Fem av Balders stora planerade satsningar i Stockholmsområdet: Ör, Kungens kurva, Upplands Väsby, Solvalla och Hallonbergen.

Selin nu även betydande byggherre

Balders offensiv när det gäller framtida bostadsproduktion i Stockholm fortsätter. Fem stora stadsutvecklingsprojekt summerar nästan 7.000 lägenheter. Erik Selins satsning är alltså rejäl.

Fem stora projekt för Balder i 08-området.

1 000 bostäder. I oktober 2018 utsågs Balder till ankarpartner i utvecklingen av Väsby Entré, alltså området runt pendel-tågstationen i Upplands Väsby. Totalt innehåller idékonceptet 1 500 bostäder, service     och kontorsarbetsplatser. 

3.500 bostäder. I juni 2019 blev det klart att Balder blir partner och hälftenägare till KF Fastigheter när ett stort område vid Kungens kurva i Huddinge ska utvecklas.

350 bostäder. Vid årsskiftet 2017/18 vann Balder en tävling och köpte rätten att utveckla Rissne i Sundbyberg. Det ska även bli nya lokaler för service och handel.

800 bostäder. I slutet av 2017 förvärvade Balder Hallonbergens centrum samt tillhörande byggrätter. Bolaget planerar även för saluhall och hotell samt 50.000 kvm kontor.

1.400 bostäder. I slutet av 2018 förvärvade Balder mark och byggrätter bakom travbanan Solvalla i nordvästra Stockholm.

Visa faktaruta

(Artikeln är ursprungligen publicerad i magasinet Fastighetsvärlden nr 7–8 2019)

Varken bostadsinnehav eller bostadsproduktion är egentligen något nytt för Balder. Men Stockholmsområdet är jungfrulig mark när det gäller projekt.

– Vi har följt Stockholmsmarknaden i några år och sett de prisbilder som funnits. Nu tycker vi att priserna är mer rimliga, säger Balders vd och storägare Erik Selin till Fastighetsvärlden.

Bolaget har gjort fem större inbrytningar på Stockholmsmarknaden, varav det senaste är ett hälftenägt JV med KF Fastigheter som ska utveckla 3.500 bostäder i Kungens kurva i Huddinge, alltså ett längre stenkast från handelsplatsen.

Ett halvår tidigare köpte Balder en stor del av Solvallastaden där parkeringsplatser och oexploaterad mark bredvid travbanan ska bebyggas. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden var köpeskillingen långt lägre än vad säljaren, Stockholms Travsällskap, räknat med när säljplanerna initierades för flera år sedan.

Balders fem planerade bostadsprojekt, läs mer i bildtexterna nedan, summerar nästan 7.000 möjliga bostäder.

Erik Selin konstaterar att han och kollegorna hela tiden följer vad som händer på marknaden. Sättningen på marknaden i Stockholmsområdet har kastat om förutsättningarna och flera utvecklare har hamnat i ekonomiska problem. Selin berättar att Balders projektbank i huvudstadsområdet kan utökas.

– Det kan dubblas, beroende på förutsättningarna. Eller så blir det som det är i dag. Det är svårt att uttala sig om.

Erik Selin, som ju även är bolagets grundare, köpte sitt första flerfamiljshus 1992, i Ängelholm. Från början handlade det mycket om bostäder, och segmentet ökade snabbt när delägda Din Bostad 2009 köptes loss från börsen. Av bolagets bestånd om totalt 129 miljarder kronor utgjordes, vid halvårsskiftet, 59 procent av bostadsfastigheter.

Att syssla med nyproduktion är relativt nytt för jättebolaget. Genom köpet av aktiemajoriteten i finländska Satos blev Balder en stor bostads-utvecklare i Finland. För tre år sedan skapades Trenum, tillsammans med Tredje AP-fonden, som sysslar med bostäder. Sedan några år har Balder, liksom Selins privatägda ES Fastigheter, inlett bostadsbyggande i Göteborg. Det privatägda bolaget är även hälftenägare till bostadsutvecklaren K-Fastigheter som sannolikt noteras på börsen under senhösten.

