Oscar Engelbert, vd Oscar Properties. Bild: Fastighetsvärlden

Nu inleds rättegången mellan Oscar och staden

Nu inleds rättegången där Oscar Properties stämt Stockholms Stad kring projektet Gasklockan. Beloppet OP kräver är hela 483,7 miljoner kronor plus ränta. Vd Oscar Engelbert ska höras under tisdagen. Totalt har 20 vittnen kallats.

Rättegången ska pågå vid Stockholms tingsrätt i fem dagar, 19, 20, 21, 26 och 27 september. Eftersom det är ett stort mål kan dom förväntas meddelas först flera veckor senare, kanske så sent som i november.

Det Oscar Properties kräver är 483.718.000 kronor jämte ränta, alltså totalt en bit över en halv miljard kronor.

Beloppet grundar sig i 182 miljoner kronor för tagna kostnader för projektet och 300 miljoner kronor för utebliven vinst.

När det gäller det sistnämnda kan Fastighetsvärlden berätta så har Oscar Properties sänkt sitt krav och istället räknat utifrån Stockholms stads beräkningar. Ursprungligen så var det kravet mycket högre, så högt att totalbeloppet landade då strax över 1 miljard kronor.

Staden å sin sida menar att OP inte hade någon grund för att inte fullgöra sin förpliktelse – det vill säga att betala köpeskillingen och tillträda fastigheten, enligt den deadline som fanns.

Det var i början av september 2020 som Oscar Properties, via AG Advokat, lämnade in en stämningsansökan mot Stockholms stad.

Parterna har varit oense kring huruvida saneringen har gått till på rätt sätt efter att Oscar Properties förlorade byggrätten efter att bolaget inte betalt för den i tid (nu är det Obos som ska bygga istället).

Sedan Stadens Exploateringskontor hävde avtalet med OP, med motivering att berget var fritt från föroreningar varför OP var skyldigt tillträda fastigheten, har Stadens Miljöavdelning gjort flera nya undersökningar av berget. Alla dessa utredningar har visat att de kvarstående föroreningarna i berget är betydande och arbetena med att ta bort berget inte kan påbörjas enligt villkor i detaljplanen som anger att inga arbeten får påbörjas innan berget är renat. Det framgår av de utredningar som staden gjort och som tingsrätten tagit del av.
Oscars planerade Gasklocka till höger. Illustration: Herzhog & de Meuron.

Engelbert, bolagets vd och storägare, sa följande i samband med att stämningsansökan lämnades in:

– Oscar Properties accepterade inte dessa ändrade villkor och Stockholms stad hävde då, utan giltigt skäl, köpet av marken för projektet Gasklockan. Stockholms stad erbjuder sig nu efter hävningen, märkligt nog, i förhållande till en ny exploatör att uppfylla alla ställda miljökrav och ta hela ansvaret.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden har det sedan stämningsansökan lämnades in förts samtal mellan Stockholms stad (exploateringskontoret) och Oscar Properties för att försöka hitta en lösning. Det har man inte lyckats med, och nu blir det alltså upp till tingsrätten att fälla ett avgörande.

Ett 20-tal vittnen är kallade till att medverka under rättegången, bland annat ett stort flertal miljökonsulter från OP:s sida. Kallade till Stockholms tingsrätt är även bland annat Staffan Lorentz (projektchef Norra Djurgårdsstaden, 90 minuter), Johan Castwall (chef exploateringskontoret, 30–40 min) och Sara Lundén (chef stora projekt, 30–40 min) samt profiler som Johan Claesson, Mats Gabrielsson och Niklas Haglund 

Första dagen inleds med sakframställning och det beräknas fortsätta till lunchtid tisdag. När sakframställan är klar blir Oscar Engelbert först upp för förhör.

AG Advokat företräder Oscar Properties i ärendet.

Missa inte! Bostadsdagen 2023

Den 22 februari är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Bostadsdagen 2023. Det äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Stor bostadsutvecklare lägger större varsel

FV berättar om ännu ett bolag som tvingas agera på den förändrade marknaden.

Skanska gör stort förvärv

Stor tomt om nästan 40.000 kvm i attraktivt läge.

Hackspett stoppar 130 bostäder i Söderort

Bostadsbolag tvingas lägga stort projekt i papperskorgen.

Juryns val: Bästa transaktionskonsult

Juryn har utsett fem ledande mäklare som gått till final.

Juryns val: Fem i final om Årets lokalkonsult

Läs om vilka fem som är nominerade.

Skanska hyr ut 2.500 kvm

Uthyrningsgraden når 75 procent.

Coworkingfirma hyr hel byggnad i Gamla stan

Palatsbyggnad. ”Finns ingen byggnad med samma wow-faktor.”

Affärsanalys

Rekordnivå men med en högre yield

Daniel Holmkvist vid CBRE har analyserat en uppmärksammad affär nära Stureplan.

Besqab i nyemission om 825 miljoner

Kommer att använda pengarna till att i förtid helt återbetala den obligation man gav ut för två år sedan.

”Kontorsvägrarna” – så kan de lockas åter

De anställda berättar vad som krävs för att lämna hemmet.

Hyr ut över 3.000 kvm på Södermalm

Fortsatt högt tryck efter lokaler.

De fem kan vinna priset Bästa uthyrning 2022

Svårt uppdrag för juryn. Många spridda röster.

Realplay

Helheten ger rätt skattelösning

För fastighetsbranschen spelar skattefrågor ofta en stor roll. Om det handlar det senaste avsnittet från Realplay där ”dokumentera” blir ett viktigt råd.

Satsar nära Stureplan

Driver flera välkända krogar. Har nu tecknat kontrakt för ytterligare en lokal.

Tillbaka till förstasidan