Fem av Balders stora planerade satsningar i Stockholmsområdet: Ör, Kungens kurva, Upplands Väsby, Solvalla och Hallonbergen.

Selin nu även betydande byggherre

Balders offensiv när det gäller framtida bostadsproduktion i Stockholm fortsätter. Fem stora stadsutvecklingsprojekt summerar nästan 7.000 lägenheter. Erik Selins satsning är alltså rejäl.

Fem stora projekt för Balder i 08-området.

1 000 bostäder. I oktober 2018 utsågs Balder till ankarpartner i utvecklingen av Väsby Entré, alltså området runt pendel-tågstationen i Upplands Väsby. Totalt innehåller idékonceptet 1 500 bostäder, service     och kontorsarbetsplatser. 

3.500 bostäder. I juni 2019 blev det klart att Balder blir partner och hälftenägare till KF Fastigheter när ett stort område vid Kungens kurva i Huddinge ska utvecklas.

350 bostäder. Vid årsskiftet 2017/18 vann Balder en tävling och köpte rätten att utveckla Rissne i Sundbyberg. Det ska även bli nya lokaler för service och handel.

800 bostäder. I slutet av 2017 förvärvade Balder Hallonbergens centrum samt tillhörande byggrätter. Bolaget planerar även för saluhall och hotell samt 50.000 kvm kontor.

1.400 bostäder. I slutet av 2018 förvärvade Balder mark och byggrätter bakom travbanan Solvalla i nordvästra Stockholm.

Visa faktaruta

(Artikeln är ursprungligen publicerad i magasinet Fastighetsvärlden nr 7–8 2019)

Varken bostadsinnehav eller bostadsproduktion är egentligen något nytt för Balder. Men Stockholmsområdet är jungfrulig mark när det gäller projekt.

– Vi har följt Stockholmsmarknaden i några år och sett de prisbilder som funnits. Nu tycker vi att priserna är mer rimliga, säger Balders vd och storägare Erik Selin till Fastighetsvärlden.

Bolaget har gjort fem större inbrytningar på Stockholmsmarknaden, varav det senaste är ett hälftenägt JV med KF Fastigheter som ska utveckla 3.500 bostäder i Kungens kurva i Huddinge, alltså ett längre stenkast från handelsplatsen.

Ett halvår tidigare köpte Balder en stor del av Solvallastaden där parkeringsplatser och oexploaterad mark bredvid travbanan ska bebyggas. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden var köpeskillingen långt lägre än vad säljaren, Stockholms Travsällskap, räknat med när säljplanerna initierades för flera år sedan.

Balders fem planerade bostadsprojekt, läs mer i bildtexterna nedan, summerar nästan 7.000 möjliga bostäder.

Erik Selin konstaterar att han och kollegorna hela tiden följer vad som händer på marknaden. Sättningen på marknaden i Stockholmsområdet har kastat om förutsättningarna och flera utvecklare har hamnat i ekonomiska problem. Selin berättar att Balders projektbank i huvudstadsområdet kan utökas.

– Det kan dubblas, beroende på förutsättningarna. Eller så blir det som det är i dag. Det är svårt att uttala sig om.

Erik Selin, som ju även är bolagets grundare, köpte sitt första flerfamiljshus 1992, i Ängelholm. Från början handlade det mycket om bostäder, och segmentet ökade snabbt när delägda Din Bostad 2009 köptes loss från börsen. Av bolagets bestånd om totalt 129 miljarder kronor utgjordes, vid halvårsskiftet, 59 procent av bostadsfastigheter.

Att syssla med nyproduktion är relativt nytt för jättebolaget. Genom köpet av aktiemajoriteten i finländska Satos blev Balder en stor bostads-utvecklare i Finland. För tre år sedan skapades Trenum, tillsammans med Tredje AP-fonden, som sysslar med bostäder. Sedan några år har Balder, liksom Selins privatägda ES Fastigheter, inlett bostadsbyggande i Göteborg. Det privatägda bolaget är även hälftenägare till bostadsutvecklaren K-Fastigheter som sannolikt noteras på börsen under senhösten.

– Det kändes naturligt att börja där. Vi har i flera fall haft möjlighet att bygga ytterligare bostäder på bostadsfastigheter som vi redan ägt. Vi började arbetet i Göteborg för sex år sedan, men det tar tid med detaljplaner.

