Det största beståndet finns i Linköping, följt av Jönköping, Helsingborg och Östersund.

Riksbyggen säljer 70 procent av Unobo till SBB

SBB köper 70 procent av Riksbyggens dotterbolag Unobo för ett underliggande fastighetsvärde om 6.900 miljoner kronor. Unobo har ett bostadsbestånd som omfattar 5.368 lägenheter. Riksbyggen stannar kvar som en långsiktig ägare med en andel på 30 procent av Unobo.

Beståndet i Unobo

 • Linköping: 1.352 lägenheter
 • Jönköping: 1.074
 • Helsingborg: 788
 • Östersund: 548
 • Skellefteå: 541
 • Umeå: 402
 • Trelleborg: 167
 • Höganäs: 196
 • Haninge: 116
 • Trollhättan: 84
 • Stenungsund: 68
 • Lund: 32

 

Visa faktaruta

Tango och Wistrand var rådgivare till köparen i den stora affären. KPMG och DLA Piper har varit rådgivare till säljaren.

För SBB handlar det om ytterligare ett stort förvärv efter storköpen av Hemfosa, Offentliga Hus och Sveafastigheter.

Riksbyggen gör den förväntade försäljningen för att man vill frigöra kapital för att öka sin nyproduktion av bostäder.

Enligt Fastighetsvärldens statistik är det årets största fastighetstransaktion, i nivå med Blackstones köp från Castellum, räknat utifrån den andel som SBB förvärvar. Inkluderat börsaffärer är dock både Corems köp av Klövern samt SBB:s övertagande av Offentliga Hus större sett till underliggande fastighetsvärde.

Beståndet i Unobo summerar till 99 fastigheter i tolv orter. Den utbytbara ytan är cirka 372.000 kvm. Den årlig hyresintäkten är 432 miljoner kronor.

– Vi är mycket glada över att affären är klar och Riksbyggen följer nu sin plan att öka produktionen av nya bostäder med omkring 20 procent på några års sikt. Det behöver byggas fler bostäder i Sverige än vad som görs idag och Riksbyggen vill bidra genom en ökad byggtakt och där hållbarhet finns med i alla led, säger Johanna Frelin, vd på Riksbyggen.

Det aktuella befintliga fastighetsbeståndet i Unobo omfattar ca 5.368 lägenheter i Linköping, Jönköping, Trelleborg, Helsingborg, Höganäs, Östersund, Skellefteå och Umeå.

Utöver detta ingår 628 lägenheter i pågående nyproduktionsprojekt i Västerås, Jönköping, Linköping och Nyköping. Till detta har Unobo även tecknat avsiktsförklaringar avseende förvärv av ytterligare cirka 500 nyproducerade hyresrätter från Riksbyggen i Storstockholm, Göteborg och i Helsingborg.

– Vi ser väldigt mycket fram emot ett långsiktigt samarbete med Riksbyggen där Riksbyggens starka utvecklingskompetens och goda relationer med kommunerna kommer att borga för att Unobo blir en av de ledande bostadsaktörerna i Sverige, säger Ilija Batljan, vd och grundare av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB.

Målsättningen från Riksbyggens sida har varit att hitta köpare som delar Riksbyggens värderingar om långsiktighet och hållbarhet.

– Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB kompletterar Riksbyggen på ett bra sätt och tillsammans med Riksbyggen kommer de att utgöra en trygg och stabil ägarkonstellation i Unobo, säger Johanna Frelin.

Över tid finns en ambition att utöka ägarspridningen till att även omfatta institutionella investerare.

Unobo bildades vid årsskiftet 2020/21 och i samband med det överfördes Riksbyggens hyresfastigheter till bolaget. Ett affärsmässigt samarbete har etablerats med Riksbyggen som förvaltare av fastigheterna. Därutöver kommer Unobo erbjudas att investera i de hyresrätter som Riksbyggen projektutvecklar.

Vd för Unobo AB är Carl-Johan Hansson. Namnet Unobo är hämtat från Riksbyggens första chef – arkitekten, formgivaren och stadsplaneraren Uno Åhrén.

Vid årsskiftet hade Riksbyggen 4.092 bostäder i pågående produktion, både hyres- och bostadsrätter samt kooperativa hyresrätter för äldre.

Fler Nyheter från förstasidan

Förvaltaren byter namn – tillsammans med ägaren

”Behåller allt som är bra”.

Vissa priser gått upp 30 procent

Skenande byggmaterialpriser hotar nya bostäder. Vill undanta allmännyttan från LOU.

Duo redo för snabb miljardförsäljning

Ytterligare en stor transaktion att vänta på Kungsholmen.

Selin i miljard-jv i norr

Läs om planerna.

Grönt ljus för Pembrokes stora cityprojekt

36.000 kvm ska utvecklas bakom NK. ”Vi är jätteglada och exalterade”. Se flera bilder på förändringen.

Hyr snabbt ut 7.000 kvm

Akademiska Hus avyttrade nyligen fastigheten.

Realplay

Nu ska nya tjänster öka bolagens intäkter

Efter jakt på minskade kostnader tittar proptechsektorn nu mer på hur de kan öka intäkterna hos fastighetsbolagen. Tenant experience ska fixa det.

Köper för 390 mkr av SPP

Central fastighet. Sweco hyresgäst.

Dragicevic nu näst störst i Oscar

Läs om den nya ägaren – som ”köttar på” inom fastighetsbranschen.

Affärsanalys

Säljer för att satsa på de egna skolorna

Hanna Käck på Cushman & Wakefild analyser en stor affär med utbildningsfastigheter i Stockholm.

Raset: McDonalds stänger tolfte i Stockholmsområdet

Se FV:s lista över alla nedstängningar.

Läs utdrag ur Mats Hederos nya bok Människobyn

Han var ansvarig för att genomdriva en av de största förändringarna och ombyggnationerna av Stockholms city. Berättar om tankarna.

Tar över efter Pane Fresco på Åhléns city

Förknippades länge med Paolo Roberto

Jätteavtal om 42.500 kvm – värde nästan 2 miljarder

Ett sammanlagt årligt hyresvärde på drygt 95 miljoner.

Tillbaka till förstasidan