Staffan Jansson, kommunalråd Västerås, och Ullis Sandberg, kommunalråd Örebro, i samtal med FV:s moderator Elinor Persson.

Planerar miljardprojekt i Västerås Centrum

Citykärnorna i Västerås och Örebro blöder. Politikerna uttalade stor oro för utvecklingen under FV:s seminarium Mälarmarknaden. Men kanske har man på gång en lösning, åtminstone i Västerås.

I ett samtal under Fastighetsvärldens seminarium Mälarmarknaden, på torsdagen, pratade moderatorn Elinor Persson med kommunstyrelsens ordförande i Västerås, Staffan Jansson (S), och kommunalrådet i Örebro, Ullis Sandberg (S).

Bland annat talade man om städernas krisande respektive centrum.

– Centrum i Västerås har drabbats hårt. Vi håller därför just nu på och tittar på ett nytt projekt med fastighetsägarna, ett projekt på mångmiljardnivå, berättade Staffan Jansson.

Västerås kommun driver sedan många år Mälarportsprojektet, där ett en nytt resecentrum står i fokus, på andra sidan spårområdet sett från dagens citykärna. Det finns alltså en möjlighet att en ny attraktiv och modern citykärna växer fram här istället i framtiden.

Men så vill inte Staffan Jansson ha det

– För mig är det viktigt att vi inte får ett ”new town” och ett ”old town” utan att vi får ihop det till nya Västerås centrum, att allt hänger ihop. Därför har vi signat med fastighetsägarna i centrum i ett gemensamt projekt.

I Västerås är framför allt Klövern stor fastighetsägare i centrum. Klövern äger tre gallerior i staden – två av dem är i princip tomställda. Det handlar om Punkt där man siktar på att ställa om mot mer service och kontor. I Gallerian är vakansgraden nära 50 procent – här pågår en förstudie för att utveckla 9.500 kvm BTA bostäder samt utveckla 15.000 kvm lokalyta, erfar FV. Även i Centra vill man utveckla 13.000 kvm.

Att citykärnorna i städer som Västerås och Örebro kommer att se annorlunda ut framöver är bägge politikerna eniga om.

– Handel har hittills varit mycket av det som skett i centrum, säger Staffan Jansson. Jag tror nog det blir mer möten och upplevelser framöver. Men vad exakt det blir vet vi inte ännu. Framtidens människor kommer att kräva andra upplevelser än de vi ser i dag. Men det kommer att ske förändringar. Pandemin har satt fokus på den här utvecklingen vilket jag upplever som positivt.

Ullis Sandberg var även hon bekymrad, över Örebros centrum.

– Vi har sedan många år tillbaka ett samarbete med fastighetsägarna i centrum och även i en cityförening som vi samverkar i. Vi påbörjade, precis innan pandemin, ett arbete för att växla upp i omvandlingen av centrumfastigheterna. Det är framför allt bottenvåningarna som frågorna gällt. Om bottenvåningarna står tomma blir centrum otryggt. Vad är det då man kan fylla dem med när inte längre handeln är i huvudfokus? Den typen av frågor måste kommunen och fastighetsägarna jobba tillsammans med. Platsen måste anpassas för alla olika åldrar, även barn. Där måste finnas delar som gör att man vill stanna kvar och vistas i centrumkärnan.

Fler Nyheter från förstasidan

NCC vann kampen om PwC

Hyr ut fyra våningar kontor i nytt projekt. Nu 70 procent uthyrt.

Corem hyr ut 3.800 kvm till filmbolag i NYC

”Vi ser att uthyrningsmarknaden återhämtar sig väl i New York”.

Karamell i Gamla stan till salu

Ligger nära fastigheten som såldes för brutala 200.000 kr/kvm. FV berättar vad som är till salu.

Tung dom för Kilenkrysset

Sålde marken för 20 mkr 2012 – med option om återköp: ”Ett handslag räcker tydligen inte i den här kommunen.”

Offensiv bostadsaktör köper för över halv miljard

En av säljarna blir ny delägare i bolaget.

Så blir nya NK i Göteborg

Arkitekttävling avgjord. Hufvudstaden planerar för en om- och tillbyggnad.

Med Lady Gaga in i framtiden

Med Lady Gaga som dragplåster länkar Westfield ihop det fysiska och digitala.

Miljardköparen Barings om strategin för framtiden

FV summerar även bolagets offensiv sedan vd-rekyteringen.

Raketkonsult värvar två

Den lilla rådgivningsbyrån ligger bakom riktigt många affärer. Nu växer firman med två anställda.

Kilenkrysset hyr ut 4.300 kvm

Först kontrakt med Fabege om 17.000 kvm. Nu har ännu ett hyreskontrakt signerats.

50 Mäktigaste 2021
50 Mäktigaste

50 Mäktigaste: Halva listan nu presenterad – åtta nya

För 16:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast. Årets Rookie finns på plats 36. Hela åtta nya namn i år.

Porträtt

Söker handelns vinnare

Framåt. När andra investerare flydde från handelsfastigheter gick Jan Björks Redito in och storköpte utvalda delar. Nu ger sig bolaget in i flera nya investeringar.

Slättö slår till för 590 mkr på Kvarnholmen

Den totala uthyrningsbara ytan är 11.000 kvm.

Svensk bolag säljer för 500 mkr vid lyxiga Florida Keys

”Vi har blivit en väl ansedd fastighetsaktör i Florida”.

Tillbaka till förstasidan