Norrköping fortsätter att djärvt blanda nytt och gammalt. Nu tar Regio över före detta Bråvallaverket med bland annat en 100 meter gör skorsten.

Regio och ED vinner nydanande projekt i Norrköping

Regio vann tävlingen om området vid Bråvallaverket i centrala Norrköping. Där finns bland annat en 100 meter hög skorsten. Tävlingsbidraget lämnades i samarbete med ED och har ritats av en konstellation med några av Sveriges största arkitekter: Gert Wingårdh, Thomas Sandell och Utopia. Regio köper för 205 miljoner kronor.

Bråvallaverket

Verket var ett oljeeldat elkraftverk som byggdes i början av 70-talet. Från 2004 ingick det i effektreserven och kunde startas vid elbrist i landet. Senast det ingick i reserven var 2011 när även nedläggningsbeslutet fattades. E.on sålde de aktuella fastigheterna till Norrköpings kommun i november 2020 för 175 miljoner kronor.

Visa faktaruta

Norrköping har det senaste decenniet utmärkt sig för att djärvt våga blanda nytt och gammalt i Industrilandskapet runt Motala ström. Nu går staden vidare med Bråvallaverket som kommunen köpte av Eon för något år sedan. Även i det centrala området ska historia bevaras och blandas med moderna byggnader,

Radio har nu vunnit marktilldelningstävlingen som består av fastigheterna Triangeln 10, 11 och 15, vilka utgör ett flertal kvarter med industribyggnader i stadsdelen Sylten i centrala Norrköping. Hela området står inför en utveckling de kommande åren, vilken nu startas med Triangelfastigheterna.

Tanken är att utforma en destination med stark social inriktning som samverkar med utvecklingen av den inre hamnen.

Uthyrningsbar area uppgår idag till cirka 26.000 kvm LOA, men potentialen finns att utveckla området till uppemot 100.000 kvm med lokaler för tjänsteföretag och kommersiell service, hotell och en mindre andel bostäder, uppger Regi och ED. De gamla byggnaderna från Bråvallaverket ska i stor utsträckning behållas och förädlas, så att industrikaraktären i området bevaras.

Nu påbörjas en dialog med kommunen angående förvärvet, där den fasta köpeskillingen är 205 miljoner kronor.

Kommunen är beredd att påbörja detaljplanearbetet under år 2022 och en ny detaljplan bedöms kunna vara antagen till år 2025.

Projektet blir Regios första fastighetsinvestering i Norrköping. I samband med förvärvet startar Regio ett samarbete med ED som lokal partner.

Eric Bergström, vd Regio:

– Norrköping är en kommun som vi har tittat på länge för Regios räkning. Det känns såklart enormt roligt att inte bara ha hittat en ingång till en ny attraktiv marknad, utan att dessutom få vara med om att utveckla ett riktigt prestigeprojekt i innerstaden. Vi ser fram emot ett nära samarbete med Norrköpings kommun och med vår lokala partner. ED är etablerad partner på den lokala marknaden med stort fokus på hållbarhetsfrågor, vilket är precis vad vi söker hos en samarbetspartner.

Så här planerar ego och ED för att utveckla delar av fastigheten.

Eddy Demir, vd vid ED:

– ED:s fokus är hållbara lösningar och nytänkande idéer. Vårt huvudkontor ligger alldeles intill de aktuella Triangelfastigheterna, så jag har ägnat många år åt att fundera över hur den här platsen skulle kunna bli ett nytt landmärke. Det finns fantastiska förutsättningar att skapa ett levande och socialt inkluderande område och det känns väldigt roligt att få utveckla området tillsammans med Sveriges bästa arkitekter och en långsiktig partner som Regio.

Regio äger och förvaltar kommersiella fastigheter i växande större regionstäder och storstädernas ytterområden. Portföljen omfattar fastigheter med en uthyrbar area om drygt 600.000 kvm. Regio är ett samägt fastighetsbolag som startades av Tredje AP-fonden och Brunswick Real Estate under 2015. Brunswick förvaltar det samägda bolaget där AP3 är majoritetsägare.

ED är en byggkoncern med över 20 års erfarenhet av produktion och fastighetsägande. ED är en ledande byggaktör i Mellansverige som arbetar med fokus på hållbara lösningar och nytänkande idéer med ett stort ansvars avseende social hållbarhetsutveckling inom byggindustrin.

De aktuella Triangelfastigheterna som Regio och Ed ska utveckla.
Så här ser det ut 2021. På andra sidan Motala ström utvecklas det stora stadsutvecklingsområden Inre hamnen som är igång där, på den norra sidan. På sikt ska även södra sidan utvecklas.
Norrköping har tidigare framgångsrikt lyckats blanda gammalt och nytt. Här Arbetets museum till vänster och det nya bostadshuset Katscha till höger.
Louis De Geer konsert och Kongress, vid Motala Ström i Industrilandskapet. Det ligger i motsatt riktning från Bråvallaverket. Foto: Kelly Gustafsson

Fler Nyheter från förstasidan

Klart: Här öppnar Ikea fyra nya

En fastighetsägare har lyckas teckna hela tre kontrakt med möbeljätten.

Svalde Datcha – nu uppköpt för 8,1 miljarder

Miljardaffär i data om fastighetsmarknaden.

SBB tar tydlig position i Arlandastad Group

Kliver in redan nu  innan den planerade börsintroduktionen och får samtidigt möjlighet till framtida förvärv ur portföljen.

Trianon växlar upp i Signatur – budpliktsbud kan komma

Efter ytterligare förvärv av aktier i First North-noterade Signatur Fastigheter äger Trianon nu nära 46 procent av bolaget.

Peab och Sagax i byggrättsaffär för 201 mkr

Kan bygga 32 våningar högt hus i attraktivt kommunikationsläge.

Bostadsfonden köper bostäder i centrala Malmö

Priset för bostadshusen motsvarar 37.000 kronor per kvm.

Swiss Life växer i Norden genom förvärv

Förvärvar affärsområde från tung aktör inom fastighetsfonder.

Amasten köper bostadshus 40.000 kvm för nära 800 mkr

Fördubblar sitt fastighetsbestånd i västra Sverige.

Odd Molly i nytt förvärv för 400 mkr

Lån, säljarrevers och riktad nyemission ska finansiera det förvärv Odd Molly tecknat en avsiktsförklaring om.

Serneke tar fram vinster via nytt jv-bolag med Balder

Säkerställer utvecklingen av en stor del av Karlastadens utveckling via samarbetet.

Avalanche Studios hyr av Klövern i New York

Klövern har tecknat ett hyreskontrakt med Avalanche Studios Group avseende cirka 1.370 kvm kontorsyta i projektfastigheten 1245 Broadway i New York.

Wallenstam säljer för miljarden i Uppsala

Internationell fond med fokus på bostäder i europeiska storstäder köper.

Folksam köper kontorshus för 2,3 miljarder

Efter fem års innehav avyttrar en internationell aktör fastigheten på Kungsholmen.

Tillbaka till förstasidan