Klas Danielsson, tidigare vd för SBAB.

SBAB säljer Boappa – med fiaskoresultat

OurLiving AB förvärvar Boappa från SBAB, skuldfritt, för en krona. När SBAB gick in i Boappa för två år sedan var prislappen 64 mkr.

Annons

Köparen, OurLiving, är noterat på Spotlight och driver verksamheten med inriktning på dels en digital boendeplattform samt leverans av kompletta solenergiprojekt. Så här långt har bolaget aldrig visat positivt resultat. Men 2025 tror man det ska ske.

Då vill det till att man även vänder på utvecklingen för Boappa som under åren 2020–23 levererade stigande förluster om –4 mkr, –9 mkr respektive –13 mkr. Inte heller åren innan gick Boappa med vinst, så resultathistoriken har man gemensamt med köparen Ourliving som haft en liknade resultatrad: –6 mkr, –7 mkr respektive –23 mkr. Innevarande år har man dock backat mindre, –8 mkr under det första halvåret.

Informationen om affären kommer än så länge endast från köparen. SBAB som lämnade sin delårsrapport under torsdagen nämner inte affären där, eller på annat sätt. FV har sökt SBAB för en kommentar.

När Boappa förvärvades 2021 kommenterade dåvarande vd förvärvet så här: ”Boappa blir ett mycket värdefullt tillskott till vårt kunderbjudande och till de boendetjänster vi har idag”.

Initialt tog SBAB endast tog över 58 procent av aktierna, men till det fanns köp- och säljoptioner som reglerade förvärv av resterande andelar. Innan köpet äger nu SBAB cirka 96 procent och kommer att köpa ut de resterande innan överlåtelsen sker. Under 2021 levererade SBAB 31 mkr av de 64 mkr som bolaget då värderades till.

I sitt pressmeddelande säger Ourliving att man genom affären blir en ledande aktör inom boendeappar för bostadsrättsföreningar, bostadsutvecklare och att Boappa som lösning även fungerar mot fastighetsbranschen generellt. Man når nu en större kundgrupp med befintliga och anslutna bostadsrättsföreningar till vilken en bredare lösning kan erbjudas.

OurLiving förvärvar Boappa av SBAB för en köpeskilling om 1 krona på skuld- och kassafri basis och tillträde till aktierna i Boappa beräknas ske den 30 november 2023.

Boappa har idag 9 anställda och ett antal konsulter, men Ourliving kommer att se över organisationen.

– Vi kommer göra allt för att skapa ett positivt kassaflöde så fort som möjligt och det är också därför vi ser över kostnaderna rejält i Boappa från början eftersom OurLiving redan har fina kompetenser som vi kan använda för att skala kommenterar Ourlivings vd Henrik Jarl i bolagets pressmeddelande om affären.

På frågan om varför SBAB endast efter två års ägande väljer att sälja Boappa svarar Bessie Wedholm, tf presschef på SBAB i ett mejl till Fastighetsvärlden:

– Vi har inte lyckats integrera Boappa som en värdeskapande del av vårt kunderbjudande och som en naturlig del av av SBAB:s affär. De prognoser som låg till grund för vårt förvärv har inte uppfylts. Boappa har bättre förutsättningar att utveckla i någon annans regi och vi tycker att vi har hittat ett mycket bra alternativ i OL.

Fler Nyheter från förstasidan

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Listor: Högsta priserna för markanvisningar 2023

Fem högsta priserna i huvudstaden och fem högsta utanför. Se vilka som förvärvat.

Balder lämnat Ryssland – Lindeborg kämpar

Fem svenska fastighetsbolag nu i mål med planen att lämna Ryssland.

Byggstartar 20 våningar – blir Sollentunas högsta

Nästan hälften av bostäderna i höghusprojektet har bokats av köpare.

Rekryterarna spanar…

Hur ser det ut med rekryteringar kopplade till teknisk kompetens, och vart är marknaden på väg? Real Competence utreder.

Erik Nyman till JLL

Rekyterat ny head of research.

En av Stockholms allra största till salu

FV berättar om en riktigt stor försäljning som kan vara på gång. Svår marknad testas på riktigt.

Största markanvisningar för lokaler under 2023

Högsta priserna och största volymerna redovisas.

Bildextra: CA satsar på exklusiva kanalvillor

Pris: 25–31 miljoner. ”Liknar inget annat du kan hitta i Sverige”.

Stockholm och Norrland i topp – och botten

Ny statistik från SCB. FV listar snabbväxarna.

Ramboll söker nya kontor

Vasakronan och Platzer kan tappa stor hyresgäst i Stockholm respektive Göteborg.

Affär för hela 180.000 kr/kvm i city

Hög köpeskilling när fastighet i centrala Stockholm byter ägare.

Advokatbyrå i city flyttar

Flyttar till fastighetsbolagets storköp.

De mest aktiva kommunerna kring markanvisning

Mindre och hårdsatsande kommun intar andraplatsen.

Tillbaka till förstasidan