Fem av Balders stora planerade satsningar i Stockholmsområdet: Ör, Kungens kurva, Upplands Väsby, Solvalla och Hallonbergen.

Selin nu även betydande byggherre

Balders offensiv när det gäller framtida bostadsproduktion i Stockholm fortsätter. Fem stora stadsutvecklingsprojekt summerar nästan 7.000 lägenheter. Erik Selins satsning är alltså rejäl.

Fem stora projekt för Balder i 08-området.

1 000 bostäder. I oktober 2018 utsågs Balder till ankarpartner i utvecklingen av Väsby Entré, alltså området runt pendel-tågstationen i Upplands Väsby. Totalt innehåller idékonceptet 1 500 bostäder, service     och kontorsarbetsplatser. 

3.500 bostäder. I juni 2019 blev det klart att Balder blir partner och hälftenägare till KF Fastigheter när ett stort område vid Kungens kurva i Huddinge ska utvecklas.

350 bostäder. Vid årsskiftet 2017/18 vann Balder en tävling och köpte rätten att utveckla Rissne i Sundbyberg. Det ska även bli nya lokaler för service och handel.

800 bostäder. I slutet av 2017 förvärvade Balder Hallonbergens centrum samt tillhörande byggrätter. Bolaget planerar även för saluhall och hotell samt 50.000 kvm kontor.

1.400 bostäder. I slutet av 2018 förvärvade Balder mark och byggrätter bakom travbanan Solvalla i nordvästra Stockholm.

Visa faktaruta

(Artikeln är ursprungligen publicerad i magasinet Fastighetsvärlden nr 7–8 2019)

Varken bostadsinnehav eller bostadsproduktion är egentligen något nytt för Balder. Men Stockholmsområdet är jungfrulig mark när det gäller projekt.

– Vi har följt Stockholmsmarknaden i några år och sett de prisbilder som funnits. Nu tycker vi att priserna är mer rimliga, säger Balders vd och storägare Erik Selin till Fastighetsvärlden.

Bolaget har gjort fem större inbrytningar på Stockholmsmarknaden, varav det senaste är ett hälftenägt JV med KF Fastigheter som ska utveckla 3.500 bostäder i Kungens kurva i Huddinge, alltså ett längre stenkast från handelsplatsen.

Ett halvår tidigare köpte Balder en stor del av Solvallastaden där parkeringsplatser och oexploaterad mark bredvid travbanan ska bebyggas. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden var köpeskillingen långt lägre än vad säljaren, Stockholms Travsällskap, räknat med när säljplanerna initierades för flera år sedan.

Balders fem planerade bostadsprojekt, läs mer i bildtexterna nedan, summerar nästan 7.000 möjliga bostäder.

Erik Selin konstaterar att han och kollegorna hela tiden följer vad som händer på marknaden. Sättningen på marknaden i Stockholmsområdet har kastat om förutsättningarna och flera utvecklare har hamnat i ekonomiska problem. Selin berättar att Balders projektbank i huvudstadsområdet kan utökas.

– Det kan dubblas, beroende på förutsättningarna. Eller så blir det som det är i dag. Det är svårt att uttala sig om.

Erik Selin, som ju även är bolagets grundare, köpte sitt första flerfamiljshus 1992, i Ängelholm. Från början handlade det mycket om bostäder, och segmentet ökade snabbt när delägda Din Bostad 2009 köptes loss från börsen. Av bolagets bestånd om totalt 129 miljarder kronor utgjordes, vid halvårsskiftet, 59 procent av bostadsfastigheter.

Att syssla med nyproduktion är relativt nytt för jättebolaget. Genom köpet av aktiemajoriteten i finländska Satos blev Balder en stor bostads-utvecklare i Finland. För tre år sedan skapades Trenum, tillsammans med Tredje AP-fonden, som sysslar med bostäder. Sedan några år har Balder, liksom Selins privatägda ES Fastigheter, inlett bostadsbyggande i Göteborg. Det privatägda bolaget är även hälftenägare till bostadsutvecklaren K-Fastigheter som sannolikt noteras på börsen under senhösten.

