Klart: Ny köpare till stora Saab-fabriken

Annons

Tar över den 483.000 kvm stora fastigheten från Hemfosakonsortet. Elbilskonsortiet Nevs köper inte endast Saabs konkursbo utan även den stora Saabfabriken. Fabriksfastigheten ägs genom ett bolag där konkursboet varit ägare till 49,9 procent och det så kallade Hemfosakonsortiet ägt 50,1 procent. Därmed blev Hemfosas ägande i den 483.000 kvadratmeter stora fastigheten endast ett år. Någon exakt köpeskilling är inte offentlig men Fastighetsvärlden bedömer att den grundar sig på ett underliggande fastighetsvärde mellan 700-800 miljoner.

Huvudägare till Nevs, med en aktieandel om 51 procent, är National Modern Energy Holdings Ltd som är registrerat på brittiska Jungfruöarna, men ägs i sin tur av ett Hong Kong-baserat bolag, China Dragon Base Holding. Det japanska investeringsbolaget Sun Investment LLC äger resterande 49 procent.

– Den senaste månaden har det känns väldigt bra och som att det ska kunna bli en affär, säger Lars Thagesson, transaktionschef vid Hemfosa, till Fastighetsvärlden.

– Vi har egentligen inte varit så aktiva i processen utan det är konkursförvaltaren som haft hand även om fastighetsdelen. Flera av intressenterna var intresserade av även fastigheten så det var enklast så. Vi har fått fortlöpande information, säger Thagesson.

Jens Engwall, VD Hemfosa:

– Priset är hemligt med det blev en okej vinst, alla delägare i konsortiet är glada över den affär som nu ägt rum och att köparen vill driva verksamhet vidare, säger Engwall.

– Jag kan även berätta att vi under våren hade långt gångna förhandlingar om att hyra ut substantiella delar av lokalerna till flera aktörer. Men när det under våren kom positiva signaler om en möjlig affär valde vi att inte gå vidare med uthyrningarna, säger Engwall till Fastighetsvärlden.

Till det kommer att Saab i samband med förra årets affär betalade ett års förskottshyra, vilket inneburit att det ännu inte uppkommit någon fordran avseende hyra eller liknande och att konkursboet till Saab fortfarande disponerat lokalerna.

I det säljande konsortiet (Trollhättan Property Investors AB) har förutom Hemfosa även ingått, enligt uppgifter som Fastighetsvärlden tidigare kunnat berätta, Brinova, Peab, Weland, ByggFast och Bockasjö, CA Fastigheter samt ett bolag som vill vara hemligt (FV kan dock beskriva den sjunde ägaren som en stor aktieägare i ett börsnoterat fastighetsbolag). Frånträde för fastigheten ska preliminärt ske 29 juni, dock senast sista juli.

Transaktionen nu sker exakt ett år efter att Fastighetsvärldens dagliga nyhetsbrev FV Idag kunde avslöja att Hemfosa förhandlade med Victor Muller och Vladimir Antonov. Duon hade träffat Hemfosas VD Jens Engwall och transaktionschefen  Lars Thagesson på Grand Hôtel i Stockholm samtidigt som Fastighetsvärlden arrangerade Fastighetsdagen på Vinterträdgården.

– Förhoppningen vid förvärvet har förstås varit att ha kvar Saab som hyresgäst och vi hade ett långt hyreskontrakt. Hade det blivit så hade det varit en riktigt bra affär med riktigt bra avkastning. hade det gått dåligt så hade vi blivit ägare till ”Sveriges största lagerbyggnad”, men även det hade varit en god affär. Det fanns så mycket fastighetskunskap i konsortiet att det hade blivit något positivt, säger Lars Thagesson.

Vid transaktionen för snart ett år sedan, affären blev klar en vecka in i juli, åsattes industrifastigheten ett värde om cirka 600 miljoner kronor. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden hade Saab i ett tidigare skede förhoppningar om en prislapp kring 800–900 miljoner kronor. Den slutliga prislappen gjorde att priset för hela anläggningen blev låga 1.250 kronor per kvadratmeter.

Läs en längre intervju med Hemfosas transaktionschef Lars Thagesson här. Intervjun publicerades för snart ett år sedan i magasinet Fastighetsvärlden Nr 7–8/2011 i samband med Hemfosas förvärv av Saabfabriken. I det magasinet finns även ett långt dokument kring transaktionen (finns endast i magasinet).

Fastighetsvärlden Idag 2012-06-13

Lars Thagesson vid en Saabraritet i samband med Fastighetsvärldens fotografering till omslagsintervju.
Lars Thagesson vid en Saabraritet i samband med Fastighetsvärldens fotografering till en omslagsintervju för magasinet.

 

Fler Nyheter från förstasidan

”Det är en enorm hyresförlust och stor skada”

Drabbad fastighetsägare berättar för Fastighetsvärlden om vad som händer nu, efter raset utanför Stenungsund.

Logistea dubblar till 13 miljarder

Framstående fastighetsinvesterare storägare i båda. Zuckerman till FV: ”Matchar varandra oerhört väl”.

Bildextra: Höghus tar plats i ny stadsdel

Utökar med 189 lägenheter. Byggnaderna blir 19, 16 och 7 våningar höga.

Västerås köper stationshuset av Jernhusen

Västeråsbolaget VCAB köper Jernhusens 51 procent.

SPG, Oslo

Köper FutureBuilt-projekt

Cirkulärbostadsprojekt som innefattar 240 bostäder.

Ny skola i Stockholm blir inte av

Behovet av skolplatser sjunker kraftigt – då läggs planen på grundskola och idrottshall ner.

Hyr ut 3.600 kvm

Det noterade bolaget tappar även två hyresgäster.

Bygger nytt i Solna

Smått historiskt besked.

Får toppjobb av regeringen

Ska leda Sverige till spets.

Logistik-vakanser dubblats – stabilare framöver

Se utvecklingen i 14 heta delmarknader i Stockholms- och Göteborgsområdet.

Bryter avtal om polishus i norrort

Andra tappade projektet under 2024.

Liljewall, Malmö, EON.

Bilder: Så blir Malmös nya landmärke

70 meter hög vattentank i Norra hamnen. Liljewall vann arkitekttävling.

Nrep miljardköper från Skanska

Drygt 20.000 kvm ingår i transaktionen.

Tillbaka till förstasidan