Inrikes flyttnetto Stockholms län. Källa: SCB

Nya siffror: Rekordutflyttning från Stockholms län

Det var en rekordstor utflyttning från Stockholm 2020. Det visar ny statistik som Stockholms Handelskammare analyserat. 5.596 personer flyttade netto ut från Stockholms län under 2020. Det innebär att den negativa trenden med utflyttning från huvudstadsregionen förstärks.

Annons

– Stockholm är Sveriges tillväxtmotor och därför ser jag med stor oro på utflyttningen. Trenden är ett underbetyg till politiken som inte skapat rätt förutsättningar för tillväxt. Nu måste det till krafttag för att återställa stadens attraktionskraft annars riskeras på sikt många jobb, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare.

I dag publicerade SCB ny statistik för för inrikes flyttströmmar och i en ny analys från Stockholms Handelskammare framgår att huvudstadsregionens negativa trend kraftigt förvärrats.

I nettoflyttar förlorade Stockholms kommun 8 495 invånare under helåret 2020 och sammantaget uppvisar Stockholms län ett negativt flyttnetto på 5 596 personer. Tydligast är det negativa flyttnettot i åldersgruppen 0-9 år med minus 2 736 personer och 30-44 år där huvudstadsregionen förlorade 2 540 personer.

Åldersgruppen 20-24 år uppvisade ett negativt trendbrott och noterades för minus 167 personer.

– Att det är relativt unga vuxna, i familjebildande ålder, som försvinner kan förklaras av flera faktorer, som den illa fungerande bostadsmarknaden och nya kreditrestriktioner som amorteringskravet, vilket pressat upp boendekostnaderna. Fungerande infrastruktur, bra skolor och trygghet bli staden är helt avgörande för att nu återställa stadens attraktivitet, säger Andreas Hatzigeorgiou.

År 2018 noterades Stockholms län för första gången på 15 år för ett negativt flyttnetto. Då skrev det negativa flyttnettot till marginella 197 personer. Flyttnettot för år 2019 skrevs till minus och under år 2020 ökade det negativa flyttnettot till minus 1 676 personer.

Därmed är årets siffra på minus 5 596 det i särklass mest negativa året i befintlig trend.

– Det är möjligt att pandemin och uppmaningar om att jobba hemifrån förstärkt utflyttningen, men problemet kommer inte automatiskt försvinna efter pandemin. Vi har en väldigt attraktiv huvudstad med potential att bli Europas allra bästa, men stadens kraft bromsas av exempelvis den dysfunktionella bostadsmarknaden och oro inför trygghetssituationen. Politiken på alla nivåer måste säkerställa levande storstäder. Att dra ned på infrastrukturen och kollektivtrafiken skulle försvåra för städernas återkomst och motverka en stark omstart efter krisen, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Fler Nyheter från förstasidan

Signalisten tar över helt centrum – Rikshem säljer

Transaktion när offensiv inleds. Vill skapa bättre livsvillkor.

Archus flyttar till Alecta

Flyttar några hundra meter inom city.

Prisma satsar på notering

Genomför även nyemission. Äger fastigheter för 6,4 miljarder.

Slår till och köper hela 85.000 kvm handel

Totalt sju välkända handelsfastigheter. Kapades mitt framför ögonen på Ingvar Kamprad. Flera varumärken starkare än snittet. FV bedömer direktavkastningen.

Ny vd för Poseidon

Bolaget äger totalt cirka 28.500 lägenheter

Företagsparken säljer till Cibus

Fredrixon: ”Vi är återigen aktiva på förvärvssidan”.

Hit ska JM flytta sitt HK

Efter den lyckade miljardförsäljningen. Nu ska JM utveckla en ny kontorsfastighet om hela 30.000 kvm. FV berättar om köpeskillingen.

Politiker ger grönt ljus för ombyggt NK-hus

”Man är väldigt trötta på den här DDR-inspirerade bunkern som står där idag”.

Stressat Skellefteå köper från pressat SBB

”Vi försöker hela tiden hitta vägar att öka bostadsproduktionen”.

Corem tecknar tre på Manhattan – når 60%

Arnhult: ”Detta segment specifikt står för majoriteten av all nyuthyrning i New York”.

Central kyrkospira tas ner

Rost och gifter föranleder restaurering för 100 mkr på Riddarholmen – SFV passar på när bidragen höjs.

DLA Piper flyttar in i Stockholms nya lyxvåningar

Lämnar därmed Vasakronans lokaler vid Sergels torg.

Tillbaka till förstasidan