David Dahlgren, grundare och vd vid Gladsheim Fastigheter.

Skrällen: USA-jätte in i lilla Gladsheim

Gladsheim Fastigheter passerade nyligen 1 miljard i fastighetsvärde och äger drygt tusen lägenheter. Nu kan bolaget se fram emot att skruva upp tempot efter att ha fått den amerikanska giganten Ares Management som ny investerare. Ares ska de kommande fyra åren investera totalt upp till två miljarder kronor i eget kapital i Gladsheim Fastigheter.

– Det är förstås ett stort förtroende och det gör att vi kan expandera snabbare, säger David Dahlgren, vd och grundare av Gladsheim Fastigheter, till Fastighetsvärlden.

Ares Management är en storspelare och förvaltar tillgångar värda cirka 2.000 miljarder kronor världen över. Investeringen i Gladsheim är Ares första fastighetsinvestering i Sverige.

Med Ares Management, som har sitt huvudkontor i Los Angeles, som långsiktig partner avser Gladsheim Fastigheter att ytterligare öka förvärvstakten med fokus på hyresbostäder i mellanstora svenska orter, högskoleorter och regionstäder.

– Det är ingen hemlighet att vi siktar på börsen och vi har haft 2025 som ett internt mål. Vi har velat nå ett fastighetsvärde om cirka 5 miljarder kronor för att ta det steget. Nu kan det förstås gå snabbare, säger David Dahlgren och konstaterar att beståndet nu kan nå 8–10 miljarder på samma tid. Det blir också ett ökat fokus på regionstäder.

Dahlgren berättar att bolaget framöver även kan komma att investera i storstadsområdena, men då främst i kranskommuner med upp till en timmes restid. På sikt skulle det även kunna bli aktuellt med nyproduktion. I dagsläget är det dock fokus på rena förvärv samt ombyggnation. Hittills har bolaget totalrenoverat 15 procent av sitt bestånd, och den processen inleds när en hyresgäst flyttar ut.

Gladsheim rådgavs av Catella, Setterwalls, Amblin och Unum Tax. När Catella sökte en medinvesterare i Gladheim hade man i slutläget fyra aktörer att välja mellan för att nå 2 miljarder kronor. Man valde att gå helt med Ares som ensamt stod för hela beloppet. CBRE, Vinge och Svalner har varit rådgivare till Ares

– Avtalet ger oss en finansiell handlingsfrihet och möjlighet fortsätta arbeta som ett långsiktigt värdeskapande bostadsbolag som bygger starka relationer till hyresgäster, intressegrupper, aktieägare och kreditgivare, vilket varit en ledande faktor i valet av just Ares Management som långsiktig partner”, säger David Dahlgren, vd och grundare av Gladsheim Fastigheter.

Gladsheim Fastigheter grundades 2018 av David Dahlgren som tidigare varit vd vid Amasten.  Våren 2019 gjorde bolaget sitt första fastighetsförvärv. Sedan tidigare har Coeli och Allba Holding investerat i bolaget.

Namnet Gladsheim kommer från den fornnordiska mytologin och betyder ”ljust hem”. Fastighetsvärdet i nuläget är på 1.075 miljoner kronor. Fastigheterna finns i Eskilstuna, Norrköping, Karlskoga, Arboga och Kungsör inom bolagets region Mälardalen och i Skövde, Skara och Töreboda inom region Väst. Bolagets geografiska fokus framöver, kommer precis som idag, finns från Uppsala och söderut.

Investeringen i Gladsheim leds av Ares Pathfinder-fond som även har en unik social ambition, där man har åtagit sig att donera minst 10 procent av vinstandelen till globala välgörenhetsorganisationer inom hälsa och utbildning.

Fler Nyheter från förstasidan

”Är som ett hajstim”

Ilija Batljan: ”När allt är bra är alla ens kompisar. Tills man börjar blöda. Då blir man uppäten.”

Besvikelsen över satsningen i New York

Vakanser på 93 respektive 60 procent i kontorsprojekt på Manhattan. FV går igenom läget.

Överväger försäljningar

Äger över 500.000 bostäder. Öppnar för att sälja för över 100 miljarder kronor till delägare. Per Ekelund berättar för FV.

CLS säljer för en halv miljard

Läs om ägarbilden i det ”svenska” bolaget.

Nej till fyra nya IES-skolor – bolag drabbas

Fv berättar vilka fyra fastighetsbolag som drabbas av beslutet.

SBB sålt allt i Stenhus

SBB har avyttrat sitt aktieinnehav i noterade Stenhus Fastigheter.

Storbolag faller tungt

Tufft för flera av de allra största fastighetsbolagen på börsen under tisdagen.

Domstol fäller Skanskas nya hotell

Tvingas börja om på ruta ett.

Akelius har miljardköpt – för 4,04 procent

Bolagets belåningsgrad är 9 procent.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2022

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2022, inklusive rådgivare till partnerna.

Jacob Karlssons känga till aktieanalytiker

K-Fastigheters vd om framtiden och bolagets mål.

Titania säljer ”hemligt” lyxprojekt i Kalifornien

Vd:n ”Det har varit otroligt kul och lärorikt att göra projektet men det är inget vi kommer att göra om”.

Elias Georgiadis, vd vid Stenhus Fastigheter.

Stenhus har sikte på ytterligare uppköp

Efter att ha tuggat i sig flera noterade bolag har Stenhus nu funnit ytterligare ett bolag som man går in tungt i, kanske för ett kommande uppköp.

Aktien som drabbade SBB:s resultat stenhårt

Det har pratats en hel del om värdet på JM-posten hos SBB. Men det var ett annat innehav som påverkade halvårsresultatet negativt med över en miljard.

Tillbaka till förstasidan