Måttlig värdenedgång under 2002

Annons

SFI/IPD Svenskt Fastighetsindex har presenterat delar av resultatet för 2002. Där framgår att totalavkastningen på direkta svenska fastighetsplaceringar var 2,4 procent under 2002. Av detta utgjorde direktavkastningen 5,8 procent medan värdeförändringen var negativ, -3,5 procent. Det som drar ned avkastningen är främst den dåliga utvecklingen för värdet på industri- och kontorsfastigheter. Dessa bägge kategorier har fallit i värde under två år i rad. Värdena för bostads- och butiksfastigheter har däremot fortsatt att stiga men förmår inte att kompensera övriga kategoriers, främst kontorsfastigheter, värdefall. Även under 2002 gav bostäder högst avkastning. De gav en totalavkastning på 10,1 procent. Värdeökningen för bostäderna var 5,1 procent, medan direktavkastningen stannade vid 4,9 procent. Butiksfastigheter gav en totalavkastning på 7,1 procent. Värdeökningen var 1,5 procent för butiker och direktavkastningen var 5,6 procent. Industrifastigheter har med en totalavkastning på 6,4 procent haft en negativ värdeutveckling under två års tid. Värdenedgången var 1,1 procent under 2002, men direktavkastningen var förhållandevis hög, 7,5 procent. Kontorsfastigheter var med en totalavkastning på minus 0,2 procent den sämsta fastighetskategorin. Värdeförändringen för kontor var minus 6,0 procent medan direktavkastningen var 5,9 procent. Kontorsfastigheter i Stockholms innerstad har förlorat mellan 8 och 9 procent av sitt värde under år 2002. Sjunkande marknadshyror och svagt stigande avkastningskrav har båda bidragit till värdenedgången i Stockholm. I de centrala delarna av Malmö har däremot värdena varit stabila och i Göteborg har värdena till och med höjts något. Orsaken är att marknadshyrorna för kontor där har fortsatt att stiga under 2002, om än i en långsammare takt än tidigare. – Avkastningen på fastigheter är drygt 2 procent lägre än året innan och för andra året i rad har fastigheter tappat i värde, totalt med drygt 4 procent sedan år 2000. Totalavkastningen är ändock positiv, vilket är en stor skillnad mot krisen i början av 1990-talet då totalavkastningen för fastighetsplaceringar var negativ tre år i rad och värdefallet under fem år sammanlagt uppgick till nära 50 procent, säger SFIs VD Christina Gustafsson i en kommentar.Under den senaste sexårsperioden 1996–2002 har placeringar direkt i fastigheter givit en avkastning på 11,8 procent per år. Placeringar i fastighetsaktier har givit 11,6 procents avkastning. Placeringar i svenska obligationer har givit 6,7 procent per år den senaste sexårsperioden, medan den svenska aktiemarknaden, som nu har genomlidit tre svåra år, endast har genererat en årlig avkastning på 3,0 procent i snitt.

Fler Nyheter från förstasidan

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

K-Fastigheter i mål med dansk miljardförsäljning

Genomför affär för 1,1 miljarder kronor.

Axfast köper dubbelt vid Hötorget

Miljardaffär i centrala Stockholm. Två fastigheter byter ägare i transaktion.

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Ledande konsult lämnar – startar eget bolag

Konsultfirman tappar ytterligare en senior medarbetare.

Fabege hyr ut 4.300 kvm

Hyreskontrakt på tio år tecknat med företag bakom internationellt kända varumärken.

Stor investering vid Karlaplan – 15-årigt kontrakt

Fv berättar om investeringen och projektet.

Bilder: Så kan nya Centralstaden förändras

Totalkostnaden bedöms till hela 25 miljarder kronor. Läs senaste nytt kring projektet som förändrar centrala Stockholm. Se även en ny video.

SLP förvärvar för 270 mkr

Köper logistikfastighet med förädlingspotential.

The Body Shop i likvidation

Svenska bolaget lägger ner efter extrainsatt bolagsstämma.

Johan Skoglund: ”På väg att förbättras”

86:e och sista delårsrapporten som JM-vd.

Tillbaka till förstasidan