David Dahlgren, grundare och vd vid Gladsheim Fastigheter.

Skrällen: USA-jätte in i lilla Gladsheim

Gladsheim Fastigheter passerade nyligen 1 miljard i fastighetsvärde och äger drygt tusen lägenheter. Nu kan bolaget se fram emot att skruva upp tempot efter att ha fått den amerikanska giganten Ares Management som ny investerare. Ares ska de kommande fyra åren investera totalt upp till två miljarder kronor i eget kapital i Gladsheim Fastigheter.

– Det är förstås ett stort förtroende och det gör att vi kan expandera snabbare, säger David Dahlgren, vd och grundare av Gladsheim Fastigheter, till Fastighetsvärlden.

Ares Management är en storspelare och förvaltar tillgångar värda cirka 2.000 miljarder kronor världen över. Investeringen i Gladsheim är Ares första fastighetsinvestering i Sverige.

Med Ares Management, som har sitt huvudkontor i Los Angeles, som långsiktig partner avser Gladsheim Fastigheter att ytterligare öka förvärvstakten med fokus på hyresbostäder i mellanstora svenska orter, högskoleorter och regionstäder.

– Det är ingen hemlighet att vi siktar på börsen och vi har haft 2025 som ett internt mål. Vi har velat nå ett fastighetsvärde om cirka 5 miljarder kronor för att ta det steget. Nu kan det förstås gå snabbare, säger David Dahlgren och konstaterar att beståndet nu kan nå 8–10 miljarder på samma tid. Det blir också ett ökat fokus på regionstäder.

Dahlgren berättar att bolaget framöver även kan komma att investera i storstadsområdena, men då främst i kranskommuner med upp till en timmes restid. På sikt skulle det även kunna bli aktuellt med nyproduktion. I dagsläget är det dock fokus på rena förvärv samt ombyggnation. Hittills har bolaget totalrenoverat 15 procent av sitt bestånd, och den processen inleds när en hyresgäst flyttar ut.

Gladsheim rådgavs av Catella, Setterwalls, Amblin och Unum Tax. När Catella sökte en medinvesterare i Gladheim hade man i slutläget fyra aktörer att välja mellan för att nå 2 miljarder kronor. Man valde att gå helt med Ares som ensamt stod för hela beloppet. CBRE, Vinge och Svalner har varit rådgivare till Ares

– Avtalet ger oss en finansiell handlingsfrihet och möjlighet fortsätta arbeta som ett långsiktigt värdeskapande bostadsbolag som bygger starka relationer till hyresgäster, intressegrupper, aktieägare och kreditgivare, vilket varit en ledande faktor i valet av just Ares Management som långsiktig partner”, säger David Dahlgren, vd och grundare av Gladsheim Fastigheter.

Gladsheim Fastigheter grundades 2018 av David Dahlgren som tidigare varit vd vid Amasten.  Våren 2019 gjorde bolaget sitt första fastighetsförvärv. Sedan tidigare har Coeli och Allba Holding investerat i bolaget.

Namnet Gladsheim kommer från den fornnordiska mytologin och betyder ”ljust hem”. Fastighetsvärdet i nuläget är på 1.075 miljoner kronor. Fastigheterna finns i Eskilstuna, Norrköping, Karlskoga, Arboga och Kungsör inom bolagets region Mälardalen och i Skövde, Skara och Töreboda inom region Väst. Bolagets geografiska fokus framöver, kommer precis som idag, finns från Uppsala och söderut.

Investeringen i Gladsheim leds av Ares Pathfinder-fond som även har en unik social ambition, där man har åtagit sig att donera minst 10 procent av vinstandelen till globala välgörenhetsorganisationer inom hälsa och utbildning.

Fler Nyheter från förstasidan

Miljonsmäll efter rekordaffär på Kungsholmen

Säljaren kan tappa nästan 200 miljoner kronor. FV berättar vad som hänt.

Flippin’ Burgerskrögare gör kedja

Vill starta fem till tio nya restauranger.

Juryn: Årets bästa uthyrning

Läs juryns val när de tre bästa uthyrningarna 2022 koras.

Vd lämnar börsbolag omedelbart

Nyligen tvingats till stora förändringar.

NCC: ”2022 har varit mer utmanande än väntat”

Tomas Carlsson om kontorsmarknaden: ”Vi kommer att sälja projekt först när vi upplever att marknadsnivån är acceptabel.”

Statens hyra för EU-mötet

Hyr hel hotell- och mötesanläggning. FV berättar om hyreskontrakten för mässan och för hotellet.

Köper nära Norr Mälarstrand

Utökar beståndet inom tullarna i Stockholm.

Hyr ut 3.600 kvm i Hagastaden

FV berättar vilka som tappar hyresgäster.

Stor bostadsutvecklare lägger större varsel

FV berättar om ännu ett bolag som tvingas agera på den förändrade marknaden.

Skanska gör stort förvärv

Stor tomt om nästan 40.000 kvm i attraktivt läge.

Hackspett stoppar 130 bostäder i Söderort

Bostadsbolag tvingas lägga stort projekt i papperskorgen.

Juryns val: Bästa transaktionskonsult

Juryn har utsett fem ledande mäklare som gått till final.

Juryns val: Fem i final om Årets lokalkonsult

Läs om vilka fem som är nominerade.

Skanska hyr ut 2.500 kvm

Uthyrningsgraden når 75 procent.

Tillbaka till förstasidan