Oscar Engelbert. Bild: Fastighetsvärlden

Oscar Engelbert: ”Vi hade finansieringen klar”

Det var nog många som delvis trodde att Oscar Properties förhalade tillträdet av Gasklockan 2019 lika mycket av ekonomiska skäl som av de saneringsskäl som nu är föremål för tingsrätten. Men under andra rättegångsdagen sa vd Oscar Engelbert:
– Vi hade finansieringen klar.

Annons

Oscar Properties har begärt ett skadestånd från Stockholms stad på drygt en halv miljard kronor (läs mer om bakgrunden här) och när Engelbert under tisdagen vittnade så sa han flera gånger att Oscar Properties inte tagit på sig något ansvar för att sanera marken (läs mer här).

Ursprungligen fanns Skandrenting (som ägs av Erik Selin) med som ägare till bostadsprojektet Gasklockan som enligt de ursprungliga planerna skulle bli 28 våningar hög. Därefter gick parterna skilda vägar. Att Oscar Properties haft jv-partners i sina projekt har snarare varit regel än undantag, vilket Fv berättat om flera gånger tidigare.

När det gäller genomförandet och tillträdet av Gasklockan 2019 berättade Oscar Engelbert under rättegången att Oscar Properties, som vid tidpunkten var ekonomiskt pressat, visst hade pengar för att genomföra det stora prestigeprojektet.

– Ambitionen var att starta så snabbt som möjligt efter att vi tillträtt, och inköp av de tunga delarna som stomme och fasader med mera var klart, sa Engelbert under rättegången.

Han berättade då, på frågan om ”det fanns finansiärer som var med bakom projektet?”:

– Absolut. Vi hade 2018 ett avtal med Blackstone, en av världens största kapitalförvaltare. Vi hade 2019 en diskussion med GIAB, (Mats Gabrielssons bolag) som var beredda att finansiera köpet från Staden och vi hade även CA Fastigheter som hade ett styrelsebeslut på att de skulle vara med och finansiera projektet och som hade en kassa redo för att betala så vi skulle kunna tillträda. Vi hade även ett annat utländskt bolag, Oak Tree Capital, som var redo att finansiera.

– Men det var aldrig tal om att någon skulle gå in i projektet – inte Oscar Properties heller – om inte marken var sanerad enligt avtalet med Staden. Det finns inte någon part som skulle ta över den okalkylerbara ekonomiska risken för de föroreningar Staden uppgav fanns i marken, men varken kunde ge besked om omfattningen av eller hur de skulle hanteras. Trots att det tydligt stod i avtalet att Staden skulle sanera berget innan tillträde skrev Staden att kostnaderna för att utreda och hantera alla föroreningar som Staden inte lyckats ta bort istället skulle tas av oss. Därför fanns ingen möjlighet finansiera köpet.

Oscar Engelbert uttryckte under vittnesmålet även sin besvikelse över att hans arbete med projektet i över 12 år och som kostat över 200 miljoner kronor såldes av Staden till en annan aktör.

Även Mats Gabrielsson och Johan Claesson (storägare CA Fastigheter) är kallade till Stockholms tingsrätt för att vittna i tvisten mellan Oscar Properties och Stockholms stad.

Oscar Engelbert anländer till förhandlingssalen vid Stockholms tingsrätt i Rådhuset. Foto: Fastighetsvärlden

Fler Nyheter från förstasidan

Tar över kontorsprojekt efter avhopp

Väljer att inte gå vidare. Stort och noterat bolag kan följa upp två tidigare kontorsprojekt. Totalt 80.000 kvm lokaler.

Stor affär att vänta – anledning att skåla?

Stor miljardfastighet inom tullarna i Stockholm till salu. FV berättar om fastigheten.

Duo säljer till Swiss Life

Över 30.000 kvm lokaler.

Köper tillbaka Northvoltmark för 500 mkr – redo sälja direkt

Det blev ingen batterifabrik – men marken säljs vidare till ett annat företag.

Allt tydligare med grön hyrespremie

JLL har tittat närmare på vilka åtaganden fastighetsbranschen tar på sig inom ESG. Hur påverkas hyres- och transaktionsmarknaden?

Hit flyttade Adidas kontor

Tecknat hyresavtal med börsnoterat bolag i snabbväxande område. Kontrakt om 3.200 kvm kontor.

Leje hyr ut 6.000 kvm för batterifabrik i 08-området

Markus Frisk: ”Det är glädjande att teckna ett avtal med en så spännande aktör”.

Privat bolag kan få äga ett av landets största fängelser

Snabbfotat agerande med markköp i somras ligger bakom.

Bildextra: Så ser nyrenoverade toppläget vid Stureplan ut

Nyinvigd fontän blir kronan på verket för Vasakronans uthyrning på Östermalm.

Nytt ledarskap för framtiden hos Newsec

”Vi känner att det här är ett modernt sätt att leda företag”.

Ambea hyr 2.450 kvm i Humlegårdens nya Origo

Tecknat hyresavtal för nyproduktion.

Krönika

Avsaknad av logik kring bostäderna

”Men visst finns det lägenheter som inte borde ha kök.”

Explosionsartat hett

SBAB:s chefsekonom: ”67.000, glöm det!” Ministern: ”Lösningen på byggkrisen”. Investeraren: ”Delar ut orange kort”. Utmanaren: ”Som cd-skivorna när Spotify kom”

Förvärvar på Östermalm

”Konkurrerar nu med förvaltningsköparna”.

Tillbaka till förstasidan