Nrep köper från Besqab för 770 miljoner

Nreps ben inom samhällsfastigheter, Altura, har tecknat avtal med Besqab om att förvärva samhällsfastigheter till ett underliggande fastighetsvärde om totalt 770 miljoner kronor. Affären omfattar tre äldreboenden, en förskola samt hyresrätter med en total uthyrningsbar yta om 15 200 kvadratmeter.

Annons

Nordanö har varit rådgivare till Besqab vid avyttringen.

Förvärvet sker via Nordens största Core-plus-fond Nrep Income+ som under förra året genomförde en framgångsrik tredje stängning med cirka 3,1 miljarder kronor i tillfört kapital avsett för att tillvarata nya investeringsmöjligheter. Fastigheterna inlemmas i Nreps bolag för samhällsfastigheter, Altura.

För Besqab innebär affären en negativ resultatpåverkan om netto cirka 52 mkr, vilket kommer att redovisas i resultatet för fjärde kvartalet 2023 genom en nedvärdering av fastigheternas värde per den 31 december 2023. Men försäljningen stärker samtidigt Besqabs likviditet påtagligt.  Affären leder till ett positivt nettokassaflöde om cirka 122 mkr i första kvartalet 2024 respektive 120 mkr i tredje kvartalet 2024, totalt cirka 242 mkr.

Portföljen omfattar två äldreboenden under förvaltning i Uppsala och Stockholm, fastigheterna Ultuna 13:1 respektive Mandelblomman 11, samt ett äldreboende inklusive förskola och bostäder under uppförande i Uppsala. Tillträde av de två förvaltningsfastigheterna sker under första kvartalet 2024 och tillträde av fastigheten Kvarngärdet 60:5 sker under tredje kvartalet 2024 när projektet är färdigställt och hyresgästerna har flyttat in.

– Försäljningen är ett bra kvitto på att Besqab utvecklar attraktiva samhällsfastigheter i bra lägen. Genom affären stärker vi vår handlingsberedskap att göra fler affärer inom vår kärnverksamhet bostadsutveckling, säger Besqabs vd Carola Lavén.

– Genom detta förvärv bekräftar vi vår strategi att fortsätta växa Altura med högkvalitativa fastigheter för att vara en långsiktig och stabil partner som kan hjälpa till med att lösa utmaningar inom äldreomsorgen. Förvärvet kompletterar Alturas befintliga bestånd väl geografiskt och stärker positionen ytterligare inom segmentet, säger Carl-Adam von Schéele, Sverigechef, Nrep.

Två av fastigheterna har solceller installerade och samtliga kommer att vara certifierade enligt Svanen och Miljöbyggnad Silver vid respektive tillträde. Nrep avser dessutom att installera solceller och genomföra energioptimering för Mandelblomman 11 för att ytterligare förbättra energiprestandan. Den genomsnittliga återstående hyrestiden för portföljen uppgår till 13 år med ett årligt hyresvärde om cirka 42 miljoner kronor.

– Vi är mycket glada över att förvärva denna portfölj som är i linje med vår strategi att äga, utveckla och förvalta hållbara samhällsfastigheter där vi skapar rum för möjligheter. Vi ser fram emot ett fördjupat och långsiktigt samarbete med våra hyresgäster som driver högkvalitativ omsorg för äldre i fastigheterna, säger Dorotea Stellmach, Sverigechef, Altura.

Efter förvärvet består Alturas fastighetsbestånd av 70 fastigheter med ett totalt fastighetsvärde om cirka 14 miljarder kronor.

Fler Nyheter från förstasidan

Investerar i södra Europa

Berättar för FV om framtidsplanerna.

Arnhult miljardsäljer privat till nya Muro Invest

21 fastigheter ingår i transaktionen.

Smällkaramell: Söker hela 20.000 kvm nytt

FV avslöjar storbolagets kraftiga minskning av kontorslokaler. Mer än halvering kan vänta. Svår vakans kan vänta för börsbolag.

Wihlborgs hyr ut 3.300 kvm

Fastigheten köptes för drygt ett år sedan med hög vakans. Nu fullt uthyrd.

Arena i svårt område åter på tapeten

Kan placeras på fastighet med flera stora projekt på gång.

Älvsjö, P.A.C.E, ny stadsdel.

Vill skapa ny stadsdel i Älvsjö – helt byggd i trä

Förslag: Kvartersstad i klassisk stil. 5.000 bostäder och 10.000 arbetsplatser.

Förvaltarens första stora nya sedan 80-talet

”Trots ett omvärldsläge som gör att många byggen står still tar vi ansvar och fortsätter att utveckla”.

Kritik mot landshövdingen

Anklagas för att vilja styra frågor inom byggnation och exploatering.

Topp lämnar Skanska

Slutar efter 18 år. FV berättar om nya jobbet. Danielsson: ”Jag önskar honom all lycka till i framtiden”.

Barings säljer snabbt till Kappahl för 600 miljoner

Säljer lyckat innehav – men vill egentligen köpa mer. Dubbelsmäll för annat fastighetsbolag.

Vectura förvärvar byggrätter om 50.000 kvm

Fortsätter att hålla ett rejält högt affärstempo.

Fastator tar nedskrivning på 69 miljoner

Läs om turerna och den aktuella fastigheten – i kanonläge på Södermalm.

Sparbössan köper grannhus på Östermalm

Omfattar 2.800 kvm kontor och fransk bistro med vinbar i gatuplan.

Tillbaka till förstasidan