Samhällsfastigheter

Pareto förvärvar för 1,5 miljarder i Täby och Huddinge

Preservium Property, ett av Pareto Securities nybildat bolag, har förvärvat fastigheterna Vinkelhaken 2 i Täby och Snickarboden 1 i Huddinge. Köpeskillingen uppgår till 1,5 miljarder kronor. Säljer gör Boetten Fastigheter som ägs av familjen Nordlander. SBB finns med bakom köparen med en ägarandel om 35 procent.

Bernstrom & Partners var rådgivare till säljaren.

Hyresgästerna utgörs av Riksarkivet samt Region Stockholm som representerar 64 procent respektive 36 procent av hyresintäkterna. Riksarkivet är en statlig förvaltningsmyndighet och har ett särskilt ansvar för den statliga arkivverksamheten och arkivvården i Sverige. Regionarkivet är en arkivmyndighet inom Region Stockholm och har som uppgift att långtidsförvara, vårda och tillhandahålla den information som ska bevaras inom Region Stockholm.

Fastigheterna omfattar totalt cirka 43.200 kvadratmeter uthyrningsbar area och den genomsnittliga återstående kontraktslängden uppgår till 19 år. Riksarkivet i Täby har under de senaste åren genomgått en renovering samt tillbyggnation om ytterligare 12 000 kvadratmeter. I samband med utbyggnationen tecknades 25-åriga hyresavtal med Riksarkivet.

Fastigheterna är belägna i expansiva Arninge och Flemingsberg med spårbunden trafik inom gångavstånd. På båda fastigheterna finns betydande byggrätter som möjliggör expansion för befintliga hyresgäster. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden finns det byggrätter om totalt cirka 24.000 kvm.

– Vi är väldigt nöjda med förvärvet av dessa fastigheter. Hyresgästernas verksamhet utgör en central del av den svenska myndighetsförvaltningen och fastigheterna med dess strategiska lägen och hyresgäster uppfyller väl de investeringskriterier som Pareto fokuserar på vid förvärv. Vi ser nu fram emot ett bra och långsiktigt samarbete med Riksarkivet och Region Stockholm, säger Oskar Sandblom på Pareto Securities AB.

Intresset för att medverka i aktieemissionen har varit mycket starkt och bland de största aktieägarna finns bland annat Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (SBB) med en ägarandel om drygt 35 procent.

Bakom affären finns ingen vanligen bank, utan skuldfinansiering kommer från en institution, enligt uppgift till FV handlar det om en norsk sådan. Det egna kapitalet i förvärvet är strax under en halv miljard kronor.

Preservium Property AB avses noteras på Spotlight Stock Market under november 2021.

Säljaren Boetten Fastigheter är ett familjeföretag som grundades 1989 av Bo Nordlander. Det var från början ett rent fastighetsbolag med inriktning mot statliga och kommunala myndigheter. Under mitten av 1990-talet breddades verksamheten till att innefatta projektledning och sedan 2008 utför man även total- och generalentreprenader för ny – och ombyggnationer.

Boetten började bygga upp sitt fastighetsbestånd i Gävle i slutet av 1980-talet. I början på 1990-talet köptes Gevalias gamla huvudkontor (Baltichuset) och gjordes om till Domstolshus. I Stockholmsområdet har Boetten sedan mitten av 1990-talet ett samarbete med Riksarkivet och Stockholms Läns Landstingsarkiv i Täby (Arninge) och Huddinge (Flemmingsberg)– och det är det båda fastigheter som nu alltså avyttras.

Hittills i år har Pareto medverkat i köp och försäljningar av fastigheter till ett värde av cirka 3,8 miljarder kronor (Krona Public Property, Preservium Property och försäljningen av Bosjös Ellos-fastighet).

Fler Nyheter från förstasidan

Överväger sälja för hela 10 miljarder

FV berättar om beståndet. En av de allra mest kända fastigheterna ingår.

Bantar vid flytt till nybyggt

Nya tider, nytt beslut. Minskar kontorsytan med en tredjedel.

Realplay

Marknadsläget: Yielderna ska upp

Köpare och säljare står långt ifrån varandra. Yielden ska upp, men det finns samtidigt andra positiva tecken för fastigheter.

Vasakronan värvar från citykonkurrent

Blir ansvarig för 110.000 kvm i bästa lägena i Stockholm.

Gladsheim värvar duo

Redo för fortsatt tillväxtresa.

Hon blir ny vd vid Tilia

Tar över efter Håkan Engstam.

Ica säljer till Verdion

Projektinvestering på drygt en halv miljard väntar.

AL försöker sälja känt hus mitt i city

Nära Hötorget. Atrium Ljungberg bekräftar Fastighetsvärldens uppgifter.

Så blir Corems nya mitt i Stockholm

Projektet, efter det överraskande köpet, är snart i mål.

Grand blir större

Expanderar efter uppgörelse med Handelsbanken.

FV Quiz

FV-Quiz: Vad kan du om Gamla stan?

Vad kan du om den lilla och exklusiva stadsdelen?

Topplista

Största affärerna 2022

FV listar de största fastighetsaffärerna som ägt rum hittills i Sverige under 2022.

Colliers är i mål med förvärvet av Pangea

Arvius: ”Styrkan i sammanslagningen är enorm”.

Panattoni: ”Vi ska bygga 250.000 kvm varje år”

Fredrik Jagersjö Rosell: ”Det har ingen gjort tidigare”.

Tillbaka till förstasidan