Staffan Jansson, kommunalråd Västerås, och Ullis Sandberg, kommunalråd Örebro, i samtal med FV:s moderator Elinor Persson.

Planerar miljardprojekt i Västerås Centrum

Citykärnorna i Västerås och Örebro blöder. Politikerna uttalade stor oro för utvecklingen under FV:s seminarium Mälarmarknaden. Men kanske har man på gång en lösning, åtminstone i Västerås.

I ett samtal under Fastighetsvärldens seminarium Mälarmarknaden, på torsdagen, pratade moderatorn Elinor Persson med kommunstyrelsens ordförande i Västerås, Staffan Jansson (S), och kommunalrådet i Örebro, Ullis Sandberg (S).

Bland annat talade man om städernas krisande respektive centrum.

– Centrum i Västerås har drabbats hårt. Vi håller därför just nu på och tittar på ett nytt projekt med fastighetsägarna, ett projekt på mångmiljardnivå, berättade Staffan Jansson.

Västerås kommun driver sedan många år Mälarportsprojektet, där ett en nytt resecentrum står i fokus, på andra sidan spårområdet sett från dagens citykärna. Det finns alltså en möjlighet att en ny attraktiv och modern citykärna växer fram här istället i framtiden.

Men så vill inte Staffan Jansson ha det

– För mig är det viktigt att vi inte får ett ”new town” och ett ”old town” utan att vi får ihop det till nya Västerås centrum, att allt hänger ihop. Därför har vi signat med fastighetsägarna i centrum i ett gemensamt projekt.

I Västerås är framför allt Klövern stor fastighetsägare i centrum. Klövern äger tre gallerior i staden – två av dem är i princip tomställda. Det handlar om Punkt där man siktar på att ställa om mot mer service och kontor. I Gallerian är vakansgraden nära 50 procent – här pågår en förstudie för att utveckla 9.500 kvm BTA bostäder samt utveckla 15.000 kvm lokalyta, erfar FV. Även i Centra vill man utveckla 13.000 kvm.

Att citykärnorna i städer som Västerås och Örebro kommer att se annorlunda ut framöver är bägge politikerna eniga om.

– Handel har hittills varit mycket av det som skett i centrum, säger Staffan Jansson. Jag tror nog det blir mer möten och upplevelser framöver. Men vad exakt det blir vet vi inte ännu. Framtidens människor kommer att kräva andra upplevelser än de vi ser i dag. Men det kommer att ske förändringar. Pandemin har satt fokus på den här utvecklingen vilket jag upplever som positivt.

Ullis Sandberg var även hon bekymrad, över Örebros centrum.

– Vi har sedan många år tillbaka ett samarbete med fastighetsägarna i centrum och även i en cityförening som vi samverkar i. Vi påbörjade, precis innan pandemin, ett arbete för att växla upp i omvandlingen av centrumfastigheterna. Det är framför allt bottenvåningarna som frågorna gällt. Om bottenvåningarna står tomma blir centrum otryggt. Vad är det då man kan fylla dem med när inte längre handeln är i huvudfokus? Den typen av frågor måste kommunen och fastighetsägarna jobba tillsammans med. Platsen måste anpassas för alla olika åldrar, även barn. Där måste finnas delar som gör att man vill stanna kvar och vistas i centrumkärnan.

Missa inte! Köpcentrum & Butiker 2022

Den 5 oktober är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Köpcentrum & Butiker 2022. Det äger rum på Grand Hotel i Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Intar ny mötesplats på Kungsholmen

Ägaren: ”Fastigheten ska vara mer än bara ett vanligt kontor”. Se bilder på den nya satsningen.

Debatt

”Omsättningsbaserad hyra för coworking vore bättre”

Tim Andersson spanar på upplägget för hotell och butikslokaler. Skriver debattartikel.

Nya bottenkurser när oron över finansieringen slog till

Tre bolag rasade 8 procent under tisdagen.

”Hyrorna i Stockholm behöver höjas med 9,5%”

Fastighetsägarna Stockholms har presenterat sitt yrkande för 2023.

Realplay

Viktigt med järnkoll på kostnader och skatt

Nytt avsnitt från Realplay visar på stora möjliga kostnadsbesparingar och skattebesparingar i byggprojekt genom bättre framförhållning och kontroll.

Låg bakom miljardköpet från Wallenstam

FV berättar vem som är den hemliga aktören i storaffären.

Trio får bygga 30.000 kvm vid Bromma flygplats

Stort börsbolag utökar till över 80.000 kvm byggmöjligheter.

Corem tappar på inställd obligationsemission

Minuterna efter att Corem meddelat att de ställer in en planerad obligationsemission sjönk B-aktien med 4 procent ned till en ny bottennivå.

Lista: 13 nya restauranger och kaféer till Arlanda

Läs om vilka varumärken som tar plats när Arlanda växer med 11.000 kvm. Se även var den nya ”matverandan” placeras.

Viceroys grundare: SBB ska ner ytterligare 50 procent

Blankningsfirmans grundare i inlägg på Twitter.

CBRE rekryterar ny vd – lång bakgrund i Ryssland

Ny ansvarig i Sverige. Rekryteras från konkurrent.

Redo sälja i Gamla stan

Välkänd fastighet från 1600-talet till salu.

”Avkastningskraven för kontor oförändrade”

Colliers släpper ny rapport. ”Vi ser framför oss att transaktionsaktiviteten tar fart mot slutet av året eller början av nästa år.”

Botrygg inför räntegaranti för bostadsrättsköpare

”Medan många av branschens största aktörer låter föreningarna ta räntesmällen…”

Tillbaka till förstasidan