David Dahlgren, grundare och vd vid Gladsheim Fastigheter.

Skrällen: USA-jätte in i lilla Gladsheim

Gladsheim Fastigheter passerade nyligen 1 miljard i fastighetsvärde och äger drygt tusen lägenheter. Nu kan bolaget se fram emot att skruva upp tempot efter att ha fått den amerikanska giganten Ares Management som ny investerare. Ares ska de kommande fyra åren investera totalt upp till två miljarder kronor i eget kapital i Gladsheim Fastigheter.

– Det är förstås ett stort förtroende och det gör att vi kan expandera snabbare, säger David Dahlgren, vd och grundare av Gladsheim Fastigheter, till Fastighetsvärlden.

Ares Management är en storspelare och förvaltar tillgångar värda cirka 2.000 miljarder kronor världen över. Investeringen i Gladsheim är Ares första fastighetsinvestering i Sverige.

Med Ares Management, som har sitt huvudkontor i Los Angeles, som långsiktig partner avser Gladsheim Fastigheter att ytterligare öka förvärvstakten med fokus på hyresbostäder i mellanstora svenska orter, högskoleorter och regionstäder.

– Det är ingen hemlighet att vi siktar på börsen och vi har haft 2025 som ett internt mål. Vi har velat nå ett fastighetsvärde om cirka 5 miljarder kronor för att ta det steget. Nu kan det förstås gå snabbare, säger David Dahlgren och konstaterar att beståndet nu kan nå 8–10 miljarder på samma tid. Det blir också ett ökat fokus på regionstäder.

Dahlgren berättar att bolaget framöver även kan komma att investera i storstadsområdena, men då främst i kranskommuner med upp till en timmes restid. På sikt skulle det även kunna bli aktuellt med nyproduktion. I dagsläget är det dock fokus på rena förvärv samt ombyggnation. Hittills har bolaget totalrenoverat 15 procent av sitt bestånd, och den processen inleds när en hyresgäst flyttar ut.

Gladsheim rådgavs av Catella, Setterwalls, Amblin och Unum Tax. När Catella sökte en medinvesterare i Gladheim hade man i slutläget fyra aktörer att välja mellan för att nå 2 miljarder kronor. Man valde att gå helt med Ares som ensamt stod för hela beloppet. CBRE, Vinge och Svalner har varit rådgivare till Ares

– Avtalet ger oss en finansiell handlingsfrihet och möjlighet fortsätta arbeta som ett långsiktigt värdeskapande bostadsbolag som bygger starka relationer till hyresgäster, intressegrupper, aktieägare och kreditgivare, vilket varit en ledande faktor i valet av just Ares Management som långsiktig partner”, säger David Dahlgren, vd och grundare av Gladsheim Fastigheter.

Gladsheim Fastigheter grundades 2018 av David Dahlgren som tidigare varit vd vid Amasten.  Våren 2019 gjorde bolaget sitt första fastighetsförvärv. Sedan tidigare har Coeli och Allba Holding investerat i bolaget.

Namnet Gladsheim kommer från den fornnordiska mytologin och betyder ”ljust hem”. Fastighetsvärdet i nuläget är på 1.075 miljoner kronor. Fastigheterna finns i Eskilstuna, Norrköping, Karlskoga, Arboga och Kungsör inom bolagets region Mälardalen och i Skövde, Skara och Töreboda inom region Väst. Bolagets geografiska fokus framöver, kommer precis som idag, finns från Uppsala och söderut.

Investeringen i Gladsheim leds av Ares Pathfinder-fond som även har en unik social ambition, där man har åtagit sig att donera minst 10 procent av vinstandelen till globala välgörenhetsorganisationer inom hälsa och utbildning.

Fler Nyheter från förstasidan

Projekt

Träigt kontor med hållbarhet i fokus – "en profilbyggnad"

En iögonfallande skapelse sträcker sig mot Uppsalahimlen. Nära centralstationen börjar Vasakronans klenodfastighet Magasin X närma sig färdigställande.

Serneke ändrar i ledningsgruppen – fyra nya namn

”Vi avser nu accelerera tempot i vårt förändringsarbete för att stärka bolagets konkurrenskraft”.

360 miljoner försvann – stark koppling till Nord

Fastighetsobligationerna som blev värdelösa – nu väcks grupptalan mot skandalbolaget och ett flertal rådgivare.

Bildextra: Så ska en av Stockholms fulaste bli vacker

Utökar tidigare tryckeri med vattennära bostäder,

50 Mäktigaste 2021
50 Mäktigaste

50 Mäktigaste: Klättrar rejält efter dunderköpet

För 16:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast. Årets Rookie finns på plats 36. Hela åtta nya namn i år.

Klart: Ikea förvärvar mitt i London

”Ett spännande steg framåt i vår resa mot att bli en mer tillgängliga”. FV:s avslöjande bekräftas.

Anvisar mer mark i heta 08-området – planerar kontor

Totalt föreslås cirka 7.500 kvm BTA kontor motsvarande 450 arbetsplatser.

NCC vann kampen om PwC

Hyr ut fyra våningar kontor i nytt projekt. Nu 60 procent uthyrt.

Randviken nära köp för 2.750 miljoner

”Ett stort steg närmare vårt mål om 10 miljarder kronor 2023”.

Corem hyr ut 3.800 kvm till filmbolag i NYC

”Vi ser att uthyrningsmarknaden återhämtar sig väl i New York”.

Karamell i Gamla stan till salu

Ligger nära fastigheten som såldes för brutala 200.000 kr/kvm. FV berättar vad som är till salu.

Tung dom för Kilenkrysset

Sålde marken för 20 mkr 2012 – med option om återköp: ”Ett handslag räcker tydligen inte i den här kommunen.”

Offensiv bostadsaktör köper för över halv miljard

En av säljarna blir ny delägare i bolaget.

Så blir nya NK i Göteborg

Arkitekttävling avgjord. Hufvudstaden planerar för en om- och tillbyggnad.

Tillbaka till förstasidan