Staffan Jansson, kommunalråd Västerås, och Ullis Sandberg, kommunalråd Örebro, i samtal med FV:s moderator Elinor Persson.

Planerar miljardprojekt i Västerås Centrum

Citykärnorna i Västerås och Örebro blöder. Politikerna uttalade stor oro för utvecklingen under FV:s seminarium Mälarmarknaden. Men kanske har man på gång en lösning, åtminstone i Västerås.

I ett samtal under Fastighetsvärldens seminarium Mälarmarknaden, på torsdagen, pratade moderatorn Elinor Persson med kommunstyrelsens ordförande i Västerås, Staffan Jansson (S), och kommunalrådet i Örebro, Ullis Sandberg (S).

Bland annat talade man om städernas krisande respektive centrum.

– Centrum i Västerås har drabbats hårt. Vi håller därför just nu på och tittar på ett nytt projekt med fastighetsägarna, ett projekt på mångmiljardnivå, berättade Staffan Jansson.

Västerås kommun driver sedan många år Mälarportsprojektet, där ett en nytt resecentrum står i fokus, på andra sidan spårområdet sett från dagens citykärna. Det finns alltså en möjlighet att en ny attraktiv och modern citykärna växer fram här istället i framtiden.

Men så vill inte Staffan Jansson ha det

– För mig är det viktigt att vi inte får ett ”new town” och ett ”old town” utan att vi får ihop det till nya Västerås centrum, att allt hänger ihop. Därför har vi signat med fastighetsägarna i centrum i ett gemensamt projekt.

I Västerås är framför allt Klövern stor fastighetsägare i centrum. Klövern äger tre gallerior i staden – två av dem är i princip tomställda. Det handlar om Punkt där man siktar på att ställa om mot mer service och kontor. I Gallerian är vakansgraden nära 50 procent – här pågår en förstudie för att utveckla 9.500 kvm BTA bostäder samt utveckla 15.000 kvm lokalyta, erfar FV. Även i Centra vill man utveckla 13.000 kvm.

Att citykärnorna i städer som Västerås och Örebro kommer att se annorlunda ut framöver är bägge politikerna eniga om.

– Handel har hittills varit mycket av det som skett i centrum, säger Staffan Jansson. Jag tror nog det blir mer möten och upplevelser framöver. Men vad exakt det blir vet vi inte ännu. Framtidens människor kommer att kräva andra upplevelser än de vi ser i dag. Men det kommer att ske förändringar. Pandemin har satt fokus på den här utvecklingen vilket jag upplever som positivt.

Ullis Sandberg var även hon bekymrad, över Örebros centrum.

– Vi har sedan många år tillbaka ett samarbete med fastighetsägarna i centrum och även i en cityförening som vi samverkar i. Vi påbörjade, precis innan pandemin, ett arbete för att växla upp i omvandlingen av centrumfastigheterna. Det är framför allt bottenvåningarna som frågorna gällt. Om bottenvåningarna står tomma blir centrum otryggt. Vad är det då man kan fylla dem med när inte längre handeln är i huvudfokus? Den typen av frågor måste kommunen och fastighetsägarna jobba tillsammans med. Platsen måste anpassas för alla olika åldrar, även barn. Där måste finnas delar som gör att man vill stanna kvar och vistas i centrumkärnan.

Fler Nyheter från förstasidan

Welandson och Nordstjernan tar greppet

Emissionen i Studentbostäder i Norden kan ge stora förändringar bland de största ägarna i bolaget.

Fastighetsägarna som drabbades av skredet

Ett enormt slukhål öppnade sig på E6 i höjd med Stenungsundsmotet. Fastighetsägare till FV: ”Oerhört tragiskt”.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Ännu en toppchef lämnar

”Jag känner mig privilegierad”.

Öppnar flaggskeppsbutik mitt i city

Gör två förhyrningar samtidigt. FV berättar om etableringen.

Räddningsaktion för SBS

Läs om de största ägarna och hur de agerar.

Redo sälja för över 4 mdr

Pressad aktör startar försäljningsprocess. 20.000 bostäder med i diskussion.

Vill bygga högt hotell

Inväntar besked från politikerna.

Upproret: ”Vi vill veta vad vi betalar för”

Diskussionen kring butikshyrorna har kanske trots allt blivit lite bättre.

Riksbanken höjer räntan till 4 procent

Kan komma att höjas ytterligare.

Nära megaaffär – kan frukta stor förlust

Parterna kan vara påväg att nå ett avslut.

Nrep förvärvar 283 nya

Förvärvar nyproducerat. Gått in om ”kapat” tidigare uppgjord affär.

Newsecs spaning – Max Barclays tre favoriter

Anser att svenska kontor fått oförtjänt dåligt rykte. Dock orolig för Sveriges rykte.

Kvintett startar nytt bolag – efter försäljningen till SBB

Läs om vilka som finns med bakom bolaget.

Tillbaka till förstasidan