Anette Frumerie, Biljana Pehrsson och Anna Ervast Öberg. Foto: Melinda Rönnberg

Rikshem avyttrar Folkhem till Nordr

Rikshem säljer sin del av aktierna i joint venture-bolaget som innehåller Folkhem Trä till Nordr. Jv-bolaget har ägts till 50 procent vardera av Rikshem och Nordr.

Rikshem har ett flertal joint ventures där företaget tillsammans med andra aktörer utvecklar fastigheter. Inom jv-bolaget som äger Folkhem har Rikshem tillsammans med Nordr utvecklat bostadsrätter. Genom att nu avyttra Rikshems 50-procentiga andel av jv-bolaget till Nordr har Rikshem inte längre någon utveckling av bostadsrätter.

– Vi har haft en fin utveckling i jv:t och är extra stolta över Folkhems projekt Cederhusen som utvecklats inom bolaget. Nu gör vi bedömningen att nästa steg för Folkhem bäst tas genom att Nordr själva driver verksamheten vidare. Avvecklingen av detta joint venture innebär att Rikshem fortsätter renodla affären att bedriva en långsiktig verksamhet med fokus på att utveckla vårt befintliga bestånd av hyres- och samhällsfastigheter, säger Anette Frumerie, vd Rikshem.

Jv-samarbetet startades 2015 i syfte att bedriva nyproduktion av bostadsrättslägenheter i Mälardalsregionen. 2017 utökades samarbetet till att innefatta även ägandet av Folkhem.

Folkhem är i dag en expert och ledande i utvecklingen av stora trähusprojekt i Stockholmsregionen med ett välkänt och omtyckt varumärke.

Flaggskeppsprojektet Cederhusen ligger i Hagastaden och är med sina 245 bostäder i massivträ ett av världens största i sitt slag. Cederhusen har utsetts till Årets Bygge 2022, Årets Stockholmsbyggnad 2023 och har fått stor internationell uppmärksamhet med besök från alla världens hörn.

– Folkhem har en stor potential och vi vill expandera geografiskt i Sverige och Norge med hållbar utveckling av flerbostadshus i trä, säger Biljana Pehrsson, vd för Nordr Sverige.

Målet är att bevara och förstärka Folkhems unika identitet som återspeglas i genomarbetad arkitektur, fokus på hantverksskicklighet och stark innovationsanda. Folkhem deltar i flera forskningssamarbeten och är en spjutspets i utvecklingen av storskaligt trähusbyggande.

Folkhem har över 1.600 byggrätter i Stockholm, Sundbyberg och Uppsala som ska realiseras de kommande åren. Parallellt planeras nya markförvärv.

– Vi ser ett intresse för stora trähusprojekt i alla nordiska storstäder. Jag ser fram emot en ökad satsning på trähus tillsammans med Nordr, för hävstångseffekt på innovationsarbete och specialistkunskap, samt möjligheter till fina samarbeten i projekt, säger Anna Ervast Öberg, operativ chef Folkhem.

Nordr och Rikshem har ägt Folkhem tillsammans sedan 2017, efter att dåvarande Veidekke Bostad köpte hälften av aktierna i JV-bolaget Boostad bostad.

Affären kommer att prövas av Konkurrensverket, som väntas ge besked under oktober månad.

Biljana Pehrsson, Anna Ervast Öberg och Annetter Frumerie. Foto: Melinda Rönnberg

Fler Nyheter från förstasidan

Köper 6.500 kvm centralt

Majoritet av hyresgästerna är offentligt finansierade. Planerar egen coworking i fastigheten.

Gorosch: ”Bli mer som ett swat-team”

Berättar för FV hur Catella ska återvända till fornstora höjder.

Final: Fem kan vinna Årets lokalkonsult 2023

Fem nominerade. Läs även om vinnarna sedan starten.

Kommun köper av SBB

FV summerar affärer för 1,4 miljarder kronor.

Läs utdrag ur boken ”Erik Paulsson – Superentreprenören”

FV publicerar utdrag som berättar om Erik Paulssons fantastiska resa. Läs även om ett flertal branschprofiler som berättar om sina möten med Paulsson.

Köper för miljard av Ica

Bolagets största transaktion hittills.

Bantar HK med 30 procent i centrala Stockholm

Letat lämpliga lokaler sedan början av 2023. Stannar inom fastigheten.

Juryns val: Gör bäst affärer – fem nominerade

Meriterad jury nominerar Årets transaktionskonsult. Läs även om vinnarna sedan starten.

Erik Skalin lämnar JLL

Jobbat med uthyrning i 20 år.

Gorosch till Catella

Blir ny vd för Corporate Finance Sverige.

Chocksänkning av räntan kan vänta under 2024

Enligt prissättningen på räntemarknaden väntas en chocksänkning av styrräntan 2024 och Europeiska centralbanken väntas ta täten.

Joachim Kuylenstierna lämnar vd-jobbet

Efter granskning: Inga oegentligheter i Fastator. ”För bolagets bästa avgår jag.”

Vann budkamp om hett hotell – premiärköp i Sverige

Rekordstort intresse för fastighet i centrala Stockholm.

Niam slår till med miljardköp i centrala Stockholm

Förvärvar kontorsfastighet. Chockbesked för säljaren.

Tillbaka till förstasidan