk affärspress har staten kritiserat för att sålt sin andel och därmed kan försvårat möjligheterna att få till en budstrid. ”Till och med Gordon Gekko hade rodnat”, skrev en kolumnist i Dagens Næringsliv.

– Det blir ju så klart svårt för SBB att komma åt de 8 procent som Castellum nu köpt, säger Arnhult, som via sitt maktbolag M2 är klart största ägare i Castellum, till Realtid.

Arnhult ser gärna att Castellum i första skedet når ytterligare en bit högre:

– En minoritetsägare med över 10 procent spärrar huvudägaren från att fritt nyttja kassaflödet i bolaget inom koncernen vilket kan vara ett problem, men inte är det per definition, säger Arnhult.

DI har uppgett att Castellum har fått positiva röster från ägare som representerar 20 procent av aktierna.

Till DI säger Ilija Batljan att han är övertygad om att SBB kommer att nå 90 procents accept.

Bland de övriga storägarna, som SBB och Castellum ska övertyga med respektive bud, finns – i flera fall för Fastighetsvärlden anonymt kapital:

  1. Folketrygdfondet 11.7%
  2. Castellum 8.2%
  3. State Street Bank 6.5%
  4. The Bank of New York 3.4%
  5. JP Morgan Securities 2.1%
  6. Euroclear Bank 1.9%
  7. BNP Paribas Securities 1.7%
  8. JP Morgan Chase Bank 1.6%
  9. Danske Invest Norske 1.5%
  10. State Street Bank 1.2%

De tio största ägarnas innehav summerar alltså endast 39,7 procent, vilket är ganska jämfört med de flesta svenska fastighetsbolag där det ofta finns en eller några tydliga huvudägare. Men störst är alltså Folketrygdfondet.

Norge har två statliga fonder via Statens pensjonsfond.
Den ena heter ” Statens pensjonsfond Norge” och förvaltas av Folketrygdfondet. Den investerar i aktier och obligationer i Norden. Det är en fond som inte tillförs några medel utöver avkastningen. Där ingår bland annat annat ägandet i Entra – som de båda svenska fastighetsbolagen suktar efter.

Den andra är välkända Statens pensjonsfond Utland som ofta kallas Oljefonden. Den är som bekant gigantisk och en av världens största och äger 1–3 procent i merparten av de svenska börsnoterade bolagen, inklusive de på fastighetssidan. Oljefonden tillförs kapital från petroliumverksamheten och även avkastningen. Den fonden förvaltas av Norges Bank.

Oljefonden är nästan 40 gånger större än den fond som Folketrygdfondet förvaltar. Den sistnämnda hade ett värde om 272 miljarder kronor vid utgången av tredje kvartalet.

Vid utgången av tredje kvartalet var Folketrygdfondet storägare i större bolag som bland annat Equinor (9,4), DNB (7,9), Telenor (7,5), Orkla (4,9) och Schibsted (4,8).

Vid årsskiftet var Folketrygdfondet allokering mot fastighetsaktier 2,5 procent. Av de totala investeringarna fanns vid tidpunkten 85 procent i Norge, 7 procent i Sverige och resten i Danmark och Finland.

Fler Nyheter från förstasidan

Förvärvar kontor för 900 mkr

Slår till och köper fullt uthyrd fastighet i Helsingforsregionen.

Porträtt

”Avkastning behöver inte vara vackert”

RISKFRITT. Med Andreas Wahlén vid rodret har NP3 från Sundsvall fortsatt leverera vad många kommersiella fastighetsägare drömmer om just nu.

Totalt bakslag för hajpad kedja – tvingas lägga ner fem

FV avslöjar. Slår igen i några av Stockholms absolut bästa lägen.

Lista: 20 bästa mäklarna – totalt nio listor

Datscha har räknat klart. Nu offentliggörs listan över de 20 mest framgångsrikaste rådgivningsbolagen. Läs även om nykomlingen som kniper tredjeplatsen. FV publicerar flera segmentslistor.

C&W: ”65.000 kvm hyrs ut i andra hand i Stockholm”

Majoriteten av dessa kontorsytor belägna i CBD.

Bomben: Värvar dreamteam till nytt bolag

FV avslöjar. Läs om vilka sex mycket meriterade medarbetare som ingår.

Japansk investerare köper av AFA nära Hötorget

Klart med köpare nära Hötorget. Handlar om affär som sprack under våren.

Bästa rådgivarna inom de tre hetaste segmenten

Läs om vilka rådgivningsbolag som varit mest framgångsrika. Se även placeringarna 11–20 när det gäller säljrådgivning totalt.

Klart: Kvartett i världsklass i kamp om jätteprojektet

33.000 kvm ska utvecklas mitt i Stockholms city – här är bolagen som tilldelas parallella uppdraget.

Går till CBRE från Wework

Rådgivaren förstärker med toppnamn.

Mest framgångsrika köprådgivaren korad

Lista med de tio bästa. Datscha har summerat transaktionerna under 2020.

Stenhus kör så det ryker – förvärvar för halv miljard

Avfallsentreprenör blir minoritetsägare i bolaget efter affär i Stockholm och Göteborg.

Köper vid Östermalmstorg i unik affär som kan trenda

Välkänd aktör köper precis vid Östermalmstorg i en något udda affär.

Tollemark blickar framåt

Oron inför MoS: ”Det kanske inte kommer någon…”

Tillbaka till förstasidan