– Det kändes naturligt att börja där. Vi har i flera fall haft möjlighet att bygga ytterligare bostäder på bostadsfastigheter som vi redan ägt. Vi började arbetet i Göteborg för sex år sedan, men det tar tid med detaljplaner.

Nu är det dock dags även för Stockholmsområdet där bolaget via såväl köp som tävlingar byggt upp en rejäl projektbank under de senaste 18 månaderna.

Därmed har Erik Selin satt på sig bygghjälmen på ett oväntat tydligt sätt. Fastighetsvärlden har i olika sammanhang tidigare, speciellt i presentationstexter kring branschens 50 mäktigaste, undrat när Selin även ska bli fastighetsutvecklare. Nu har han gett ett tydligt svar på det.

– Jag tycker att vi har varit ganska små tidigare för att bli bostadsutvecklare. Det finns fler risker inom projektutveckling än inom förvaltningsfastigheter. Nu har vi dock ett stort kassaflöde från våra förvaltningsfastigheter att luta oss mot.

Selin är som alltid lågmäld när det gäller att öppet förklara och analysera.

– Men egentligen är det ingen rocket science heller när det gäller nyproduktion av bostäder i Stockholm. Marknaden går upp och ner. Efterfrågan på bostäder är stor och staden kommer att fortsätta att växa kraftigt. Det är dessutom långa tidsspann för bostadsutveckling så förutsättningarna kan ändras.

Vid flera av projekten finns det tids-planer för när de första bostäderna ska stå klara.

– Om vi skjuter på något eller några projekt så är det inte så dramatiskt. Det är inte bra för någon part, inte heller kommunerna, om vi bygger och ingen köper eller flyttar in.

Vid samtliga fem stadsutvecklingsprojekt förutom ett handlar det om bostadsrätter och möjligen företagsbostäder. I Kungens kurva är det aktuellt med en mer blandad upplåtelseform.

(Artikeln är ursprungligen publicerad i magasinet Fastighetsvärlden nr 7–8 2019)

Fler Nyheter från förstasidan

Intar ny mötesplats på Kungsholmen

Ägaren: ”Fastigheten ska vara mer än bara ett vanligt kontor”. Se bilder på den nya satsningen.

Debatt

”Omsättningsbaserad hyra för coworking vore bättre”

Tim Andersson spanar på upplägget för hotell och butikslokaler. Skriver debattartikel.

Nya bottenkurser när oron över finansieringen slog till

Tre bolag rasade 8 procent under tisdagen.

”Hyrorna i Stockholm behöver höjas med 9,5%”

Fastighetsägarna Stockholms har presenterat sitt yrkande för 2023.

Realplay

Viktigt med järnkoll på kostnader och skatt

Nytt avsnitt från Realplay visar på stora möjliga kostnadsbesparingar och skattebesparingar i byggprojekt genom bättre framförhållning och kontroll.

Låg bakom miljardköpet från Wallenstam

FV berättar vem som är den hemliga aktören i storaffären.

Trio får bygga 30.000 kvm vid Bromma flygplats

Stort börsbolag utökar till över 80.000 kvm byggmöjligheter.

Corem tappar på inställd obligationsemission

Minuterna efter att Corem meddelat att de ställer in en planerad obligationsemission sjönk B-aktien med 4 procent ned till en ny bottennivå.

Lista: 13 nya restauranger och kaféer till Arlanda

Läs om vilka varumärken som tar plats när Arlanda växer med 11.000 kvm. Se även var den nya ”matverandan” placeras.

Viceroys grundare: SBB ska ner ytterligare 50 procent

Blankningsfirmans grundare i inlägg på Twitter.

CBRE rekryterar ny vd – lång bakgrund i Ryssland

Ny ansvarig i Sverige. Rekryteras från konkurrent.

Redo sälja i Gamla stan

Välkänd fastighet från 1600-talet till salu.

”Avkastningskraven för kontor oförändrade”

Colliers släpper ny rapport. ”Vi ser framför oss att transaktionsaktiviteten tar fart mot slutet av året eller början av nästa år.”

Botrygg inför räntegaranti för bostadsrättsköpare

”Medan många av branschens största aktörer låter föreningarna ta räntesmällen…”

Tillbaka till förstasidan