Staffan Jansson, kommunalråd Västerås, och Ullis Sandberg, kommunalråd Örebro, i samtal med FV:s moderator Elinor Persson.

Planerar miljardprojekt i Västerås Centrum

Citykärnorna i Västerås och Örebro blöder. Politikerna uttalade stor oro för utvecklingen under FV:s seminarium Mälarmarknaden. Men kanske har man på gång en lösning, åtminstone i Västerås.

I ett samtal under Fastighetsvärldens seminarium Mälarmarknaden, på torsdagen, pratade moderatorn Elinor Persson med kommunstyrelsens ordförande i Västerås, Staffan Jansson (S), och kommunalrådet i Örebro, Ullis Sandberg (S).

Bland annat talade man om städernas krisande respektive centrum.

– Centrum i Västerås har drabbats hårt. Vi håller därför just nu på och tittar på ett nytt projekt med fastighetsägarna, ett projekt på mångmiljardnivå, berättade Staffan Jansson.

Västerås kommun driver sedan många år Mälarportsprojektet, där ett en nytt resecentrum står i fokus, på andra sidan spårområdet sett från dagens citykärna. Det finns alltså en möjlighet att en ny attraktiv och modern citykärna växer fram här istället i framtiden.

Men så vill inte Staffan Jansson ha det

– För mig är det viktigt att vi inte får ett ”new town” och ett ”old town” utan att vi får ihop det till nya Västerås centrum, att allt hänger ihop. Därför har vi signat med fastighetsägarna i centrum i ett gemensamt projekt.

I Västerås är framför allt Klövern stor fastighetsägare i centrum. Klövern äger tre gallerior i staden – två av dem är i princip tomställda. Det handlar om Punkt där man siktar på att ställa om mot mer service och kontor. I Gallerian är vakansgraden nära 50 procent – här pågår en förstudie för att utveckla 9.500 kvm BTA bostäder samt utveckla 15.000 kvm lokalyta, erfar FV. Även i Centra vill man utveckla 13.000 kvm.

Att citykärnorna i städer som Västerås och Örebro kommer att se annorlunda ut framöver är bägge politikerna eniga om.

– Handel har hittills varit mycket av det som skett i centrum, säger Staffan Jansson. Jag tror nog det blir mer möten och upplevelser framöver. Men vad exakt det blir vet vi inte ännu. Framtidens människor kommer att kräva andra upplevelser än de vi ser i dag. Men det kommer att ske förändringar. Pandemin har satt fokus på den här utvecklingen vilket jag upplever som positivt.

Ullis Sandberg var även hon bekymrad, över Örebros centrum.

– Vi har sedan många år tillbaka ett samarbete med fastighetsägarna i centrum och även i en cityförening som vi samverkar i. Vi påbörjade, precis innan pandemin, ett arbete för att växla upp i omvandlingen av centrumfastigheterna. Det är framför allt bottenvåningarna som frågorna gällt. Om bottenvåningarna står tomma blir centrum otryggt. Vad är det då man kan fylla dem med när inte längre handeln är i huvudfokus? Den typen av frågor måste kommunen och fastighetsägarna jobba tillsammans med. Platsen måste anpassas för alla olika åldrar, även barn. Där måste finnas delar som gör att man vill stanna kvar och vistas i centrumkärnan.

Fler Nyheter från förstasidan

Snabb affär nära Östermalmstorg

Från start till full betalning tog processen endast 15 dagar.

Vill sälja klassisk arena

FV berättar om fastighetsägandet runt om i landet.

Köparens 7:e och 8:e köpcentrum

Proppen ur. FV summerar att 15 välkända anläggningar bytt ägare sedan 2020.

Realplay

En säsong med återbruk – och obligationer

Det senaste året har Realplay producerat ett 30-tal program, några av dem väckte extra intresse och FV listar här dessa godbitar.

JM säljer för 676 miljoner

Plötsligt en stor bostadsaffär. FV berättar om köparen.

Bostäder i clinch med stigande räntor

De ”säkra” intäkterna räcker inte för att försvara aktiekurserna.

Rik privatfamilj vill köpa – redo förvärva för miljarder

Letar efter volymer om minst 1.000 lägenheter. Berättar för FV.

Fyllt upp nyinköpt miljardförvärv i city

Fastigheten mitt i centrala Stockholm är nu fullt uthyrd.

Klart med ny vd i Castellum

Han ska leda bolaget genom den problemfyllda tiden. ”Jag tackar för förtroendet”.

Sur bankrapport: Priser ska ner 15 procent

Ny rapport belyser bland annat kommersiella fastigheter.

Trianon har fyllt vågade fyndköpet Entré

Säljaren gjorde dunderförlust och avyttrade med stora vakanser.

Tappar attraktiv byggrätt för 13.000 kvm kontor

FV berättar vad som ligger bakom.

Storbolag vill banta bort hela 4.500 kvm

Ytterligare en stor hyresgäst vill minska sin kontorsyta.

Nytt avsnitt: Podcasten om bankkrisens påverkan

Fjärde avsnittet ute nu. Om bland annat bankkrisen, kontorshyresmarknaden och Fastpartners omsvängning.

Tillbaka till förstasidan