Arlandastad Group planerar att komplettera Scandinavian Xpo med ett stort kongresscenter. Till höger Patric Sjöberg och Dieter Sand.

Satsar på stort kongresscenter vid Arlandastad

Arlandastad Group planerar bygga ett internationellt kongresscenter i Arlandastad. Den planerade anläggningen, som ska bidra till att antalet besökare kan fördubblas, ska byggas ihop med dagens mässanläggning.

Annons

Arlandastad och Scandinavian XPO i siffror:

  • Arlandastad Group utvecklar området runt flygplatsen, Arlandastad, och äger cirka 3.000.000 kvm mark varav cirka 630.000 kvm detaljplanerad mark. Planerad investering cirka 3 mdr de kommande fem åren. Planerad utveckling cirka 265.000 kvm lokaler de kommande fem åren.
  • I Arlandastad finns 867 hotellrum, (Quality Hotel XPO 421 rum, Scandic Hotel Arlandastad 150 rum, Stockholm Hotel Apartments Scandinavian XPO Longstay 165 rum och Connect Hotel 131 rum). Inkluderas närområdet och Stockholm Arlanda Airport finns cirka 2.800 hotellrum.
Visa faktaruta

Mässanläggningen öppnade 2021, i de tidigare Eurostop-lokalerna strax söder om Arlanda. Då byggdes bland annat tre mässhallar och den tidigare Ica Maxi-lokalen byggdes om till mässa. Dessutom skapades attraktiva gemensamhetsytor och hotellet i byggnaden expanderade. Nu ska alltså en kongressanläggning adderas till satsningen.

– Det är ett fantastiskt spännande projekt, och även att vi kan göra det så snart efter att vi slagit upp portarna för den övriga verksamheten, säger Patric Sjöberg, styrelseordförande, Scandinavian XPO, till Fastighetsvärlden.

Storleken på den nya byggnaden är inte klar, det beror bland annat på om det kommer inkluderas ett nytt hotell. Målet är att hela anläggningen framöver ska kunna ta emot dubbelt så många sittande deltagare som idag, från 4.500 idag upp till 9.000–11.000 i framtiden. Planen är även att skapa en sal för teatersittning där 3.500 personer får plats.

Dieter Sand, vd, Arlandastad Group:

– Sedan 2012 har vi haft planer på att skapa Sveriges bästa internationella mötesarena, nu tar vi nästa steg med en flexibel anläggning.

Kongressanläggningen (till höger) ska ligga norr om dagens mässanläggning (till vänster) och de båda binds ihop av en inbyggd gångbro. I förgrunden syns E4:an. Illustration: Visual ID

Ytterligare goda nyheter för Arlandastad Group under de senaste åren och månaderna är att allt fler politiker i Stockholm, båda på den blåa och röda sidan, vill lägga ner Stockholmsmässan i Älvsjö (som är en förlustaffär, för att istället bygga bostäder där). Flera ledande politiker har till Fastighetsvärlden sagt att staden inte har något intresse att själv skapa en ny arena för motsvarande verksamhet utan har själva förslagit att det privata näringslivet kan ta hand om det ock pekat ut Arlandastad som är både möjlig och lämplig aktör.

Så här kan den nya kongressanläggningen komma att se ut. Illustration: Visual ID

Varken Sjöberg eller Sand vill kommentera politikernas planer kring Älvsjömässan men konstaterar att de ”inte direkt ser negativt till sådana beslut” men att de ”följer sin plan sedan länge” och att man i Arlandastad har en ”fräsch och attraktiv” anläggning.

Den nya kongressbyggnaden i Arlandastad kommer vara sammanlänkad med de befintliga mäss- och evenemangshallarna, vilket ska skapa en smidig upplevelse för deltagarna. Den planerade kongressbyggnaden kommer ligga norra om mässhallarna, längs E4:an. I den befintliga arenan finns tillgång till övernattning på Quality Hotel Arlanda XPO, med sina 421 hotellrum. Med det nya kongresscentret på plats förväntas behovet av hotellrum i närområdet öka ytterligare, vilket öppnar upp för utveckling av nya hotell för att möta efterfrågan.

