David Dahlgren, grundare och vd vid Gladsheim Fastigheter.

Skrällen: USA-jätte in i lilla Gladsheim

Gladsheim Fastigheter passerade nyligen 1 miljard i fastighetsvärde och äger drygt tusen lägenheter. Nu kan bolaget se fram emot att skruva upp tempot efter att ha fått den amerikanska giganten Ares Management som ny investerare. Ares ska de kommande fyra åren investera totalt upp till två miljarder kronor i eget kapital i Gladsheim Fastigheter.

Annons

– Det är förstås ett stort förtroende och det gör att vi kan expandera snabbare, säger David Dahlgren, vd och grundare av Gladsheim Fastigheter, till Fastighetsvärlden.

Ares Management är en storspelare och förvaltar tillgångar värda cirka 2.000 miljarder kronor världen över. Investeringen i Gladsheim är Ares första fastighetsinvestering i Sverige.

Med Ares Management, som har sitt huvudkontor i Los Angeles, som långsiktig partner avser Gladsheim Fastigheter att ytterligare öka förvärvstakten med fokus på hyresbostäder i mellanstora svenska orter, högskoleorter och regionstäder.

– Det är ingen hemlighet att vi siktar på börsen och vi har haft 2025 som ett internt mål. Vi har velat nå ett fastighetsvärde om cirka 5 miljarder kronor för att ta det steget. Nu kan det förstås gå snabbare, säger David Dahlgren och konstaterar att beståndet nu kan nå 8–10 miljarder på samma tid. Det blir också ett ökat fokus på regionstäder.

Dahlgren berättar att bolaget framöver även kan komma att investera i storstadsområdena, men då främst i kranskommuner med upp till en timmes restid. På sikt skulle det även kunna bli aktuellt med nyproduktion. I dagsläget är det dock fokus på rena förvärv samt ombyggnation. Hittills har bolaget totalrenoverat 15 procent av sitt bestånd, och den processen inleds när en hyresgäst flyttar ut.

Gladsheim rådgavs av Catella, Setterwalls, Amblin och Unum Tax. När Catella sökte en medinvesterare i Gladheim hade man i slutläget fyra aktörer att välja mellan för att nå 2 miljarder kronor. Man valde att gå helt med Ares som ensamt stod för hela beloppet. CBRE, Vinge och Svalner har varit rådgivare till Ares

– Avtalet ger oss en finansiell handlingsfrihet och möjlighet fortsätta arbeta som ett långsiktigt värdeskapande bostadsbolag som bygger starka relationer till hyresgäster, intressegrupper, aktieägare och kreditgivare, vilket varit en ledande faktor i valet av just Ares Management som långsiktig partner”, säger David Dahlgren, vd och grundare av Gladsheim Fastigheter.

Gladsheim Fastigheter grundades 2018 av David Dahlgren som tidigare varit vd vid Amasten.  Våren 2019 gjorde bolaget sitt första fastighetsförvärv. Sedan tidigare har Coeli och Allba Holding investerat i bolaget.

Namnet Gladsheim kommer från den fornnordiska mytologin och betyder ”ljust hem”. Fastighetsvärdet i nuläget är på 1.075 miljoner kronor. Fastigheterna finns i Eskilstuna, Norrköping, Karlskoga, Arboga och Kungsör inom bolagets region Mälardalen och i Skövde, Skara och Töreboda inom region Väst. Bolagets geografiska fokus framöver, kommer precis som idag, finns från Uppsala och söderut.

Investeringen i Gladsheim leds av Ares Pathfinder-fond som även har en unik social ambition, där man har åtagit sig att donera minst 10 procent av vinstandelen till globala välgörenhetsorganisationer inom hälsa och utbildning.

Fler Nyheter från förstasidan

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Lista: Här är de 12 som ännu ingår i Oscar Properties

Fastighetsvärlden går igenom det återstående beståndet – som investerarna hittills nobbat. Snart är allt borta.

Arnhult: Vi ska sälja mer

Berättar om uthyrningsmarknaden, lånen och transaktionerna.

”Nästan tjänstefel om räntan inte sänks”

Annan expert: ”Styrränta på tre procent vid årsskiftet”

Batljan: ”Vi bör kunna ta pole position”

10-miljardersbolaget visar siffrorna för första gången som noterat bolag.

Vd:n om nästa steg för OP – att bli något helt annat

Vd:n: ”Ja, nu är det inte mycket kvar. Snart kan jag gå på semester”. Nye vd:n ser ny användning för bolaget.

Bilder: ”Fridhemsplan behöver kärlek”

Det nya konceptet består av en mix av mjukt från 60-talets Paris och grovt från New York. Se hur kvarteret kommer att utvecklas.

Lindh Hök lämnar Nyfosa

”Det har varit en obeskrivligt rolig och utmanande resa”. Styrelsen inleder rekryteringsprocess.

JM: Fler sålda och byggstartade

Upp 235 procent i Stockholmsområdet. Läs om övriga marknader.

Slättö delköper studentportfölj från K2A värderad till 3,1 mdr

Affären innebär en tydlig förstärkning av K2A:s nyckeltal.

Tillbaka till förstasidan