Norrköping fortsätter att djärvt blanda nytt och gammalt. Nu tar Regio över före detta Bråvallaverket med bland annat en 100 meter gör skorsten.

Regio och ED vinner nydanande projekt i Norrköping

Regio vann tävlingen om området vid Bråvallaverket i centrala Norrköping. Där finns bland annat en 100 meter hög skorsten. Tävlingsbidraget lämnades i samarbete med ED och har ritats av en konstellation med några av Sveriges största arkitekter: Gert Wingårdh, Thomas Sandell och Utopia. Regio köper för 205 miljoner kronor.

Annons

Bråvallaverket

Verket var ett oljeeldat elkraftverk som byggdes i början av 70-talet. Från 2004 ingick det i effektreserven och kunde startas vid elbrist i landet. Senast det ingick i reserven var 2011 när även nedläggningsbeslutet fattades. E.on sålde de aktuella fastigheterna till Norrköpings kommun i november 2020 för 175 miljoner kronor.

Visa faktaruta

Norrköping har det senaste decenniet utmärkt sig för att djärvt våga blanda nytt och gammalt i Industrilandskapet runt Motala ström. Nu går staden vidare med Bråvallaverket som kommunen köpte av Eon för något år sedan. Även i det centrala området ska historia bevaras och blandas med moderna byggnader,

Radio har nu vunnit marktilldelningstävlingen som består av fastigheterna Triangeln 10, 11 och 15, vilka utgör ett flertal kvarter med industribyggnader i stadsdelen Sylten i centrala Norrköping. Hela området står inför en utveckling de kommande åren, vilken nu startas med Triangelfastigheterna.

Tanken är att utforma en destination med stark social inriktning som samverkar med utvecklingen av den inre hamnen.

Uthyrningsbar area uppgår idag till cirka 26.000 kvm LOA, men potentialen finns att utveckla området till uppemot 100.000 kvm med lokaler för tjänsteföretag och kommersiell service, hotell och en mindre andel bostäder, uppger Regi och ED. De gamla byggnaderna från Bråvallaverket ska i stor utsträckning behållas och förädlas, så att industrikaraktären i området bevaras.

Nu påbörjas en dialog med kommunen angående förvärvet, där den fasta köpeskillingen är 205 miljoner kronor.

Kommunen är beredd att påbörja detaljplanearbetet under år 2022 och en ny detaljplan bedöms kunna vara antagen till år 2025.

Projektet blir Regios första fastighetsinvestering i Norrköping. I samband med förvärvet startar Regio ett samarbete med ED som lokal partner.

Eric Bergström, vd Regio:

– Norrköping är en kommun som vi har tittat på länge för Regios räkning. Det känns såklart enormt roligt att inte bara ha hittat en ingång till en ny attraktiv marknad, utan att dessutom få vara med om att utveckla ett riktigt prestigeprojekt i innerstaden. Vi ser fram emot ett nära samarbete med Norrköpings kommun och med vår lokala partner. ED är etablerad partner på den lokala marknaden med stort fokus på hållbarhetsfrågor, vilket är precis vad vi söker hos en samarbetspartner.

Så här planerar ego och ED för att utveckla delar av fastigheten.

Eddy Demir, vd vid ED:

– ED:s fokus är hållbara lösningar och nytänkande idéer. Vårt huvudkontor ligger alldeles intill de aktuella Triangelfastigheterna, så jag har ägnat många år åt att fundera över hur den här platsen skulle kunna bli ett nytt landmärke. Det finns fantastiska förutsättningar att skapa ett levande och socialt inkluderande område och det känns väldigt roligt att få utveckla området tillsammans med Sveriges bästa arkitekter och en långsiktig partner som Regio.

Regio äger och förvaltar kommersiella fastigheter i växande större regionstäder och storstädernas ytterområden. Portföljen omfattar fastigheter med en uthyrbar area om drygt 600.000 kvm. Regio är ett samägt fastighetsbolag som startades av Tredje AP-fonden och Brunswick Real Estate under 2015. Brunswick förvaltar det samägda bolaget där AP3 är majoritetsägare.

ED är en byggkoncern med över 20 års erfarenhet av produktion och fastighetsägande. ED är en ledande byggaktör i Mellansverige som arbetar med fokus på hållbara lösningar och nytänkande idéer med ett stort ansvars avseende social hållbarhetsutveckling inom byggindustrin.

De aktuella Triangelfastigheterna som Regio och Ed ska utveckla.
Så här ser det ut 2021. På andra sidan Motala ström utvecklas det stora stadsutvecklingsområden Inre hamnen som är igång där, på den norra sidan. På sikt ska även södra sidan utvecklas.
Norrköping har tidigare framgångsrikt lyckats blanda gammalt och nytt. Här Arbetets museum till vänster och det nya bostadshuset Katscha till höger.
Louis De Geer konsert och Kongress, vid Motala Ström i Industrilandskapet. Det ligger i motsatt riktning från Bråvallaverket. Foto: Kelly Gustafsson
Annons

Fler Nyheter från förstasidan

Balder tänker om kring Greta och Garbo

Nystart för intressant projekt i utmärkt läge.

Fastighetsägare motsätter sig Convendums skulduppgörelse

”Hittills den enda som har uttryckt sig negativt till vårt förslag till skulduppgörelse.”

Vill höja hyran med 17 procent – ”Inte Monaco”

Lämnat förhandlingsbordet.

Var 15:e lägenhet till en behovskö – medverkar i SVT

En strukturell hemlöshet breder ut sig, stora fastighetsägare medverkar i TV-program om lösningar.

Klart: Sätra Centrum sålt på auktion

Stockholms stad ville köpa – men vann inte budgivningen. Så högt blev slutpriset.

Ska sälja bostäder för 2,6 miljarder

En första affär om nära miljarden är redan avtalad. Optimerar resten av portföljen inför fortsatt försäljning.

Handelsjätte i ny satsning

Tio våningar inom ett annat segment. Se flera bilder.

Hyr ut nästan 1.000 kvm i Gamla stan till mediehus

Förutom kontor öppnar mediehuset två restauranger, kafé och tre barer.

Bar Charles, Strand Hotel. Kasai Group.

Utmanar med ny takbar i city

Restauranggrupp tar över restauranger och barer på anrikt hotell.

Henrik Bastman ny vd

Har tidigare haft flera toppjobb.

Hon blir ny vd på Mimer

Har tidigare haft toppjobb vid ett flertal bolag.

”Dags att fylla kontoren”

Stor mötesplats där flera ledande experter deltar.

Smider plan på höghus om 36 våningar

Ska stegvis smalnas av mot himmelen i syfte att ge ett slankare intryck.

Tillbaka till förstasidan