Det gröna och blå området på kartan säljs för totalt drygt en kvarts miljard kronor.

”Saabfastigheten” åter i affär – pressad global jätte säljer

För kort tid sedan signalerade NEVS om ett stort varsel. Nu står det klart att Trollhättans Stad och Kraftstaden Fastigheter vill köpa fastigheter och mark av NEVS. Planerad köpeskilling är, enligt uppgift till FV, totalt drygt 250 miljoner kronor. Säljare är den pressade kinesiska jätten Evergrande.

Fastighetsvärlden konstaterar att Evergrande har mer fastigheter i Trollhättan som man skulle kunna sälja – ur tidigare ”Saabfastigheter” i kommunen. Kvar i den kinesiska jättens bestånd finns hela produktionsanläggningen som har en uthyrbar lokalyta om drygt 400.000 kvm.

Drygt tio år efter att turerna kring Saabs stora fabriksområde i Trollhättan var en följetong så är en ny stor förändring på gång. Denna gång tar kommunen direkt del i utvecklingen av området genom att förvärva delar av det från ”skadeskjutna” NEVS som i förra veckan lade ett stort varsel om personalnedskärningar.

Genom att göra dessa förvärv satsar Trollhättans Stad med dotterbolaget Kraftstaden Fastigheter på att säkra möjligheterna till fortsatt utveckling av Stallbackaområdet och kan därigenom skapa möjligheter för företagen som vill etablera sig i Trollhättan.

Anledningen till att Kraftstaden via dotterbolag vill förvärva den här delen av fastigheten (som kallas Tekniska och som består av en sammanlagd yta om ca 250.000 kvm, varav 65.000 kvm lokaler) beror enligt VD Anders Torslid på att bolaget vill möta det höga etableringstryck på lokaler som råder i Trollhättan.

–Vi har sökt möjliga utvecklingsområden sedan en tid tillbaka och Stallbacka med sitt gynnsamma strategiska läge är ett område med enorm utvecklingspotential som vi ser det, förklarar Anders Torslid.

Tänkt köpeskilling där är 190 miljoner kronor.

–Förfrågningar från företag som vill in i Trollhättan finns redan och våra många positiva erfarenheter från vårt utvecklingsarbete med Innovatum District gör att vi går in med stort självförtroende i detta projekt, fortsätter han.

Utöver Kraftstens förvärv så gör Trollhättans Stad en egen avsiktsförklaring med NEVS om att köpa intilliggande etableringsbar mark.

Markköpet och det samlade greppet från Trollhättans Stad förklarar Kommunstyrelsens ordförande Peter Eriksson som genomtänkt och välplanerat även om torsdagens varselbesked från NEVS skyndat på processen något.

– Möjligheten att köpa denna logistiskt välplacerade mark om ca 500.000 kvm passar väl in i vår långsiktiga strategi, att kunna säkra erbjudandet om mark över lång tid framåt. För att snabbfotat kunna möta de många etableringsförfrågningar på mark som Trollhättan löpande får, förklarar Peter Eriksson.

Köpeskillingen för marken där är 66 miljoner kronor.

Från NEVS kommenterar vd Nina Selander att hon ser positivt på affären och att affären stärker företagets finansiella situation.
–För personalen, som vi tvingats varsla, hoppas vi också att det kan uppstå möjligheter till andra uppdrag och anställningar i och med detta, eftersom det finns mycket unik kompetens som vi vet är efterfrågad av många företag i närområdet, säger Selander.

Lars Thagesson vid Fastighetsvärldens stora porträttfotografering 2011. Hemfosa var då i färd med att köpa Saabs fastigheter.

Fler Nyheter från förstasidan

Nya strategin slår igenom – 500 bostäder på spel

Köpcentrumbolag i affär en bit ifrån sitt köpcentrum. Affär för 310 miljoner kronor.

Kändiskrögare tar över populärt ställe på Söder

Skapar även ny konsertlokal.

Balder hyr ut 4.800 kvm till storbank

Köpte kontorsfastigheten 2016 för 400 mkr.

”Inget nytt kommer in”

Toppchefer vid byggbolag berättar för FV om framtiden.

Bilder: Så blir Humlegårdens lyxiga Klara City View

Köptes av Humlegården för ett rekordpris. Nu har arkitekttävlingen avgjorts.

Stora delar i rekonstruktion

Flera av landets allra största berörs. ”Det är en olycklig situation på en tuff marknad”.

Hyllat inredningsmärke öppnar på Östermalm

Blir första egna butiken i Sverige.

Får markanvisning för 9.000 kvm kontor på Kungsholmen

Ny markanvisning nära det tidigare tänkta storprojektet, se karta.

Hela SBB kan säljas

Styrelsen har tagit beslut om möjliga utvägar. Batljan kommenterar även egna holdingbolaget: ”Mitt bolag mår inte bra”.

Toppmäklaren omhäktad

Åtalstiden förlängs  för den profilerade vd:n som misstänks för grovt bedrägeri och penningtvätt.

Planerar sälja i Stockholm

Agerar i det privata bolaget. Pengarna från försäljning ska användas till att betala skuld.

FV Quiz

FV Quiz: Sportstjärnorna och fastigheterna

Vad kan du om idrottsstjärnornas investeringar i fastighetsbranschen?

Det finns fortsatt torrt krut hos bolagen enligt FI-chefen

Daniel Barr, generaldirektör på Finansinspektionen tror inte att fastighetssektorn är i kris även fast läget är allvarligt.

Lansa köper vid Karlatornet

138 nybyggda bostäder. Första etableringen i Göteborgs stad.

Tillbaka till förstasidan