Mats Hederos: ”Det ursprungliga målet uppnås på riktigt nu”

Space är AMF Fastigheters avgående vd Mats Hederos sista satsning i Stockholms city att ta i mål, efter Mood och Urban Escape. Den 27 november öppnar Space för allmänheten. Det handlar om 7.500 kvm lokaler för musik, e-sport och coworking i Femte Hötorgsskrapans sju nedersta våningsplan, varav tre under mark.

Se bilder från nya storsatsningen Space här.

Fastighetsvärlden: Mats Hederos, har allt blivit som ni tänkt er?

– Ja, det har det, även om idén förstås har förändrats och utvecklats sedan ursprungsidén. Platsen har sedan tidigare ett gott renommé och grundidén var att bygga vidare på historien från den rockscenen och senare den stora skivbutik som funnits där.

– Satsningen ska även ses i ljuset av att det vid tiden för beslutet hade lagts ner ett flertal musikscener och vi ville motverka det. När jag vid ett möte träffade Per Sundin, då vd Universal Music (nu vd Pop House-koncernen som ägs av Björn Ulvaues och Conni Jonsson. Reds. anm.) presenterade jag våra idéer och han kompletterade senare med e-sport, som vi även har stor erfarenhet av från flera uthyrningar i Stockholmsverken på Södermalm.

Om Fastighetsvärlden räknat rätt, från det att skivbutiken stängde till att Space öppnar, så har källarlokalerna stått öde i 4.624 dagar. Lite länge va, för att vara mitt i centrala Stockholm?

– Det har sina skäl. När skivbutiken Megastore la ner så jobbade vi mycket med Mood. Därefter kom beskedet att Swedbank skulle flytta och då tog vi tag i Urban Escape – som var ett större och mer omfattande projekt. Dessutom har staden gjort diverse tätningsprojekt vid Sergels torg, så vi har inte fått ha verksamhet där under när arbetet pågick.

Det blir även förändringar för de som jobbar i kontorslokalerna i höghuset. Nya ingångar med mera. Berätta med om de sju våningsplanens innehåll!

– Ja, det stämmer. Ingången till kontoren flyttas från Sergels torg till andra sidan, vid Mäster Samuelsgatan. Det passar även bättre eftersom det är svårt med taxiangöring vid Sergels torg.

– Om vi ser det nerifrån så är det två våningar under mark där det blir stora utrymmen för musik och e-sport. Bland annat stora Arenan med plats för 650 personer. Denna nås från en ingång från sidan, från Sergelgatan 2. Vid större event kan vi även öppna en publikingång från det övre av de två nedersta planen, direkt från plattan. I gatuplan blir det bland annat restauranger.

– I tre våningsplan över mark, plan 5–7, blir det coworkingytor och där kommer det även finnas en väldigt fin uteterrass som kommer funka fint för exempelvis en after work.

Mats Hederos, vd AMF Fastigheter

Hur är dina egna kunskaper inom dataspel. Vad är ditt favoritspel?

– (lång tystnad) Patiens… Men, jag spelar inte dataspel, har inte haft tid och inte prioriterat det. Men jag kanske ändrar mig efter att ha gått runt på Space! Det har alltid varit brädspel, fotboll och hockey för mig – och så är det fortfarande.

Space kommer bland annat att innehålla Avicii Experience. Vad har du för Avicii-favoritlåt?

– Jag upptäckte Avicii tidigt, skulle jag säga. Levels fastnade direkt. Hey Brother gillar jag också, den är lite annorlunda. Av de nya som släppts gillar jag SOS.

En av ägarna bakom Space är Björn Ulvaés. Någon Abba-favoritlåt?

– Där är jag lite av en allätare, de har gjort mycket bra. En favorit är  The winner takes it all.

Du går snart i pension, och gillar ibland lite ungdomliga grejer som kitesurfning och spela hockey. Kommer du att hänga på Space, så du tajmat det så väl?

– Nej, så är det nog inte tänkt… Och jag ska inte gå i pension heller. Snarare dra ner på min arbetstid, från 60 till 30 timmar i veckan. Men jag kommer säkert att besöka Space.

– Det kanske inte är AMF Fastigheters största projekt pengamässigt, men det är i ett väldigt centralt läge och projektet bidrar till att förvandla Sergels torg och närområdet till den mötesplats som det var tänkt att bli när platsen skapades för 60 år sedan. Tillsammans med de satsningar som Vasakronan gjort och som staden gjort med Kulturhuset så har det hänt mycket. Först nu känns det som att det ursprungliga målet uppnås på riktigt.

Fler Nyheter från förstasidan

Wallenstam avslutar veckan med miljardaffär

Säljer bostäder på nivån 70.000–75.000 kronor per kvadratmeter.

Daniel Kindberg frias

”Gud va skönt”. Dömdes till tre års fängelse i tingsrätten.

Selin och Arnhult besegrade norska oljemiljardärer

Köper för 13,5 miljarder och bolaget når därmed 78 miljarder. Läs om beståndet.

Nivika kraftigt övertecknad – börshandel inleds idag

Aktier för över 60 miljoner omsatta under första timmarnas handel.

Porträtt

Tryck i affärerna

Han är boktryckarlärlingen från Karlshamn som nått tre miljarder i fastighetsvärde. Doldisen Stefan Lindström gör ett allt större avtryck i branschen efter uppmärksammade köp.

Skanska bygger upp nytt fastighetsbestånd

Introducerar en ny verksamhetsgren för att behålla fastigheter långsiktigt.

Oscar säljer ännu ett tänkt lyxprojekt

Efter 79&Park, Norra Tornen och Primus så skulle detta resulterat i nästan 200 bostäder. FV avslöjar.

Newsec får ny vd – satsar även på övriga Europa

Läs om nya storsatsningen. Nya vd:n berättar för FV.

KlaraBo drog 45 procent i inledande handel

Kursrusning när KlaraBo började att handlas, efter kraftig överteckning i nyemissionen.

Duo säljer för för hela 3 miljarder

Läs om vilka fastigheter som ingår i transaktionen.

Östling och Orthén nya delägare

Når 3,6 miljarder genom nya förvärv.

Tessin Properties förvärvar sin första fastighet

Premiärförvärvet är avklarat. Läs om objektet och detaljerna.

Granit passerar 5 miljarder

Läs om Tenzingbolagets senaste förvärv.

Swiss Life i mål med köp för hela 13 miljarder

Fv berättar om de mest kända fastigheterna.

Tillbaka till förstasidan