– Det kändes naturligt att börja där. Vi har i flera fall haft möjlighet att bygga ytterligare bostäder på bostadsfastigheter som vi redan ägt. Vi började arbetet i Göteborg för sex år sedan, men det tar tid med detaljplaner.

Nu är det dock dags även för Stockholmsområdet där bolaget via såväl köp som tävlingar byggt upp en rejäl projektbank under de senaste 18 månaderna.

Därmed har Erik Selin satt på sig bygghjälmen på ett oväntat tydligt sätt. Fastighetsvärlden har i olika sammanhang tidigare, speciellt i presentationstexter kring branschens 50 mäktigaste, undrat när Selin även ska bli fastighetsutvecklare. Nu har han gett ett tydligt svar på det.

– Jag tycker att vi har varit ganska små tidigare för att bli bostadsutvecklare. Det finns fler risker inom projektutveckling än inom förvaltningsfastigheter. Nu har vi dock ett stort kassaflöde från våra förvaltningsfastigheter att luta oss mot.

Selin är som alltid lågmäld när det gäller att öppet förklara och analysera.

– Men egentligen är det ingen rocket science heller när det gäller nyproduktion av bostäder i Stockholm. Marknaden går upp och ner. Efterfrågan på bostäder är stor och staden kommer att fortsätta att växa kraftigt. Det är dessutom långa tidsspann för bostadsutveckling så förutsättningarna kan ändras.

Vid flera av projekten finns det tids-planer för när de första bostäderna ska stå klara.

– Om vi skjuter på något eller några projekt så är det inte så dramatiskt. Det är inte bra för någon part, inte heller kommunerna, om vi bygger och ingen köper eller flyttar in.

Vid samtliga fem stadsutvecklingsprojekt förutom ett handlar det om bostadsrätter och möjligen företagsbostäder. I Kungens kurva är det aktuellt med en mer blandad upplåtelseform.

(Artikeln är ursprungligen publicerad i magasinet Fastighetsvärlden nr 7–8 2019)

Missa inte! Vägen mot en vassare huvudstad - Heldag om Stockholm

Tisdag den 3 mars, 7A Centralposthuset, Stockholm.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Projekt

Bilder: Följ med in i första kontoret som bara vill väl

Det var 2019 års största uthyrning. FV publicerar nu nya illustrationer.

Stenhårt: 3 konsultbolag delar topplatsen

Se vilka av rådgivningsbolagen som varit mest framgångsrika inom olika segment. Hela nio listor.

Miljardbudet – vill köpa If-huset

Läs om villkoren i budet – och vem som ligger bakom.

Arnhults fjärde köp på Manhattan – 1,8 miljarder

”Vi är exalterade över att kunna fortsätta addera premiumtillgångar i New York”. Läs om alla förvärv – och se karta!

Bildextra: Här är Mässing och de Chateaus nya satsning norr om Stockholm

30.000 kvadratmeter handel, inklusive vård och gym, ingår.

Blir jätteaktör i Söderort – redo bygga 50.000 kvm

Byggjätten föreslås få dubbla markanvisningar – för hotell och kontor.

Fredrik Wirdenius nya uppdrag med Björn Ulvaeus

Berättar om vad som lockar. FV berättar även om fastighetsbeståndet – som ska utvecklas.

Nya ägare till Tellus Towers

Höghusprojektet vid Telefonplan får ny ägarbild

Juryn: Bästa uthyrningen 2019

Jättarna som slogs om myndigheten – slåss också om förstplatsen.

Hyr ut 2.200 kvm i city

Konsultjätte hyr in sig i välkänd fastighet på Torsgatan.

Nytt bolag köper för 800 mkr – har expansiv affärsplan

Nytt samägt bolag slår till direkt. Det nya bolaget har en ”mycket expansiv plan”.

Hufvudstadens byggkran tas ner efter vattenläcka

”Medför ingen försening av bygget”. Delar av centrala Stockholm avspärrat.

Säljer i lyxläge – hej då macken!

Fastighetsvärlden kan avslöja att en av innerstadens fyra bensinstationer snart sannolikt är historia. Se även historiska bilder på gamla bensinstationer inom tullarna!

De gjorde Årets bästa affärer 2019

Årets försäljning gjordes på Kungsholmen. Årets köp var ett stort bolagsförvärv.

Tillbaka till förstasidan