Lärarförbundet säljer i tvåstegsaffär till NREP och JM

Lärarförbundet har sin affär för det nuvarande huvudkontoret på Stora Essingen i Stockholm klar. Förbundets fastighetsbolag säljer fastigheterna Ångtvätten 16, Tvålen 7, Tvålen 4 och Stora Essingen 1:4 till NREP.

Men det är inte den slutgiltiga adressen för fastighetspaketet. NREP har träffat avtal med JM som i ett andra steg ska förvärva fastigheterna när en detaljplan för bostäder är klar.

NREP kommer att äga och förvalta fastigheterna fram tills dess detaljplanen är klar. Lärarförbundets avtal löper till 2022.

Köpeskillingen för JM bestäms  i samband med lagakraftvunnen detaljplan vilket beräknas ske tidigast 2022, och det är även då JM ska erlägga likviden för köpet. Man har också avtalat om att JM kommer vara de som driver detaljplanearbetet. JM bedömer att deras framtida projekt här kommer att omfatta cirka 230 bostäder.

Savills har varit rådgivare till Lärarförbundet i affären.

Fastigheterna är belägna på Stora Essingens norra udde och omfattar drygt 19.000 kvm uthyrbar yta, främst kontorslokaler, samt ett parkeringshus. Lärarförbundet är största hyresgäst med ett hyresavtal som löper till och med 2022.

– Vi är väldigt glada att göra denna affär tillsammans med JM, i en spännande affärsstruktur som potentiellt även kan appliceras på andra liknande projektfastigheter, kommenterar Rickard Svensson Dahlberg, CIO på NREP.

Fastighetsvärlden kunde redan för dryga året sedan berätta att Lärarförbundet planerade för en detaljplan för bostäder. Därefter har förbundet förvärvat en fastighet på Södermalm, lämpad som nytt huvudkontor, som möjliggör en flytt av förbundets verksamhet från Stora Essingen-fastigheterna. Den flytten är dock möjlig att göra första om några år, när Tyréns flyttar ut ur den fastighet förbundet köpt på Södermalm.

Intill Lärarförbundets fastigheter på Stora Essingen finns ytterligare ägare som är intresserade av framtida omvandling till bostadsändamål på sina fastigheter. Totalt handlar det om kanske uppemot 700 bostäder i det totala exploateringsområdet. Den största delen kommer att hamna på AMF:s ägor. AMF Fastigheter var de som initierade en ändrad användning varpå övriga ägare hakade på.

Fler Nyheter från förstasidan

Nytt hopp efter politikernas kovändning

Alla var för projektet, men plötsligt blev det i stället stopp. Nu först bostadsprojektet i Stockholms innerstad åter fram, men i bantat skick.

Förberedelser för nyemission i Prime Living

Det krävs kapitaltillskott för att bolaget ska kunna ro i land sina projekt.

Skanska redo att sälja Juvelen

Har hyrt ut två tredjedelar. Hyror på historisk toppnivå.

Sju markanvisningar har lämnats tillbaka

För några år sedan sågs det som otänkbart att återlämna en markanvisning, det skulle innebära dålig relation till kommunen i fråga. Nu har det blivit en överlevnadsfråga.

Amasten köper av sin storägare

Med hjälp av nyemitterade aktier förvärvar Amasten bostäder för över 200 miljoner i Mälardalen.

SBB säljer för 5 miljarder – gör snabbt klipp

Gör vinst på över en halv miljard kronor.

Bildextra: Humlegården redo storsatsa med 70.000 kvm

Planerar för stor satsning mellan Swedbanks huvudkontor och nya Grow.

Continental Apartments färdigsålt – efter tre år

Sista köparen nöjde sig inte med en lägenhet – och lyckades pruta.

Livsmedelskedja hyr 2.800 kvm av Citycon

Fastighetsbolaget fortsätter omdaningen av gallerian.

Sagax utvecklar 50.000 kvm i Veddesta

Kontor, handel och kanske hotell. Nu har ett viktigt steg tagits för satsningen intill den blivande tunnelbanestationen.

Wihlborgs miljardköper igen

Bolaget gör ytterligare en stor affär och stärker sin ställning som etta. En stor hyresgäst kan dock flytta.

Platzer delsäljer höghus

Priset motsvarar 46.800 kr/kvm. Tecknar även ett hyresavtal om drygt 5.000 kvm.

Humlegården hyr ut 1.700 kvm till Navigio på Blasieholmen

Hyr tre våningsplan i kontorshuset i centrala Stockholm.

Tillbaka till förstasidan