Jens Stoltenberg vid Nato-mötet. Foto: EDGE Design & Technology

Ett internationellt kongresscenter markerar en betydande expansion för området. Trots att den nya mässan hade en olycklig tajming med färdigställande och öppning under pandemin har uthyrningsgraden varit god, inte minst tack vare några riktigt stora event. Flera stora möten har anordnats i koncernens mötes- och evenemangsarena Scandinavian XPO under 2021–2023. Bland annat det historiska mötet NATO-Industry Forum 2023, OSSE 2021 och som huvudarena under Sveriges ordförandeskap i Europeiska unionens råd i sex månader under 2023. Det har skapat en ökad efterfrågan för både nationella och internationella kongresser och stora evenemang, och nu ser bolaget möjlighet att ta större plats inom mötesbranschen.

– Det har gått bra för Scandinavian XPO med flera stora och viktiga möten under de senaste åren. Vi ser att behovet ökar för den här typen av möten och planerar nu för att möta upp efterfrågan och expandera med en byggnad som ska välkomna delegater till stora internationella kongresser. Jag ser att framtidens hållbara kongresser med fördel ska ligga flygplatsnära vilket öppnar upp för tillgängliga och säkra möten på en ny nivå. Scandinavian XPO erbjuder just det, säger Patric Sjöberg.

I Arlandastad finns totalt 867 hotellrum, Scandic Hotel Arlandastad, Quality Hotel Arlanda XPO, Stockholm Hotel Apartments Scandinavian XPO Longstay och Connect Hotel. Platsens närhet till Sveriges största flygplats möjliggör effektiv logistik och de nödvändiga flöden som krävs för stora kongresser.

– Sedan 2012 har Arlandastad Group arbetat med att utveckla Arlandastad till en internationell destination för verksamheter där människor kan mötas. De stora möten och evenemang som har anordnats i arenan visar att vi redan är där. Nu tar vi nästa steg i utvecklingen med Scandinavian XPO Congress Center som ska locka ännu fler internationella möten till Stockholmsregionen och Arlandastad, säger Dieter Sand, vd, Arlandastad Group.

Kronprinsessan Victoria i samband med ett besök vid Scandinavian XPO.

Arlandastad Group fortsätter även att jobba för att skapa en station för pendeltåget i närheten. På andra sidan E4:an finns det sedan läge ett spårreservat med inplanerad station. Just vid platsen finns idag inte dubbelspår, vilket det gör söderut mot Stockholm och vilket det kommer göra framöver mellan Arlanda och Uppsala.
– Det jobbas för det från många håll, från oss och från politiker. Men det finns redan idag utmärkta bussförbindelser till båda Arlanda och Märsta och vid stora event sätts det in extra trafik, säger Dieter Sand.

Tidsplanen för den nya kongressanläggningen? Målet är att det ska stå klar inom en femårsperiod. Detaljplan finns på plats.

Scandinavian XPO ligger 5 km söder om Arlanda.
Arlandastad XPO i samband med det svenska EU-ordförandeskapet 2023.
Anläggningen under OSSE-mötet 2021.
Receptionen vid Scandinavian XPO i Arlandastad.
Mingelytor i konferenslokalen.
På platsen fanns tidigare ett köpcentrum med bland annat en stor Ica-butik. Arlandastad Group köpte fastigheten från URW. Framöver är det möjligt att stor del av Stockholmsmässans verksamhet, som idag finns i Arlanda, kan hamna här.
Arlandastad Group hoppas genom den planerade satsningen mer än uta antalet sittande platser för mötesdeltagare.
Så här kan Scandinavian XPO Congress Center komma att se ut. Illustration: Visual ID
Hur stor den nya byggnaden ska bli är ännu inte bestämt, det beror bland annat på behovet av hotellrum. Illustration: Visual ID

Fler Nyheter från förstasidan

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

Tillbaka till förstasidan