SBB säljer för 1,3 mdr till Gladsheim i Finspång

SBB avyttrar 23 fastigheter i Finspång till Gladsheim för 1,35 miljarder kronor. Fastigheterna har en total uthyrbar area om 86.000 kvm, varav 74 procent är bostadsyta, inklusive citygallerian. Det är Gladheims största köp någonsin. Därmed har SBB på kort tid sålt för 8 miljarder kronor.

Outpoint var rådgivare och initierade affären. Setterwalls var rådgivare till Gladsheim i affären.

SBB-beståndet i Finspång har sitt urspring i Amasten – där det köpande bolagets vd David Dahlgren tidigare var vd.

Amasten köpte beståndet 2014 från Balder som i sin tur tidigare tagit över det från pressade Centerplan som ägt det en kort tid efter att ha köpt det från Henry Ståhl Fastigheter 2006. Amasten investerade bland annat i en rejält uppryckning av de kommersiella centrumfastigheterna.

Totalt överenskommet fastighetsvärde om 1.350 miljoner kronor innan avdrag för latent skatt är i linje med det bokförda värdet. Fastigheterna genererar årliga hyresintäkter om cirka 96 mkr.  FV bedömer direktavkastningen till strax under 5 procent.

– Vi fortsätter planen att avyttra fastigheter för att stärka bolagets balansräkning ytterligare och är glada att lämna över fastigheterna till en professionell fastighetsförvaltare som har god kännedom om fastigheterna sedan tidigare”, säger Oscar Lekander, vice vd och operativ chef SBB.

FV berättade nyligen att SBB sålt fastigheter för 7 miljarder kronor den senaste tiden. Vid FV:s seminarium i Almedalen sa vd Ilija Batljan att bolaget siktade på att sälja för ytterligare 5 miljarder kronor.

Affären i Finspång är signerad och villkorad av finansiering. Planerat frånträde sker 30 september 2022.

– Vi fortsätter förvärva enligt vår expansionsplan och är glada över att fortsätta växa och inkludera ytterligare fastigheter i vårt bestånd. Med förvärvet i Finspång kommer Gladsheims samlade fastighetsvärde överstiga 4 miljarder och närmare 3.000 bostäder, en milstolpe i vår tillväxtresa, säger David Dahlgren, vd på Gladsheim.

FV: Är ni övertygade att ni kommer lyckas med finansieringen?

– Det finns förbehåll i kontraktet. Men utifrån de konversationer som vi haft med kreditgivarna så känner vi oss lugna. Men visst, mycket kan hända på två månader, säger Dahlgren.

Historiskt har Gladsheim förvärvat med ungefär 40 procent eget kapital och 60 procent via bankfinansiering. I denna affären kan det komma att bli en något högre andel eget kapital. FV har tidigare berätta att Gladsheim sedan ett år har den amerikanska jätten Ares i ryggen.

Finspång kommun har ca 22.000 invånare och ligger strax utanför Norrköping. Stockholm nås på 2 timmar med bil/tåg och Norrköping på 20 minuter. Finspång är en industriort med starka arbetsgivare. Siemens Energy i Finspång med ca 2 300 anställda är en världsledande producent av gasturbiner för såväl biogas, naturgas som vätgas. Gränges Aluminium har ca 500 personer i Finspång där en stor del av verksamheten är aluminiumfoliering av batterier för eldrivna fordon. Finspång är därmed en viktig del i den industriella omställningen mot förnyelsebara energikällor, konstaterar Gladsheim.

– Förvärvet blir Gladsheims tredje förvärv i år och sedan årsskiftet har vi därigenom nästan dubblerat vårt bestånd. Jag och flera av Gladsheims medarbetare har tidigare arbetat på Amasten och känner beståndet i Finspång mycket väl, innan det köptes upp av SBB. Gladsheim ser nu fram emot såväl att förvalta och utveckla de nya fastigheterna som del i vår fortsatta tillväxtresa, avslutar David Dahlgren.

Fler Nyheter från förstasidan

Årets affärskonsult 2022

”Det är smickrande, så klart”. Jobbat med fastighetstransaktioner i 20 år.

Kan vinna Mipim Awards

Svenskt bolag: ”Wow, vi är superglada för den här prestigtunga nomineringen”.

57 procent färre sålda för Bonava

Vd:n: ”Vi är mer selektiva när vi startar projekt”.

Smällen: Tappade 1.705.000 miljoner under 2022

FV berättar om 23 svenska bolag som har bidragit.

Avgörande för 77.000 bostäder

Står för långt ifrån varandra i hyresförhandlingarna.

Besqab halverade produktionsstarterna 2022

Bra försäljningsnivå för det närmaste året ger utrymme att för effektivisering framåt.

Kraftigt lägre försäljning men starkt resultat från JM

Försäljningen vek kraftigt i slutet av året men bolaget lyckades hålla uppe resultatet bra – höjd utdelning föreslås.

Hit flyttar JM:s nya HK

Avtal om en 6.500 kvm i nytt kontorsprojekt. FV berättar om förändringen.

JM och Fabege i stor affär

Möjlighet att skapa 450 lägenheter i ”bortglömt område” som ka bli populärt.

Förvärvar vid Tegnérlunden

Affär i Stockholms innerstad.

Värvar vd från konkurrent

Värvas från främsta konkurrenten.

Forum köper värderingsbolag

”Kulturellt är det här en perfekt matchningen”.

Miljonsmäll efter rekordaffär på Kungsholmen

Säljaren kan tappa nästan 200 miljoner kronor. FV berättar vad som hänt.

Flippin’ Burgerskrögare gör kedja

Vill starta fem till tio nya restauranger.

Tillbaka till förstasidan