Nu är det dock dags även för Stockholmsområdet där bolaget via såväl köp som tävlingar byggt upp en rejäl projektbank under de senaste 18 månaderna.

Därmed har Erik Selin satt på sig bygghjälmen på ett oväntat tydligt sätt. Fastighetsvärlden har i olika sammanhang tidigare, speciellt i presentationstexter kring branschens 50 mäktigaste, undrat när Selin även ska bli fastighetsutvecklare. Nu har han gett ett tydligt svar på det.

– Jag tycker att vi har varit ganska små tidigare för att bli bostadsutvecklare. Det finns fler risker inom projektutveckling än inom förvaltningsfastigheter. Nu har vi dock ett stort kassaflöde från våra förvaltningsfastigheter att luta oss mot.

Selin är som alltid lågmäld när det gäller att öppet förklara och analysera.

– Men egentligen är det ingen rocket science heller när det gäller nyproduktion av bostäder i Stockholm. Marknaden går upp och ner. Efterfrågan på bostäder är stor och staden kommer att fortsätta att växa kraftigt. Det är dessutom långa tidsspann för bostadsutveckling så förutsättningarna kan ändras.

Vid flera av projekten finns det tids-planer för när de första bostäderna ska stå klara.

– Om vi skjuter på något eller några projekt så är det inte så dramatiskt. Det är inte bra för någon part, inte heller kommunerna, om vi bygger och ingen köper eller flyttar in.

Vid samtliga fem stadsutvecklingsprojekt förutom ett handlar det om bostadsrätter och möjligen företagsbostäder. I Kungens kurva är det aktuellt med en mer blandad upplåtelseform.

(Artikeln är ursprungligen publicerad i magasinet Fastighetsvärlden nr 7–8 2019)

Missa inte! Uppsalamarknaden 2020 – årets stora mötesplats om marknad, investeringsläge och stadsutveckling i Uppsala med omnejd

25 september 2020, Uppsala.
Klicka här för mer info!

Missa inte! Samhällsfastigheter 2020 – årets stora mötesplats om politik, marknad och investeringsläge för samhällsfastigheter

3 september 2020, Stockholm.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Heba köper för 400 mkr

Gör ytterligare ett förvärv utanför Stockholm.

Påskägget: Glada nyheter i en overklig tid

Visst är det dags för lite positiva nyheter? FV har hittat flera. Tipsa oss gärna!

Skandrenting säljer två

Erik Selins privatägda bolag avyttrar.

FV dokument om 24 sidor – 30 år sedan Kraschen

Delar av fastighetssverige har tvärnitat. Coronakrisens effekter på marknaden har både likheter och olikheter med den stora Kraschen för 30 år sedan. Vi återpublicerar här en uppmärksammad artikelserie!

Banken sa nej – affär med hotell föll

Ytterligare en planerad affär genomförs inte. Nu handlar det om en transaktion med en stor hotellfastighet.

Listor: Områdena med Stockholms högsta hyror

Uppdaterade hyror och vakansuppgifter för hela 21 områden i huvudstadsområdet.

Vitt skilda uppgifter kring Wells lån

Missvisande om säkerhet i Wells bokslut.

Ny satsning: Platzer och Bockasjö bildar JV

Tar nu nästa steg i utvecklingen inom logistiksegmentet.

”Vi ska lösa det här – vi har de bästa produkterna”

Well Fastigheters ägare Christofer Carlson kommenterar för Fastighetsvärlden.

FV avslöjar: Utmanande fastighetsbolag i rekonstruktion

Två av branschens mer välkända investerare finns med på olika hörn bakom bolaget. Läs även om projektbanken.

Tvingas ge upp – HD stoppar kontorsbygge om 50.000 kvm

FV avslöjar. Slutligt beslut i Högsta domstolen stoppar ett av de största kontorsprojekten inom tullarna i Stockholm.

Pausar affär om 600 miljoner

Ett 30-tal fastigheter är tänkta att ingå i transaktionen. Nu inväntas att ”banksystemet återgår till normalläge”.

Neptunia värvar Jan Eriksson

Läs även om personerna bakom Slättö Förvaltnings majoritetsägare.

C&W: Rekordstarkt Q1 – men bankerna nu mer selektiva

Coronakrisen kommer påverka siffrorna för andra kvartalet. Bankerna har börjat bli mer selektiva med såväl motpart som objekt, konstaterar C&W.

Tillbaka till förstasidan