Projekt för 3 miljarder för Ica Fastigheter

Ica Fastigheter har en projektportfölj om 3 miljarder kronor. Utöver det stora i Arninge finns det nästan ett tiotal projekt som pågår runt om i landet i olika projektstadium. I allt fler projekt handlar det inte bara om att skapa nya butiksytor utan även att bygga bostäder. FV listar edan de aktuella projekten.

– Som en del av ICA har vi länge haft stor kompetens och kunskap om hur vi ska utveckla platser med handeln som utgångspunkt. För att skapa attraktiva platser som kompletterar handeln skapar vi ibland även multifunktionella byggnader med exempelvis bostäder i anslutning till Ica-butiken. Då gör vi gärna det i samarbete med en bostadsutvecklare. Genom samarbete kompletterar vi varandra och skapar funktionella och trivsamma platser, säger Anna Nyberg, vd Ica Fastigheter.

Limhamn i Malmö: 
Här bygger Ica Fastigheter en butikslokal för Ica Supermarket om 1600 kvm. Den är planerad att stå klar i november 2022. Ovanpå bygger JM 70 bostadsrätter i fastigheten som är en 3D-fastighet.

Projektet i norra Lund, nära ESS.

Brunnshög i Lund: 
Här driver Ica Fastigheter ett projekt som är helt unikt för bolaget. Ica Fastigheter bygger även bostäder för egen räkning. Totalt blir det 258 hyreslägenheter. Där är bostadsdelen såld till Lansa i en forward funding-affär. Utöver en butik för Ica Kvantum blir det även lokaler för Apotek Hjärtat, Friskis & Svettis och Systembolaget. Ska stå klart i början av 2025. Butikslokalen är på 3.000 kvm.

Projektet vid infarten till Åkersberga.

Åkersberga, nordöst om Stockholm: 
Vid infarten till Åkersberga köpte Ica Fastigheter mark i slutet av 2016. Bolaget uppför en Ica Maxi-butik helt i trä.

– Det blir ett av våra mest hållbara projekt. Det blir solceller, sedumtak och geoenergi. Det är en väldigt trevlig miljö att vistas i när det är trämaterial. Det vet vi från vårt projekt i Lindvallen som stod klart 2020, men som är betydligt mindre, säger Anna Nyberg, vd Ica Fastigheter.

Totalt handlar det om 7.000 kvm lokaler, inklusive Apotek Hjärtat och kompletterande goda grannar. Ska stå klar våren 2021.

Projekt helt i trä.

Östhammar:
Ica-butik som byggs helt i trä. Projektet är byggstartat och ska stå klart 2023. Lokalytan är 1.700 kvm, inklusive Apotek Hjärtat.

– Att bygga i trä är en viktig parameter och möjliggörare för att ha ett så lågt klimatavtryck som möjligt. Vi på ICA Fastigheters har som ambition att byggande i trä är vårt förstahandsval i alla våra nya butiksfastighetsprojekt. Vår målsättning är att, precis som i Östhammar, certifiera alla nya byggnader med både Miljöbyggnad Guld och NollCO2, säger Anna Nyberg, vd Ica Fastigheter.

Ica Fastigheters stora projekt i Häggvik, Sollentuna. Här vy från Mossvägen mot Ica-torg.

Häggvik i Sollentuna:
Här ska jv-ägda Ancore (som Ica Fastigheter äger tillsammans med Alecta) uppföra en ny Ica Maxi-butik bredvid dagens stora butik. Den nya butiken ska få bostäder ovanpå. Den tidigare butiksytan ska senare bebyggas med bostäder, liksom parkeringsytan – där parkeringsplatserna istället hamnat i ett mobilitetshus. Totalt planeras det för cirka 1.200 bostäder inom Ancores fastighet.

Ica Fastigheters projekt i utkanten av Enköping.

Enköping: 
En Supermarket uppförs i området Lillsidan som förr var känt som ett lättindustriområde och som nu omvandlas till bostadsområde. ICA Fastigheter köpte fastigheter 2016 då det fanns en bilverkstad där. Fastigheten är tredelad där Magnolia utvecklar 52 bostäder. Ska stå klar 2023.

På länge sikt har Ica Fastigheter även projektplaner i exempelvis Årsta, som tillkommit efter en bytesaffär med Stockholm stad, där Ica Fastigheter fick byggrätter mot att man sålde sin lagerverksamhet där.

Fler Nyheter från förstasidan

Överväger sälja för hela 10 miljarder

FV berättar om beståndet. En av de allra mest kända fastigheterna ingår.

Bantar vid flytt till nybyggt

Nya tider, nytt beslut. Minskar kontorsytan med en tredjedel.

Realplay

Marknadsläget: Yielderna ska upp

Köpare och säljare står långt ifrån varandra. Yielden ska upp, men det finns samtidigt andra positiva tecken för fastigheter.

Vasakronan värvar från citykonkurrent

Blir ansvarig för 110.000 kvm i bästa lägena i Stockholm.

Gladsheim värvar duo

Redo för fortsatt tillväxtresa.

Hon blir ny vd vid Tilia

Tar över efter Håkan Engstam.

Ica säljer till Verdion

Projektinvestering på drygt en halv miljard väntar.

AL försöker sälja känt hus mitt i city

Nära Hötorget. Atrium Ljungberg bekräftar Fastighetsvärldens uppgifter.

Så blir Corems nya mitt i Stockholm

Projektet, efter det överraskande köpet, är snart i mål.

Grand blir större

Expanderar efter uppgörelse med Handelsbanken.

FV Quiz

FV-Quiz: Vad kan du om Gamla stan?

Vad kan du om den lilla och exklusiva stadsdelen?

Topplista

Största affärerna 2022

FV listar de största fastighetsaffärerna som ägt rum hittills i Sverige under 2022.

Colliers är i mål med förvärvet av Pangea

Arvius: ”Styrkan i sammanslagningen är enorm”.

Panattoni: ”Vi ska bygga 250.000 kvm varje år”

Fredrik Jagersjö Rosell: ”Det har ingen gjort tidigare”.

Tillbaka till förstasidan