Realplay

Marknadsläget: Yielderna ska upp

I det senaste avsnittet av Realplay diskuterar Anders Elvinsson från Cushwake samt Peter Norhammar från NRP Anaxo Nordic m2 kring fastighetsmarknadens utveckling. Yielden ska upp, men det finns samtidigt andra positiva tecken för fastigheter.

Börsen har nu hamnat i ett lågt förväntansläge där obekväma nyheter från bolagen inte längre påverkar kurserna så påtagligt som tidigare. Det är finansieringsläget som påverkar synen i stort.

I de banorna diskuterar Anders Elvinsson på Cushwake samt Peter Norhammar, förvaltare på NRP Anaxo Nordic m2, om hur läget är på direktmarknaden samt på aktiemarknaden för fastigheter.

Elvinsson tar upp några positiva saker för värdena. Att många fortfarande har en positiv nettouthyrning och att även framåtskridande i detaljplanearbeten kan ha positiv inverkan på värdena, liksom de investeringar som görs i de befintliga investeringarna.

Det har varit få affärer och lite information runt dem, men yielderna ska upp menar han. Ett segment där det synts tydligt i år är inom nyproducerade bostadshyresfastigheter.

Norhammar tycker det känns som att börsen tagit höjd för att framtiden kommer att innebära att bolagen kommer att gå mycket sämre de närmaste åren och det är finansieringen som man främst skjuter in sig på. Det positiva man bör ta till sig är att bolagen överlag kommer att ha minst oförändrade kassaflöden på intäktsidan under 2023 och även in i 2024, anser han.

Se mer av resonemangen om vilka segment där det kommer att vara svårt att ta ut full indexering på hyran, om fler bolag kommer att slopa utdelningen med mera. Du hittar avsnittet om marknadsutvecklingen på Realplay.

Fler Nyheter från förstasidan

“Årets förhandlingar är oerhört tuffa”

Hyresgästföreningens förbundschef berättar om de svåra förhandlingarna.

Listor: Årets hyreshöjningar och yrkanden

Ovanligt många hyresförhandlingar är inte klara.

Hett, hett – men nu lite osäkert kring logistik

Succésatsning som skapat hela 4.600 arbetstillfällen.

Svefa förvärvar Set Up

Tagit en marknadsledande position.

Hyror för privatägda värdar i Stockholm klara

Avtal gäller 100.000 lägenheter.

Hit flyttar AMF sitt nya kontor – ”del av staden”

Vd Thomas Erséus berättar hur bolaget har tänkt.

Experter skapar ny podd för fastighet och finans

Hur ser betalningsviljan ut för fastigheter på direktmarknaden och vem är det som har högst blodtryck i fastighetsbranschen just nu? Ny podd går på djupet med stort och smått.

Hon blir ny vd för Niras

Blir ansvarig för 240 medarbetare.

Bilder: Förslag om 30 våningar vann

Landmärke förändras. 68 arkitektteam lämnade förslag.

Börsbolag redo att sälja mitt på Östermalm

Nästan 12.000 kvm. Läge som kan attrahera flera investerargrupper.

Tänkt storspelare gör första större förvärvet

Investerar i närheten av slottsmiljö.

Realplay

Kista är en nyckelfråga för Ericsson

Samverkansprojektet Kista Limitless har nu varit igång i drygt ett år. Under det året har man satt igång en rad aktiviteter samtidigt som de långsiktiga planerna fortsätter att mejslas fram.

Klart: Så mycket höjs hyrorna i Stockholm

Beslutet rör 77.000 lägenheter.

Nya Neobo noteras 10 februari

Det nya bolagen blir ett av det största renodlade noterade bostadsbolagen i Sverige.

Tillbaka till förstasidan