Niam köper logistik i Norge från Wästbygg för 1,5 miljarder

Wästbygg Gruppens koncernbolag Logistic Contractor har tecknat avtal med Niam, som förvärvar en logistikfastighet under uppförande i Norge. Överenskommet fastighetsvärde uppgår till 1,45 miljarder kronor.

Annons

Cushman & Wakefield Norge/Sverige har tillsammans med 60 Grader Næringsmegling och Ræder Bing Advokatfirma bistått Logistic Contractor i affären.

Affären sker genom en mix av forward funding och forward commitment men Niam tillträder fastigheten först i samband med att den färdigställs under sommaren 2025.

Fastigheten, belägen i Eidsvoll norr om Oslo, är utvecklad av Logistic Contractor. Sedan tidigare finns ett femtonårigt hyresavtal med Ahlsell, som kommer att etablera ett nytt norskt centrallager i den 64.000 kvm stora byggnaden. Ahlsell och Logistic Contractor har haft ett nära samarbete under utvecklingsfasen för att utforma en byggnad som är väl anpassad till Ahlsells verksamhet. Stort fokus har också lagts på långsiktig hållbarhet med certifiering enligt Breeam-NOR och en solcellsanläggning som kommer att producera minst lika mycket el som verksamheten behöver på årsbasis.

– Vi är glada för att återigen få samarbeta med Wästbygg Gruppen och härmed kunna lägga till ännu en modern logistikanläggning i vår nordiska portfölj. Affären sker genom en mix av forward funding och forward commitment, och är ett exempel på Niams förmåga att strukturera affärer på ett sätt som passar alla parter. Framöver fortsätter vår expansionsresa och vi letar aktivt efter förvärv av kvalitativa logistikanläggningar i starka logistiknoder runt om i Norden, säger Henrik Gerdin, fondchef på Niam.

– Vi ser mycket positivt på att vi kan erbjuda Niam attraktiva fastighetsförvärv. Detta är LCs andra affär tillsammans med dem, då Niam tidigare har förvärvat en anläggning som vi utvecklat åt Mathem i Stockholm. Om cirka femton månader kommer vi att överlämna en toppmodern och högkvalitativ logistikanläggning till både Ahlsell och Niam, och vi ser fram emot ett gott samarbete under produktionstiden, säger Jonas Jönehall, vd och koncernchef för Wästbygg Gruppen.

Fler Nyheter från förstasidan

Archus flyttar till Alecta

Flyttar några hundra meter inom city.

Ny vd för Poseidon

Bolaget äger totalt cirka 28.500 lägenheter

Företagsparken säljer till Cibus

Fredrixon: ”Vi är återigen aktiva på förvärvssidan”.

Hit ska JM flytta sitt HK

Efter den lyckade miljardförsäljningen. Nu ska JM utveckla en ny kontorsfastighet om hela 30.000 kvm. FV berättar om köpeskillingen.

Politiker ger grönt ljus för ombyggt NK-hus

”Man är väldigt trötta på den här DDR-inspirerade bunkern som står där idag”.

Stressat Skellefteå köper från pressat SBB

”Vi försöker hela tiden hitta vägar att öka bostadsproduktionen”.

Corem tecknar tre på Manhattan – når 60%

Arnhult: ”Detta segment specifikt står för majoriteten av all nyuthyrning i New York”.

Central kyrkospira tas ner

Rost och gifter föranleder restaurering för 100 mkr på Riddarholmen – SFV passar på när bidragen höjs.

DLA Piper flyttar in i Stockholms nya lyxvåningar

Lämnar därmed Vasakronans lokaler vid Sergels torg.

Wihlborgs köper vid Hyllie station

Priset 180,5 miljoner motsvarar 46.000 kr/kvm.

Topplista

Största uthyrningarna av kontor 2024

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2024, inklusive rådgivare till partnerna.

Podcasten Fastighet & Finans kommenterar nyhetsflödet

Hör det senaste om K2A, Emilshus och Nyfosa med flera. Plus något kanske oväntat om Taylor Swift.

Tillbaka till förstasidan