När Oktoberfest avslutas inleds Expo Real.

Nu är det dags för Expo Real – 25:e upplagan

För 25:e året i rad är det nu dags för Expo Real i München. Europas största fastighetsmässa fortsätter att vara ett populärt besöksmål för internationella fastighetsaktörer. FV har pratat med några som ska till mässan.

Den 3 oktober är sista dagen för världens största folkfest, Oktoberfest i München, i Tyskland. Men för den som inte fått nog av München behöver inte sätta sig på planet riktigt än då det dagen efter är dags för den 25e upplagan av Europas största fastighetsmässa Expo Real.

Mässan som hålls i den enorma mässhallen Neu Mess München i det som tidigare var flygplatshangar tillhörande den tidigare flygplatsen Flughafen München Riem breder ut sig över 75.000 kvadratmeter utställningsyta uppdelad över sju hallar. I år kommer det fram tills mässans slutdag den 6 oktober att finnas 1.850 utställare på plats från 26 länder. Förra året var det 1.885 utställare från 33 länder och då hade mässan 39.923 besökare från 73 länder. I år förväntas ett liknande deltagartal. Men det når inte riktigt upp till toppnoteringarna innan pandemin då besöksantalet låg på närmare 46.000.

Flera svenska aktörer kommer vara med på mässan. En av dessa är Jens Nagel som är Tysklandschef för Hemsö.

– Det blir spännande i år för i fjol såg man lite orosmoln på horisonten men alla låtsades då som att ingenting skulle ske och att allt skulle gå vidare som förr. Men nu har alla nog känslan av att det varit en del konkurser och att det kommer att komma flera framöver. Det som blir intressant är att se om det kommer ske en differentiering mellan olika fastighetssegment i diskussionerna. Väldigt ofta pratar man om att vi kommer få en fastighetskris varpå då man drar alla över en kam. Men jag tror investerarna kommer förstå att det finns stora skillnader mellan olika segment, säger han till Fastighetsvärlden.

En annan svensk som ska till Expo Real är Max Barclay, vice koncernchef på Newsec som åker till mässan för tjugonde gången. Där ska han främst träffa företagets tyska kunder men även internationella investerare. Enligt honom kommer årets mässa att påeverkas av världsläget.

– Även Expo Real påverkas av det allmänna konjunkturläget. I sådana här tider blir mässan mer tysk och mindre internationell, och vice versa när konjunkturen ser annorlunda ut, säger han.

Även Jens Nagel har varit med på Expo Real i mer än 20 år och enligt honom finns det flera bra skäl att vara på plats på mässan.

– Expo Real är verkligen en enormt stor mässa till båda deltagare och gäster och rent fysiskt är det gigantiskt. Men framför allt är det en arbetsmässa. På Mipim får man lätt intrycket av att det är något av en fest men eftersom den här mässan ligger en bit utanför München så då är man på mässan och inte på någon cocktailbar. Det är en arbetsmässa där man kan träffa väldigt mycket folk på väldigt kort tid samt lyssna på bra paneldiskussioner, säger han.

Max Barclay håller med om att Mipim och Expo Real är väldigt olika sorters mässor.

– Det är många svenskar som åker till Mipim men inte så många som åker till Expo Real. Här är det mer effektiva affärsmöten medan Mipim är en mer avslappnad social sammankomst. Det ena förtar inte det andra men det är olika mötesplattformar helt enkelt, säger han.

Bild från Expo Real 2022. Foto Messe München GmbH

Fler Nyheter från förstasidan

Allvarlig olycka med bygghiss i Sundbyberg

”Allvarligt skadade”.

Köper 6.500 kvm centralt

Majoritet av hyresgästerna är offentligt finansierade. Planerar egen coworking i fastigheten.

Gorosch: ”Bli mer som ett swat-team”

Berättar för FV hur Catella ska återvända till fornstora höjder.

Final: Fem kan vinna Årets lokalkonsult 2023

Fem nominerade. Läs även om vinnarna sedan starten.

Kommun köper av SBB

FV summerar affärer för 1,4 miljarder kronor.

Läs utdrag ur boken ”Erik Paulsson – Superentreprenören”

FV publicerar utdrag som berättar om Erik Paulssons fantastiska resa. Läs även om ett flertal branschprofiler som berättar om sina möten med Paulsson.

Köper för miljard av Ica

Bolagets största transaktion hittills.

Bantar HK med 30 procent i centrala Stockholm

Letat lämpliga lokaler sedan början av 2023. Stannar inom fastigheten.

Juryns val: Gör bäst affärer – fem nominerade

Meriterad jury nominerar Årets transaktionskonsult. Läs även om vinnarna sedan starten.

Erik Skalin lämnar JLL

Jobbat med uthyrning i 20 år.

Gorosch till Catella

Blir ny vd för Corporate Finance Sverige.

Chocksänkning av räntan kan vänta under 2024

Enligt prissättningen på räntemarknaden väntas en chocksänkning av styrräntan 2024 och Europeiska centralbanken väntas ta täten.

Joachim Kuylenstierna lämnar vd-jobbet

Efter granskning: Inga oegentligheter i Fastator. ”För bolagets bästa avgår jag.”

Vann budkamp om hett hotell – premiärköp i Sverige

Rekordstort intresse för fastighet i centrala Stockholm.

Tillbaka till förstasidan