Leiv Synnes.

SBB skapar bostadsbolag om 29 mdr – inför försäljning

SBB samlar bostadsbestånd och bostadsutveckling om 29 miljarder i dotterbolaget Sveafastigheter. Tillsammans med SBB kommer den nya ledningsgruppen att exekvera planen för ägarspridning av Sveafastigheter under 2024.

Annons

Tidigare vd Ilija Batljan berättade i februari 2023 om planerna på att notera dotterbolaget Sveafastigheter. Det innehållet man skissade på då hade ett fastighetsvärde om cirka 15 miljarder kronor.

Uthyrningsgraden inom Sveafastigheter nu är 94 procent och driftnettoökningen innevarande år uppgick till 13,6 procent i jämförbart bestånd. Sveafastigheter äger och förvaltar 14.498 lägenheter, exklusive delägda bolag, samt har byggrätter för 15.485 lägenheter.

Utöver detta har SBB i delägda bolag 7.284 lägenheter och ambitionen är att en stor del av det ska gå över till Sveafastigheter. Lejonparten där utgörs av jv:t Unobo som man har ihop med Riksbyggen.

Sveafastigheter är välpositionerat för att realisera projektvinster och marknadsförutsättningarna för fastighetsutveckling bedöms förbättras successivt under 2024, skriver SBB i ett pressmeddelande.

Sveafastigheter, kommer att styras av en självständig styrelse och ledning med Erik Hävermark som affärsutvecklingschef och tillförordnad vd samt Martina Lous-Christensen som CFO. Erik Hävermark var tidigare projektutvecklingschef på SBB och Martina Lous-Christensen kommer närmast från rollen som Finance Director på Alma Property.

Viktor Mandel som varit vd för Sveafastigheter fram tills nu kommer att kvarstå inom koncernen samtidigt som han lämnar SBB:s ledningsgrupp. I samband med omstruktureringen tar även SBB över arbetsuppgifterna i det delägda Unobo varpå personalen där, samt vd Carl-Johan Hansson, lämnar bolaget.

Tillsammans med SBB kommer den nya ledningsgruppen att exekvera planen för ägarspridning av Sveafastigheter under 2024. Ägarspridning av Sveafastigheter leder till en fördelaktig position för bolaget där finansiell stabilitet uppnås och den operativa verksamheten effektiviseras.

– SBB:s nya koncernstruktur följer en tydlig förvaltningsmodell och portföljstrategi där Sveafastigheter blir ett av våra nyckelinnehav. Vi skapar optimala förutsättningar för att Sveafastigheter ska kunna dra nytta av sin unika marknadsposition och tillväxtresa. Jag är övertygad om att Erik Hävermark med sin erfarenhet och kompetens kommer vara en nyckelperson för att leda Sveafastigheter genom denna omställning, säger Leiv Synnes, vd för SBB.

Ola Svensson tillsätts som förvaltningschef. Ola Svensson har 25 års erfarenhet av bostadsförvaltning inom SBB, Rikshem, Akelius. Resterande delar av ledningen tillsammans med styrelsen för Sveafastigheter kommer offentliggöras vid ett senare tillfälle. Hela förvaltningsorganisationen för SBB:s bostäder har överförts till Sveafastigheter.

SBB har tidigare särskilt bostadsfastigheterna som ingick från Amasten via det nya börsbolaget Neobo. Det bolaget hade fastigheter för 15,3 miljarder kronor när det noterades.

Fler Nyheter från förstasidan

Operan håller stängt i fem år

Omfattande renoveringar om 3,1 miljarder krävs. Kungliga Operan är inte nöjda.

Stort bostadstema – var finns Alexanderhugget?

Nytt FV-magasin ute – stort tema om bostadskrisen, med mera.

Framtid & återbruk

Nya certifieringsstandarder har utgjort såväl piska som morot för att skynda på utvecklingen. Artikel ur magasinet.

Säljer för kvarts miljard i kanonaffär – 26% upp

Affär i Stockholm. ”Vi vill inte sälja, men det finns gränser för hur mycket huskramare man kan vara”, säger Sven-Olof Johansson till FV.

Öppnar flaggskepp i city

Öppnar första i Sverige.

SOJ: ”En snabb sänkning är nödvändig”

Anser att Riksbanken och ECB inte kan låta Fed vara styrande.

Affärsanalys

Bostäder på attraktiva nivåer i innerstan

En bostadsaffär på Södermalm i Stockholms innerstad analyseras av Adam Tyrcha på Newsec.

”Hyresnivån är inte nyckeln i förhandlingarna”

Gattberg: ”Hyresnivåer är inte nyckelfaktorn i förhandlingar. Allt handlar om EU:s taxonomiförordning”.

Castellum säljer bilhallar i Stockholm för 347 mkr

Tre byggnader med Porsche och Audi.

Spring för Livet – två veckor kvar

Pekar mot nytt rekord – igen. Separerade starttider nytt för i år.

Köper från Alma – Nyfosa tappar

Stor hyresgäst bantar förhyrningen mer än 40 procent. FV berättar om köpeskillingen.

Tar över efter McDonalds

Ny restaurang tar över efter den amerikanska hamburgerjättens tidigare lokal på gatuplan under Gondolen.

Tillbaka till förstasidan