Projekt för 3 miljarder för Ica Fastigheter

Ica Fastigheter har en projektportfölj om 3 miljarder kronor. Utöver det stora i Arninge finns det nästan ett tiotal projekt som pågår runt om i landet i olika projektstadium. I allt fler projekt handlar det inte bara om att skapa nya butiksytor utan även att bygga bostäder. FV listar edan de aktuella projekten.

– Som en del av ICA har vi länge haft stor kompetens och kunskap om hur vi ska utveckla platser med handeln som utgångspunkt. För att skapa attraktiva platser som kompletterar handeln skapar vi ibland även multifunktionella byggnader med exempelvis bostäder i anslutning till Ica-butiken. Då gör vi gärna det i samarbete med en bostadsutvecklare. Genom samarbete kompletterar vi varandra och skapar funktionella och trivsamma platser, säger Anna Nyberg, vd Ica Fastigheter.

Limhamn i Malmö: 
Här bygger Ica Fastigheter en butikslokal för Ica Supermarket om 1600 kvm. Den är planerad att stå klar i november 2022. Ovanpå bygger JM 70 bostadsrätter i fastigheten som är en 3D-fastighet.

Projektet i norra Lund, nära ESS.

Brunnshög i Lund: 
Här driver Ica Fastigheter ett projekt som är helt unikt för bolaget. Ica Fastigheter bygger även bostäder för egen räkning. Totalt blir det 258 hyreslägenheter. Där är bostadsdelen såld till Lansa i en forward funding-affär. Utöver en butik för Ica Kvantum blir det även lokaler för Apotek Hjärtat, Friskis & Svettis och Systembolaget. Ska stå klart i början av 2025. Butikslokalen är på 3.000 kvm.

Projektet vid infarten till Åkersberga.

Åkersberga, nordöst om Stockholm: 
Vid infarten till Åkersberga köpte Ica Fastigheter mark i slutet av 2016. Bolaget uppför en Ica Maxi-butik helt i trä.

– Det blir ett av våra mest hållbara projekt. Det blir solceller, sedumtak och geoenergi. Det är en väldigt trevlig miljö att vistas i när det är trämaterial. Det vet vi från vårt projekt i Lindvallen som stod klart 2020, men som är betydligt mindre, säger Anna Nyberg, vd Ica Fastigheter.

Totalt handlar det om 7.000 kvm lokaler, inklusive Apotek Hjärtat och kompletterande goda grannar. Ska stå klar våren 2021.

Projekt helt i trä.

Östhammar:
Ica-butik som byggs helt i trä. Projektet är byggstartat och ska stå klart 2023. Lokalytan är 1.700 kvm, inklusive Apotek Hjärtat.

– Att bygga i trä är en viktig parameter och möjliggörare för att ha ett så lågt klimatavtryck som möjligt. Vi på ICA Fastigheters har som ambition att byggande i trä är vårt förstahandsval i alla våra nya butiksfastighetsprojekt. Vår målsättning är att, precis som i Östhammar, certifiera alla nya byggnader med både Miljöbyggnad Guld och NollCO2, säger Anna Nyberg, vd Ica Fastigheter.

Ica Fastigheters stora projekt i Häggvik, Sollentuna. Här vy från Mossvägen mot Ica-torg.

Häggvik i Sollentuna:
Här ska jv-ägda Ancore (som Ica Fastigheter äger tillsammans med Alecta) uppföra en ny Ica Maxi-butik bredvid dagens stora butik. Den nya butiken ska få bostäder ovanpå. Den tidigare butiksytan ska senare bebyggas med bostäder, liksom parkeringsytan – där parkeringsplatserna istället hamnat i ett mobilitetshus. Totalt planeras det för cirka 1.200 bostäder inom Ancores fastighet.

Ica Fastigheters projekt i utkanten av Enköping.

Enköping: 
En Supermarket uppförs i området Lillsidan som förr var känt som ett lättindustriområde och som nu omvandlas till bostadsområde. ICA Fastigheter köpte fastigheter 2016 då det fanns en bilverkstad där. Fastigheten är tredelad där Magnolia utvecklar 52 bostäder. Ska stå klar 2023.

På länge sikt har Ica Fastigheter även projektplaner i exempelvis Årsta, som tillkommit efter en bytesaffär med Stockholm stad, där Ica Fastigheter fick byggrätter mot att man sålde sin lagerverksamhet där.

Fler Nyheter från förstasidan

AL tecknar avtal om 63.000 kvm i Hagastaden

Fem exploateringsavtal klara. Redo för total investering på 5 miljarder kronor. Har redan 80.000 kvm lokaler i området.

Högtryck på hotellen – men prisökningar kan slå tillbaka

Rejält lyft för Stockholm jämfört med 2019, men andra ännu bättre.

Glädjerus på börsen – ett bolag upp hela 11 procent

En riktigt positiv handelsdag på börsen under måndagen. Flera fastighetsaktier nästan rusat uppåt.

Nu är Karlatornet snart högst i Sverige

På väg att peta Turning torso från tronen.

”Är som ett hajstim”

Ilija Batljan: ”När allt är bra är alla ens kompisar. Tills man börjar blöda. Då blir man uppäten.”

Besvikelsen över satsningen i New York

Vakanser på 93 respektive 60 procent i kontorsprojekt på Manhattan. FV går igenom läget.

Överväger försäljningar

Äger över 500.000 bostäder. Öppnar för att sälja för över 100 miljarder kronor till delägare. Per Ekelund berättar för FV.

CLS säljer för en halv miljard

Läs om ägarbilden i det ”svenska” bolaget.

Nej till fyra nya IES-skolor – bolag drabbas

Fv berättar vilka fyra fastighetsbolag som drabbas av beslutet.

SBB sålt allt i Stenhus

SBB har avyttrat sitt aktieinnehav i noterade Stenhus Fastigheter.

Storbolag faller tungt

Tufft för flera av de allra största fastighetsbolagen på börsen under tisdagen.

Domstol fäller Skanskas nya hotell

Tvingas börja om på ruta ett.

Akelius har miljardköpt – för 4,04 procent

Bolagets belåningsgrad är 9 procent.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2022

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2022, inklusive rådgivare till partnerna.

Tillbaka till förstasidan